Novarában az olaszok voltak a jobbak

2016. február 23. 21:59

A Világliga-selejtező 4. fordulójában 10–7-re kikapott Európa-bajnok női válogatottunk, így visszaesett csoportjában a harmadik helyre. Baj nincs, hiszen ellenfelünk élesebb volt, ami nem véletlen: gőzerővel készül az olimpiai selejtezőre. Miközben Bíró Attila csapata ugye már rendelkezik riói kvótával!

Fotó: federnuoto.it

„Fenik ránk a fogukat.”

Avagy Bíró Attila pontosan tudta, az olaszok az Európa-bajnokság elődöntőjében elszenvedett 10–5-ös vereség után jobb híján a Világligában akarnak visszavágni.

Nos, sikerült nekik. Ugyanazzal a 13 játékossal, akik Belgárdban játszottak, míg nálunk ugye három helyen (Kasó Orsolya, Garda Krisztina és Kisteleki Hanna helyett Bolonyai Flóra, Menczinger Kata és Leimeter Dóra kapott szerepet) változtatott a kapitány.

Látszott, az olimpiai selejtezőre készülnek gőzerővel, élesebbek, pontosabbak voltak ezúttal a mieinknél. Már a nagyszünetben 9–5 állt a novarai uszoda eredményjelző tábláján, ami jól mutatta, leginkább hátul akadtak gondjaink. Frassinetti tarthatatlan volt, ötmétereseket harcolt ki az első negyedben, gólt csavart Szücs Gabrielláról, három perc alatt elhúzott a házigazda 3–0-ra.

Innen Takács Orsolya fórgóljával (Tóth Ildikó harcolta ki, aki váltotta az ítéletet addig nem kapó Bujka Barbarát), majd a gólpassz után gólt szintén előnyből beköszönt Keszthelyi Rita révén volt egy felkapaszkodás, ám Emmolo, majd di Mario góljaval 5–2 lett az első negyed. Gorlero jól védett, nálunk Bolonyai Flóra kiszolgáltatott helyzetekben találta magát, nem tudott mit tenni.

A folytatásban sem nagyon, Bujka fórgólja után Garibotti szerzett két gólt előnyből, miközben Gorlero kétszer is védte Keszthelyi kísérletét. Takács a falból szépített fórban (Czigány Dóra varázsolta a kezére a labdát), Cottiról azonban hátul lemaradtunk (mintha Keszthelyi és Leimeter nem értette volna meg egymást), így 8–4 volt az állás. Takács átlövéssel hozta közelebb a mieinket, sőt a negyed végén időkérés után a 8–6-ért támadtunk, ám eladtuk a labdát, Queirolo megúszott, és góljával sokkolta a csapatot.

Érdekesség, a második félidőt 2–1-re megnyerte válogatottunk, ami két dolgot mutat: egyrészt sikerült összerántani a védekezést, és Bolonyai is labdákat fogott (többek között Queirolo büntetőjét), másrészt sajnos a hazaiak sem tétlenkedtek hátul – különösen Gorlero védett bravúrral a kapuban. Sokkal közelebb nem volt esélyünk felzárkózni, főleg azok után, hogy Frassinetti újabb ötöst bruszolt ki (kapták az ítéleteket szép számmal), amelyet Bianconi értékesített, és 10–5 állt a táblán.

Pont mint Belgárdban a végén – csak ott fordítva ugye…

Bíró Attila csapatának becsületére legyen mondta, Illés Anna és Keszthelyi góljaival 2–0-s negyeddel búcsúzott Novarától, így „csak’ 10–7 lett a vége oda, ami egyet jelent azzal, hogy a Világligában nagyon messze kerültünk a nyolca döntőbe jutástól. Persze ha azt vesszük, hogy így nyugodtabb lehet majd a riói felkészülés…

Bíró Attila, szövetségi kapitány:

„Számítottunk arra, hogy nekünk esnek, így is történt. Ugyanazzal a csapattal álltak fel, mint az Európa-bajnokságon, miközben mi azért három fontos poszton is kísérleteztünk, de ez nem magyarázkodás, hiszen így is a győzelemért jöttünk. Nem sikerült, mert ezúttal dekoncentráltabbak voltunk, több ajándékgólt adtunk nekik, közepes teljesítményt nyújtottunk. Ők jobban pörögtek, élesebbek voltak, érződött, hogy nagyon készülnek az olimpiai selejtezőre. A második félidőben gyakorló jelleggel védekezést váltottunk, ami működött, Bolonyai Flóra is labdákat fogott, tanulságos mérkőzés volt. Túlzott következtetéseket persze nem vonnék le belőle, ezt a csapatot meg tudjuk verni még, ebben biztos vagyok!”

Eredmény – Női Világliga, európai selejtező, 4. forduló

A csoport
Olaszország–Magyarország 10–7 (5–2, 4–3, 1–0, 0–2)

Novara, Vezette: Teule (spanyol), Polychronopoulos (görög)

Olaszország: Gorlero – Tabani, Garibotti 2, Queirolo 1, Radicchi, Aiello, di Mario 2, Bianconi 2, Emmolo 1, Pomeri, Cotti 1, Frassinetti 1. Szövetségi kapitány: Fabio Conti

Magyarország: Bolonyai – Czigány, Antal, Szücs, Keszthelyi 2, Bujka 1, Csabai. Csere: Takács O. 3, Tóth I., Illés 1, Leimeter, Menczinger. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

Gól/emberelőny: 2/11, ill. 4/9

Gól/ötméteres: 3/4, ill. -
 
További eredmény:
Franciaország–Hollandia 8–12 (3–4, 2–3, 2–2, 1–3)

Az állás
1. Hollandia 12 pont
2. Olaszország 7 pont
3. Magyarország 5 pont
4. Franciaország 0 pont

B csoport
Németország–Oroszország 10–22 (2–5, 2–7, 4–5, 2–5)

A Spanyolország–Görögország találkozót március 1-én rendezik.

Az állás
1. Oroszország 9 pont
2. Spanyolország 8 pont (3 mérkőzés)
3. Görögország 4 pont (3 mérkőzés)
4. Németország 0 pont



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok