Elsöprő Szeged, profi Szolnok, szombaton pazar BVSC

2016. február 27. 19:17

Most sem hibázott a címvédő a férfibajnokság felsőházi rájátszásában. A Vasas 22 percig nem lőtt gólt a Szegednek, a Szőnyi úton eseménydús meccsen nyert a BVSC.

Fotó: Contitech-Szeged-Diapolo

Meglehetősen tartalékosan utazott Szolnokra a Ferencváros a középszakasz második fordulójára. Az OSC ellen megsérülő Tóth Márton mellett nem számíthatott Varga Zsolt Nyéki Balázsra, és a már régóta sérült Jansik Szilárdra és Gárdonyi Andrásra sem, nem túl jó kilátások a bajnokságban eddig hibátlan címvédő ellen, amely teljes létszámban állhatott ki a mérkőzésre.

Mindezek ellenére egészen jól kezdett a Fradi a kapuban Decker Attilával kezdő Dózsa ellen. Ezt nem azért mondjuk, mert 2-0-ra és 3-1-re is vezetett a Szolnok, hanem azért, mert ettől a gyors hátránytól nem omlott össze rögvest a Ferencváros. Olyannyira nem, hogy a második negyed derekára 4-4-nél egalizált, és 5-5 is volt az állás.

Ezután viszont jött egy 5-0-s szolnoki roham Milan Alekszics és Vámos Márton főszereplésével, ami jó alapot adott a folytatásra. A végére kinyílt az olló, a Szolnok pedig 9 góllal hozta a meccset. A zöldek szempontjából örömteli, hogy a junior vb-bronzérmes Kolozsi Marcell bátran vállalkozott, és ő lett csapata legeredményesebbje a „rettegett” uszodában.

Mivel a forduló rangadójának két főszereplője, az Eger és az OSC ácsingózik legnagyobb eséllyel a bajnoki döntőre a Szolnok egyértelműnek tetsző részvétele mellett, a nap másik két mérkőzése amolyan erőfelmérő presztízsrangadó volt a további helyezések majdani eldöntésének szellemében.

Nos, a Vasas-Szeged meccs úgy kezdődött (és folytatódott) hazai szempontból, hogy nemhogy erőfelmérő, inkább rémálom lesz a randevú. Ugyanis Bóbis Máté 22. percben szerzett gólja volt csapata első találata. Addigra a Szeged már 10-nél járt. 0-10 tehát, ez állt egy ideig a Komjádi-uszoda eredményjelzőjén.

Bóbis aztán annyira „belejött”, hogy meglőtte a másodikat is, a 11. szegedi gól után. A szegedi gólszerzésben élen járt (a meccs elején) a Vasastól két éve távozó Manhercz Krisztián (a képen) – hogy aztán később Sánta Dániel jöjjön bele, mindketten 4-ig jutottak. Már a Fradi elleni első, középszakasz-mérkőzésen látszott, hogy a Szeged összeszedte magát erre az erőltetett menetre, merthogy az alapszakasz vége nem úgy sikerült nekik, ahogy tervezték.

Most minden bejött nekik, a Vasasnak meg semmi sem. Ebben kis szelet volt egyik védőjük korai elvesztése, Takács Bálintot még az első negyedben cserével állították ki. Ettől még nem kellett volna 13 góllal kikapnia a csapatnak, de így történt. A Szeged fontos sikert aratott, ugyanis egyik fő vetélytársa is bizonyított szombaton este.

Jóval izgalmasabb volt ugyanis a BVSC és a Honvéd találkozója, nagy kérdés volt mindkét csapat esetében, hogy melyik arcukat mutatják éppen. A zuglóiak nemrég Szegeden nyertek, amivel megváltották helyüket a felsőházba, a Honvéd ugyanakkor képes nagy hullámokat verve szerepelni, alulmaradt például Pécsen az alapszakaszban.

Nos, jobban indult a BVSC, folyamatosan vezetett, olyannyira, hogy a második negyed elején már 6-2-re ment! Nem találta a helyét a Honvéd, viszont 7-4-nél nagy lehetőséget kapott. Kovács Pétert, aki épp a Honvédból igazolt két éve a Szőnyi útra, visszaúszás közben megrúgta Illés Sándort, Vogel játékvezető pedig 4 perces büntetéssel sújtotta a hazaiak centerét.

Nem nagyon sikerült ezt kihasználni, ugyanis 8-7-re módosult csak az eredmény a 4 perces szakasz végére. Ez persze adhatott volna még lendületet a Honvédnak, de nem adott. Ráadásul Kiss Gergelyt "dumáért" cserével végleg kiállították a harmadik negyed 7. percében.

A BVSC meg jó napot fogott ki, és megérdemelten nyert, a végére fölényesen. Pechére, a Szeged is győzött, így maradt a sorrend a felsőház alsóházában. A Honvéd pedig sajnálhatja a vereségét, három pont esetén ugyanis 2 pontra feljött volna a Fradira.

Eredmények – E.ON férfi ob I.-es bajnokság, felsőházi rájátszás:


Szolnoki Dózsa-Közgép-FTC-PQS Waterpolo 19- 10 (3-2, 7-3, 4-3, 5-2)
Gólszerzők:
Varga Dénes 3, Alekszics 3, Vámos 3, Mitrovics 3, Madaras 2, Kis G. 2, Varga Dániel, Younger, Gocics, illetve Kolozsi M. 3, Marko Csuk 2, Marnitz G. 2, Swift 2, Dőry
A teljes jegyzőkönyvet itt lehet elérni.

BVSC-Wáberer Hungária-Zugló-RacioNet-Honvéd 14-9 (5-2, 2-2, 2-3, 5-2)
Gólszerzők:
Török 4, Kovács P. 2, Pásztor 2, Czigány 2, Csapó, Sugár, Létay, Szabó Bendegúz, illetve Kovács G. 3, Fazekas T. 2, Kalanovics, Steinmetz B., Kiss B., Illés
A teljes jegyzőkönyvet itt lehet elérni.

VasasPlaket-Contitech-Szeged-Diapolo 4-17 (0-4, 0-3, 2-5, 2-5)
Gólszerzők:
Bóbis 2, Burián, Steinmetz Á., illetve Manhercz K. 4, Sánta 4, Chilkó 2, Sedlmayer 2, Pellei, Palotás, Seman, Varga Zs., Kunac
A teljes jegyzőkönyvet itt lehet elérni.

Az A-Híd-OSC-Újbuda-ZF-Eger mérkőzésről külön tudósításban számolunk be.

A felsőházi rájátszás állása:

1. Szolnok 48 pont
2. OSC 39 pont (egy meccsel kevesebb)
3. Eger 39 pont (egy meccsel kevesebb)
4. FTC 36 pont
5. Honvéd 31 pont
6. Szeged 27 pont
7. BVSC 26 pont
8. Vasas 23 pont

Az alsóházban folytatódott a Debrecen vesszőfutása (már az egész évre vetített jelző mindez), hiszen valljuk be, a korábban a felsőházra pályázó DVSE egy jóval alacsonyabb játékerőt képviselő újonc otthonában szerzett csupán egy pontot… Pedig a negyedik negyed elején még 8-5-re vezetett Varga Tamás csapata.

Az UVSE sokáig előnyben volt, jól állt Szentesen, végül mégis vesztesen hagyta el a medencét. Nagy meccset vívott a Pécs és a Kaposvár, illetve a vendégek tették naggyá. A kaposváriak, akik végig vezettek, némi meglepetésre. Aztán 0-4-gyel kezdték a negyedik negyedet, a Pécs pedig 9-9-nél egyenlített. Erre is volt azonban válasza Szécsi Zoltán csapatának, ami rendkívül fontos 3 pontot eredményezett a kaposváriaknak.

Eredmények – E.On férfi ob I.-es bajnokság, rájátszás, 2. kör, alsóház:


EBP-Tatabánya-Debreceni VSE 9-9 (2-3, 0-1, 3-3, 4-2)
Gólszerzők:
Práczky 2, Regős 2, Garancsy 2, Francsics 2, Császár, illetve Babay 2, Szőke 2, Mora 2, Halek, Kállay, Pataki

Pannergy-Miskolci VLC-KSI SE 14-7 (3-2, 3-2, 2-1, 6-2)
Gólszerzők:
Milicsics 4, Hegedűs I. 3, Njegovan 3, Petkovic 2, Tóth M., Kerschbaum, illetve Boros 2, Teleki 2, Bicskei, Miklós, Baj

Valdor-Szentes-UVSE-Hunguest Hotels 11-9 (2-4, 5-1, 1-1, 3-3)
Gólszerzők:
Nagy M. 3, Weszelovszky 2, Hegedűs B., Farkas K., Pellei K., Vörös, Latinovics, Sekulics, illetve Tóth Z. 2, Dávid 2, Márkus 2, Korényi, Vadovics V., Kovács R.

PVSK-Mecsek Füszért-Kaposvári VK 9-11 (2-4, 2-3, 1-2, 4-2)
Gólszerzők:
Csacsovszky A. 5, Basara 2, Stojcsics, De Blasio, illetve Berta 4, Sántavy 3, Vindisch 2, Albert B., Polovic

Az alsóház állása:

1. Debrecen 23 pont
2. Miskolc 19 pont
3. Szentes 17 pont
4. Kaposvár 10 pont
5. Pécs 9 pont
6. UVSE 9 pont
7. Tatabánya 4 pont
8. KSI 3 pont



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok