A védekezés fényes diadala

2013. július 31. 00:32

Elképesztő hatékonysággal fojtotta meg a görög támadásokat – és ezen belül 13 (!) emberelőnyt – a magyar védelem. A csoportmeccsek csodacsapatát 9-3-mal küldtük az alsó ágra.

Fotó: Kovács Anikó

Kinevezése után Benedek Tibor jövőbeni terveiről annyit mondott: felfogásáról mindent elárul az olaszok elleni, októberben megvívott Világliga-selejtező, amelyet még megbízott kapitányként vezényelt a kispadról, és amelyet végtelenül fegyelmezett védekezéssel 6-5-re nyert meg az együttes.

Védekezés mindenekelőtt, ez volt a jelszó. Továbbá fegyelem a legvégsőkig. Nincs felesleges kockázat, a jelen pólójában a szervezettség dominál az egyéni képességek csillogtatása felett. Ennek alapján látott munkához a kapitány, s bár nemigen fordult elő, hogy az összes játékos száz százalékos állapotban rendelkezésére állt volna, mentek az úton, kellő konoksággal.

Benedek Tibor sohasem mondta, hogy máris egy új nagycsapat alapjait rakta le. Elég hullámzó volt a csapat teljesítménye Cseljabinszkban, Lamiában, Budapesten, és itt, Barcelonában az első héten. Ám Tibor folyvást azt mondta: legkorábban a vébére lesz kész a csapat (és akkor is úgymond egy adott szinten). Legkésőbb a második hétre – tettük hozzá reménykedve.

Miután kétszer is kikaptunk a görögöktől, erősen tartottunk tőlük. Ugyanakkor kiderült, ebben a csapatban tényleg van erő, tartás, lendület – és ha a tét megkívánja, iszonyatos fegyelmezettséggel képesek tenni a dolgukat. A spanyolokat és a montenegróiakat legyőző görögök két negyedig tudták tartani a lépést, ám aztán fokozatosan kezdett érvényesülni a nagyobb vízilabda-tudás. Korábban is el-elmehettünk volna két-három góllal, ám a közte kettő csak a harmadik rész végére sikerült (5-3).

Eközben a görögök mind jobban feszültté váltak, hiszen legfontosabb fegyverüket, az emberelőnyt egészen rendkívüli hatékonysággal kapcsoltuk ki, Nagy Viktor brillírozott a kapuban, hat a hat ellen nem tudták meglepni, és hátrányban is odaért rendre, ha nem a blokkok mentettek. Negyedenként bement egy görög fór, ám ennyi bőven belefér. Az pedig érezhető volt, amint megérkeznek az akciógólok is nálunk, el fog dőlni a mérkőzés.

Varga Dumi zseniális szabaddobás-ejtése volt a jel, ezután már minden működött, Bedő Krisztián centergólt szerzett, a fórjainkat pedig igencsak színesen tudtuk megjátszani, hiszen esett gól kapufától, hátulról, szélről – az utolsó negyedet egyébként 4-0-lal vittük el a végére teljesen elkedvetlenedő hellénekkel szemben.

Jöhetnek a horvátok, az olimpiai címvédő – persze tudjuk, nem ugyanaz a csapat jön velünk szembe, mint amelyik Londonban nyert. De ahogy nézzük, most már attól sem ijednénk meg.

Jegyzőkönyv

Magyarország–Görögország 9-3 (2-1, 1-1, 2-1, 4-0)

Játékvezetők: Goljanin (szerb), Bender (német)

Magyarország: Nagy V. – Varga Dénes 2 (1), Varga Dániel, Gór-Nagy, Hárai, Szivós, Madaras 1. Cserék: Bátori, Vámos 1, Hosnyánszky 2, Decker 1, Bedő 2.

Görögország: Calkanisz – H. Afrudakisz, Fontulisz 1, Delakasz, Murikisz, Vlahopulosz 1, Milonakisz 1. Cserék: Guvisz, Geniduniasz, Pontikeasz, Kolomvosz, Gunasz.

Emberelőnyök: 12/6, ill. 15/2
Ötméteresek: 1/1, ill. –
Kipontozódás: Gór-Nagy, Decker, Szivós, ill. Pontikeasz, Afrudakisz, Delakasz

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok