Sérülés, bunyó, feszültség és egri siker a rangadón

2016. február 27. 21:40

Az E.ON férfibajnokság felsőházban az OSC az első negyedben elveszítette megsérült centerét, Német Tonit, majd a mérkőzésen Gór-Nagy Miklós és Hárai Balázs akadt egymással csúnyán, végleges kiállítást érően össze. A meccset az Eger 11–9-re nyerte meg.

Fotó: egrivizilabda.hu/archív

Elődöntő?

A felek voltaképpen így vezették fel az OSC–Eger csatát, talán nem véletlenül. Mert ugyan a lebonyolítás ezúttal kimondott elődöntőt nem eredményez, mindazonáltal a középszakasz állása, az eddigi eredmények alapján a szakértők szerint a két csapat közül lehet az egyik ellenfele az eddigi százszázalékos teljesítménnyel kirukkoló Szolnoknak majd a fináléban – persze, jól előreszaladtunk.

Vincze Balázs nem nevezte a meccsre új brazil centerét, Antonio Inserra Netót, ami kollegáját elmondása alapján nem lepte meg, ugyanis Dabrowski Norbert szerint Német Toni mellett Decker Ádám veszélyesebb lehet a középcsatár posztján. Legalábbis így készültek az egriek, akik között továbbra sem lehetett ott a szerb klasszis, gerincproblémával küszködő Milos Csuk.

A várakozásoknak megfelelően jó ritmusban kezdtek a felek a teltházas Nyéki Imre uszodában, ám nem igazán találtak fogás a másikon. Mígnem Hárai Balázs ki nem harcolt egy ötöst, amelyet Biros Péter értékesített. Átellenben aztán Gór-Nagy Miklós pattintott remekül hat a hat ellen – ezzel az akciógóllal egyenlítettek a hazaiak. A válogatott védő nem állt meg: egy kivédekezett vendégtámadás után fordult le, maradt egyedül egy pillanatra a bal szélen, s lőtte be a rövidbe a labdát Braniszlav Mitrovics mellett. Jött az első egri fór (Hárai szerezte), Zalánki Gergő pedig nem habozott, s alakította 2–2-re a partit.

A középkezdés után Német Toni fájlalta a bordáját, rúgást kaphatott, ki kellett jönnie a vízből, ápolásra szorult, majd kiderült, törésgyanús az eset, sőt a mája is megsérülhetett, nem tudott visszaállni! Vizsgálatra vitték – mihamarabbi gyógyulást kívánunk a válogatott játékosnak!

Egyetlen kimondott centerét veszítette el tehát az OSC. Mehetett a helyére Decker Ádám. Mitrovics és Bisztritsányi Dávid is lövést fogott, Vincze Balázs pedig egy kiállítás után azonnal időt kért. Megérte neki: a megjátszás végén Drasko Brguljan lőtt elhajlásos gólt a rövidbe – mint tette ellenünk Belgrádban…

Hosnyánszky Norbert pazar előnygóllal azonnal válaszolt, más volt ez a parti, mint a csapatok kupaelődöntője, ahol mindössze kilenc gól esett a meccsen, ahol 5–4-re nyert az Eger. Egy, egyetlen másodperccel a negyed vége előtt Erdélyi Balázs ejtette át Bisztritsányit, az OSC számára finoman fogalmazva nem alakult jól a negyed vége.

A második Salamon Ferenc remek, hátrányban bemutatott blokkjával indult, Kevin Graham rossz lövésével folytatódott. A következő fórt Bátori Bence blokkjával karöltve belőtte Lőrincz Bálint, először volt két gól a felek között (3–5). Hárai egy az egyben nagyon megverte Grahamet, remek akciógólja már 3–6-ot eredményezett, bajban volt az OSC.

Bundschuh Erik emberfórból faragott a fővárosiak hátrányán, majd Bátori már egyre hozta fel csapatát, nagyot küzdött a hazai társaság. Lőrincz is betalált a másik oldalon, a kapusok itt is, ott is nem igazán kapták el a ritmust – tegyük hozzá, a blokkok is hiányoztak. Vincze Balázs cserélt, beküldte Barabás Botondot Bisztritsányi helyett. Juhász Zsolt fórgólja jelentette a 6–7-es részeredményt, majd Hárai csavarját védte Barabás. Nagy volt a feszültség, Hárait és Gór-Nagyot páros kiállítással büntették, keményedett a parti. Az OSC kapusa újabb védést mutatott be, nekiindult az egyenlítésért csapata, ám nem járt sikerrel, így mentek nagyszünetre.

A harmadik negyedben Uros Csucskovics lőtt előnygólt a falból, Bátori válasza elhalt a blokkban, majd a következő hazai fórnál Szivós Márton szedett le egy passzt. Decker Ádám és Bedő Krisztián páros kiállítása is rendkívül rosszul jött az OSC-nek, hiszen játékosa harmadik személyi hibáját szedte ezzel össze a 21. percben…

Salamon előnygólja mutatta, nem adja fel a házigazda, amely egy kettő-egyes lefordulás után egyenlíthetett volna, de Mitrovics Nagy Ádám elöl a bírók szerint szabályosan vitte el a labdát. Nem mindenki bírta idegekkel: Hárai és Gór-Nagy nagyon csúnyán összeakaszkodott, mindkettőjüket kiküldték cserével végleg! (A végén persze kezet fogtak, megbeszélték a történteket.)

A felek a negyed hátralévő idejében kihagyták helyzeteiket, így 8–7-es egri vezetéssel mentek az utolsó negyedre, amely Erdélyi fórgóljával indult. Kovács Gábor ment be centerben az OSC-nél, előnyt csikart ki, de Bátorit blokkolta Angyal Dániel. A fegyelmezetten védek egriek őrizték előnyüket, majd Csucskovics átlövése akadt be. 10–7-re vezetett az Eger, 4.40 volt vissza.

Kovács Gábor szép góllal faragott csapata hátrányából, majd Bundschuh a falból lőtt előnygólt – az OSC elképesztően küzdött. Biros Péter a végjátékban „szólt hozzá” újra a meccshez, 11–9-re alakítva az állást. Voltaképpen ez volt a kegyelemdöfés, ha nehezen is, de legyőzte a nehéz helyzetben lévő OSC-t az Eger, és ezzel nagy lépést tett a finálé felé.

Vincze Balázs, az OSC vezetőedzője:

„Az első negyedben elveszítettük centerünket, onnantól pont ugyanolyan küszködés volt a vízben, mint az őszi szezonunkban… Háromgólos hátrányból igyekeztünk mindig felzárkózni, egy gólra rendre sikerült is, de a fontos szituációkban aztán rontottunk. Azzal tudunk előrelépni, ha az Eger-szintnű ellenfelekkel szemben támadásban meg tudják oldani a feladatukat azok, akik húzóemberei akarnak lenni a csapatnak. Becsülettel küzdöttünk, de szerettem volna, ha mindez eredménnyel párosul.”

Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője:

„Egy ilyen meccsen nagyon kicsi dolgok dönthetnek. Szakmailag nehéz értékelni a mérkőzést mert teljes káoszt láttam a vízben… Most lesz egy kis időnk dolgozni, edzeni, ami fontos, mert az érződött, a végére mi is felőrlődtünk.”

Eredmény – E.ON férfi ob I.-es bajnokság, felsőház, 2. forduló:

A-Híd-OSC-Újbuda–ZF-Eger 9–11 (3–4, 3–3, 1–1, 2–3)
Gólszerzők:
Gór-Nagy 2, Bundschuh 2, Brguljan, Bátori, Juhász, Salamon, Kovács G. ill. Lőrincz 2, Erdélyi 2, Csucskovics 2, Biros P. 2, Hosnyánszky, Zalánki, Hárai
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Már közölt eredmények – ezekről a mérkőzésekről itt olvashat bővebben

Szolnoki Dózsa-Közgép–FTC-PQS Waterpolo 19–10 (3–2, 7–3, 4–3, 5–2)
Gólszerzők:
Varga Dénes 3, Alekszics 3, Vámos 3, Mitrovics 3, Madaras 2, Kis G. 2, Varga Dániel, Younger, Gocics, illetve Kolozsi M. 3, Marko Csuk 2, Marnitz G. 2, Swift 2, Dőry

BVSC-Wáberer Hungária-Zugló–RacioNet-Honvéd 14–9 (5–2, 2–2, 2–3, 5–2)
Gólszerzők:
Török 4, Kovács P. 2, Pásztor 2, Czigány 2, Csapó, Sugár, Létay, Szabó Bendegúz, illetve Kovács G. 3, Fazekas T. 2, Kalanovics, Steinmetz B., Kiss B., Illés

VasasPlaket–Contitech-Szeged-Diapolo 4–17 (0–4, 0–3, 2–5, 2–5)
Gólszerzők:
Bóbis 2, Burián, Steinmetz Á., illetve Manhercz K. 4, Sánta 4, Chilkó 2, Sedlmayer 2, Pellei, Palotás, Seman, Varga Zs., Kunac

Az állás:

1. Szolnok 48 pont
2. Eger 42 pont
3. OSC 39 pont
4. FTC 36 pont
5. Honvéd 31 pont
6. Szeged 27 pont
7. BVSC 26 pont
8. Vasas 23 pont



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok