Egri sima, szegedi szoros: 3 pont jár érte

2016. március 05. 20:25

Egyetlen gól döntött a Kőérben, Egerben viszont a harmadik negyedet megnyomta a hazai csapat, így nem volt kérdés a győztes személye. Felsőházi forduló, a szombati történések összefoglalója, 1. rész.

Az Eger halad a bajnoki döntő felé (Fotó: Fehér Kálmán)

Jó kis meccs ígérkezett a Kőér utcában, hiszen két erős középcsapat, a Honvéd és a Szeged volt hivatalos estére. Ez a két együttes játszotta tavaly azt a páros meccset, amely az 5. helyről volt hivatott dönteni – akkor a szegediek 2-0-ra hozták a párharcot.

Rögvest viszont elhibázott egy emberelőnyt a Szeged a szombati mérkőzés elején, hogy aztán Kovács Gergő azonnal büntessen, 1-0-ra vezetett a Honvéd. Jött egy újabb 5 méteres, azt Manhercz Krisztián már belőtte (ő hagyta ki a fórt előtte). Érdekesség, hogy a felsőházi csapatok közül a Szeged (32) és a Honvéd (24) kapta a legtöbb büntetőt a fordulót megelőzően – a lista végén az OSC áll (10).

Nem voltak eléggé pontosak a lövések a meccs elején, a 499. bajnokiját játszó Kiss Gergely unta meg a tétovázást, 2-1-re nyerte a negyedet a Honvéd.

Aljosa Kunac kétszer is egalizált aztán a második szakaszban, de a fiatal Kiss Bálint gólja még mindig hazai vezetést eredményezett a nagyszünetben (4-3). Hanem aztán jött Manhercz Krisztián, és 3 gólt vágott a harmadik negyedben, a végére átvette a vezetést a Szeged.

Izgalmas negyedik negyed következett, főleg úgy, hogy még a kisszünet előtt cserével állították ki Illés Sándort és Palotás Gergelyt (korábban a hazai Kalanovics Balázs is erre a sorsra jutott).

Egy-egy védéssel indult az etap, majd a 3. perc elején emberelőnyből, a fór lejárta pillanatában, a falból növelte az előnyt a Szeged, Lukas Seman egészen pontosan (5-7). S aztán jött egy remek mozdulat, egy szegedi labdaszerzés után Varga Zsolt kapta meg, és félcsavarral a kapuba juttatta a labdát, háromgólos volt már a szegedi előny, 5 perccel a vége előtt.

Gyorsan szépített emberelőnyből a Honvéd (Simon Roland, 6-8), sőt, 3:12-vel a vége előtt egy szegedi labdavesztés után, megúszott a Honvéd, és időközben kettős emberelőnyben Kiss Gergely még közelebb hozta csapatát.

Szűk két perccel a vége előtt egy időkérés után Sedlmayer Tamás a kapufára bombázott, a túloldalon viszont Kiss Csaba labdát szerzett. A támadását viszont nem tudta befejezni, így támadhatott a Honvéd. Kovács Gergő lőtte el, de a próbálkozást Meixner Marcell védte – így nyert a Szeged.

Egerben Milos Csuk továbbra sem állt a hazaiak rendelkezésére, a másik oldalon Gárdonyi András, Marko Csuk, Nyéki Balázs és Jansik Szilárd is sérült, foghíjasak voltak tehát a keretek, amitől független volt a tény: a meccs esélyese az Eger volt.

Ehhez képest felemásan kezdett a hazai csapat, mert bár Boris Vapenszki vezetést szerzett, Erdélyi Balázs kihagyott egy büntetőt (100. magyar bajnokiján), s mert ugyan Angyal Dániel góljával 2-1-re mentek az egriek, Tóth Márton egalizált, mindkétszer.

Sőt, a második negyed elején is kimaradt egy 5 méteres, azt Biros Péter hagyta ki, Roach pedig már a vezetést szerezte meg a zöldeknek. Aztán összeszedte magát a tavalyi bronzérmes (épp a Fradi verték akkor a párharc során), és egy góllal hozta a második negyedet, majd a harmadikban 6-2-re nyerte a nyolc percet.

A két Márton, Szivós és Tóth gólpárbaja is zajlott a vízben, a szakasz végére mindketten 4-nél jártak. Végül nem is tettek már hozzá ehhez a statisztikához, kettejük párharca döntetlen lett.

A meccset viszont az Eger nyerte, biztosan, újabb lépést téve a bajnoki döntő felé.

Eredmények – E.ON férfi ob I.-es bajnokság, középszakasz, 4. forduló:

RacioNet-Honvéd-Contitech-Szeged-Diapolo 7-8 (2-1, 2-2, 1-3, 2-2)
Gólszerzők:
Kovács G. 2, Kiss G. 2, Kiss B., Borsós, Simon R., illetve Manhercz K. 4, Kunac 2, Seman, Varga Zs.
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

ZF-Eger-FTC-PQS Waterpolo 15-7 (2-2, 3-2, 6-2, 4-1)
Gólszerzők:
Szivós 4, Cucskovics 2, Angyal 2, Hosnyánszky 2, Biros P. 2, Lőrincz, Erdélyi, Vapenszki, illetve Tóth M. 4, Marnitz G. 2, Roach
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

A Vasas-BVSC és a Szolnok-OSC meccsről később számolunk be.

Az alsóház szombati mérkőzéseinek eredményeiért ide kell kattintani.

-d-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok