Behúzta a Szolnok, döntetlen a Komjádi uszodában

2016. március 05. 21:58

Az E.ON férfibajnokság felsőházában a bajnok Decker Ádám 4 perces kiállítása után döntötte el az OSC elleni mérkőzést, így továbbra is hibátlan mérleggel áll az élen. A Vasas és a BVSC 7–7-re végzett.

Sokan – nem véletlenül – az OSC utolsó esélyeként harangozták be a szolnoki partit, már ami a bajnoki döntőbe jutást jelenti. Ennek megfelelően álltak oda a meccshez a fővárosiak, készültek, nagyon készültek a meglepetésre.

Cseh Sándor, a hazaiak edzője persze kijelentette, ők sem „kötelességtudatból” álltak a találkozóhoz, komolyan hangoltak az előző szezon legnagyobb ellenfelükre.

Hazai oldalon Nagy Viktor, az OSC-nél Bisztritsányi Dávid kezdett a kapuban. Hogy nagy csata lesz, bizonyították az első percek, amikor is a bordasérülése után összeszorított fogakkal visszatérő Német Toni kiállítása után a kapu előtt Bundschuh Erik és Mezei Tamás jutott a páros kiállítás sorsára. Öt a négy ellen aztán Madaras Norbert lőtt gólt – kisvártatva Decker Ádám bizonyította átellenben képességeit, remek akcióval egyenlített.

A második fórját is belőtte a Szolnok (Stefan Mitrovics), de az első vendég emberelőnyös helyzet is gólt hozott (Kovács Gábor) – tartotta a lépést a listavezetővel Vincze Balázs együttese.

Itt is, ott is kimaradt aztán egy időkéréses fór, jó helyen voltak a blokkok. Bátori Bence bombája középről nagy gólt hozott, és miután Bisztritsányi kétszer is védett, vezetett az OSC! No, nem sokáig, mert Vámos Márton kíméletlenül tett be egy fórt. Nagy Viktor védett még egyet hátrányban (Gór-Nagy Miklós próbálkozott), így 3–3-mal mentek az első szünetre a felek.

A második negyedben megismételték a csapatok ezt az eredményt. Továbbra is öldöklő volt a csata, a Szolnok igyekezett a saját játékát hozni, míg a vendégek sokmozgásos stílussal operáltak. Így szerzett gólt Német Toni – Milan Alekszics azonban fórból egyenlített. Bátori sem maradt le tőle, sőt Bisztritsányi védése után a plusz kettőért ment az OSC. Hiába, sőt aztán az egyedül maradt Vámos egyenlített. Nagy Viktor emberhátrányban védte Drasko Brguljan kísérletét, majd Madaras lőtt szolnoki fór közepette nagy kapufát. A kétszeres olimpiai bajnok következő lövése már pontosabb volt – remek pattintása jelentette 6–5-ös hazai előnyt. Ezt egy lefordulás után Kovács Gábor egyenlítette ki – a labdát Brguljan tette a kezére, egyetlen másodperccel a szünet vége előtt.

Őrült csatát hozott a harmadik negyed is. Rendre előbbre járt a Szolnok, de sokáig rendre egyenlített az OSC. Varga Dénes fórgóljára Bátori válaszolt, majd Kis Gábor centergólja színesítette a küzdelmet. Jansik Dávid végleges kiállítása (más kérdés, mindez amúgy is a harmadik hibapontja után kapta szövegért) után ismét Bátori villant, negyedik gólját szerezte. A kapusok a helyükön voltak, a védekezés kemény volt. Aaron Younger, majd Hangay Zoltán lőtt kapufát – utóbbi játékos azonban a kihagyott ziccere után újabb hazai fórból javított. Esélye volt a 9–9-hez a vendégeknek, ám Bátori lövése fórból először nem talált utat a kapuba. Majd az utolsó percben mondhatjuk, eldőlt a három pont sorsa. A kipattanó után ugyanis Stefan Mitrovics és Decker Ádám akaszkodott össze – mindkét játékos a végleges kiállítás sorsára jutott. A különbség annyi, hogy az OSC pólósát brutalitásért 4 perces kiállítással sújtották. Miközben Varga Dénes belőtte a büntetőt, a szerb világbajnok felrepedt állát kezelték.

A negyedik negyedben öt a hat ellen értelemszerűen nem sokra ment az OSC, miközben Younger és Varga Dániel is gólt jegyzett – 12–8-ra lépett el a házigazda. A folytatásban higgadtabban ment le a csata, 13-10 lett a vége, azaz hibátlan maradt a Szolnok, míg az OSC nagyon nehéáz helyzetbe került a döntőbe jutást illetően.

Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője:

„Szoros meccs volt. Nem jó érzés, amikor 4 perces kiállítással sújtanak egy jól küzdő ellenfelet, mint az OSC, amely onnan nehéz szituációban volt. Ugyanakkor láttuk a sérülést is, komoly volt, többet nem is akarok foglalkozni ezzel az esettel… Ellenfelünk mindegy-mindegy alapon nagyon precízen játszott, mi küzdöttünk, ám idegesek, szétszórtak voltunk.”

Vincze Balázs, az OSC vezetőedzője:

„Partiban voltunk…. Le a kalappal a Szolnok, a játékosai, edzői előtt, remekül felkészültek a mérkőzésre, ám le a kalappal az én csapatom előtt is, megpróbáltunk mindent megtenni a győzelemért. Az Eger elleni meccs tanúságait levonva megpróbáltunk keményebben játszani, ám a jelek szerint sem vízilabdázni, nem keményen játszani nem tudunk… A kapuban Bisztritsányi Dávid, a mezőnyben Bátori Bence vitte a hátán a csapatot, akkor leszünk még jobbak, hatékonyabbak, ha nyolcan nyújtanak extrát. Ma közel voltunk a Szolnokhoz, nem dőlt el a csata a második negyed közepén. Férfias mérkőzés volt, a két csapatot tényleg csak dicsérni tudom. Nem adjuk fel!”


Hatalmas meccset vívott egymással a Komjádi uszodában a Vasas és a BVSC is! A meccs első felében különösen a védekezés dominált mindkét oldalon, a nagy tét is érződött a partin. Az első két negyedben csak három gólt esett, 2–1-re vezettek a vendégek. A harmadik negyedben kapcsolt Földi László legénysége, ellépett 4–2-re, ám Märcz Tamás együttese is produkált egy 3–0-s szériát, így visszavette a vezetést.

A „hullámvasút érzés” a negyedik negyedben is folytatódott: három Vasas-gól zsinórban, amire két zuglói érkezett. A menet elején amúgy a BVSC kipontozódás miatt elveszítette Török Bélát és Pásztor Mátyást is, ám képes volt pontot menteni. A Vasas kapujában Tihanyi Bálint 50%-kal (7/14), míg a túloldalt Györke Zsolt 61%-kal (11/18) védett.

Eredmények – E.ON férfi ob I.-es bajnokság, középszakasz, felsőház, 4. forduló:

Szolnoki Dózsa-Közgép–A-Híd-OSC-Újbuda 13–10 (3–3, 3–3, 4–2, 3–2)
Gólszerzők:
Varga Dénes 3, Vámos 2, Madaras 2, S. Mitrovics, Alekszics, Kis G., Hangay Z.,Younger, Varga Dániel, ill. Bátori 4, Kovács G. 2, Decker Á., Német, Brguljan, Juhász
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

VasasPlaket–BVSC-Wáberer Hungária-Zugló 7–7 (1–1, 0–1, 3–3, 3–2)
Gólszerzők:
Gyárfás 2, Bóbis 2, Burián, Delgado, Takács, ill. Czigány, Nagy S., Török, Ambrus, Mátyok, Nagy Á., Szabó Bendegúz
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Már közölt eredmények – ezekről a meccsekről itt olvashat

RacioNet-Honvéd-Contitech-Szeged-Diapolo 7-8 (2-1, 2-2, 1-3, 2-2)
Gólszerzők:
Kovács G. 2, Kiss G. 2, Kiss B., Borsós, Simon R., illetve Manhercz K. 4, Kunac 2, Seman, Varga Zs.

ZF-Eger-FTC-PQS Waterpolo 15-7 (2-2, 3-2, 6-2, 4-1)
Gólszerzők:
Szivós 4, Cucskovics 2, Angyal 2, Hosnyánszky 2, Biros P. 2, Lőrincz, Erdélyi, Vapenszki, illetve Tóth M. 4, Marnitz G. 2, Roach

Az állás:

1. Szolnok 54 pont
2. Eger 48 pont
3. OSC 42 pont
4. FTC 39 pont
5. Honvéd 31 pont
6. Szeged 30 pont
7. BVSC 27 pont
8. Vasas 24 pont

Az alsóház szombati mérkőzéseinek eredményeiért ide kell kattintani.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok