Kiestek a szerbek, és majdnem a horvátok

2013. július 30. 23:26

A görögök elleni tükörsima győzelmet elképesztő izgalmakat hozó mérkőzések követték. Az ausztrálok centikre voltak a horvátok kiejtésétől, Montenegró pedig kiütötte Szerbiát, végül az olaszok izzadták magukat tovább a spanyolokkal szemben. Mi a horvátokkal meccselünk csütörtökön 20.15-től.

Fotó: Kovács Anikó

Az ellenünk villogó és öt gólig jutó Richard Campbell kezében volt a történelmi ausztrál siker: 20 másodperccel a befejezés előtt, 5-5-nél emberelőnybe kerültek az az auszik, szépen végig is játszották, a labda bejutott a falba Campbellhez, aki még meg is nézhette, hová lövi... Aztán két másodperccel a duda előtt telibe találta a kapufát...

Avagy nem véletlenül mondta Benedek Tibor még előtte: egyáltalán nem biztos, hogy a horvátokkal fogunk játszani az elődöntőben. Végül mégiscsak velük találkozunk, miután a hosszabbításban sikerült kicsikarniuk a győzelmet. (Amúgy az auszik öt és fél perccel a negyedik negyed vége előtt még 5-3-ra vezettek...)

Ezután következett a szerbek és a montenegróiak csatája. A szerbek végig úgy gondolhatták, előbb-utóbb csak meglesz ez. Függetlenül attól, hogy a montenegróiak előbb 2-4-ről majd 4-6-ról egyenlítettek, sőt, a harmadik negyedben vezettek is. Ám a szerbek villámgyorsan fordítottak, és 8-7 volt a javukra a zárórész előtt, ami magával hozta a meggyőződést, hogy úgyis meglesz ez a meccs, mint ahogy az elmúlt 14 évben megvolt az összes negyeddöntő, hiszen utoljára az 1999-es Világkupán fordult velük elő, hogy nem kerültek a négy közé.

Ám Klikovac egyenlített a negyedikben, sőt, egy gyengén lőtt Mladan Janovic-büntetőn múlt, hogy nem vették már ekkor vissza a vezetést a crnagorácok. Ám a máskor oly félelmetes szerb emberfór egyre bizonytalanabbá vált (13/2-vel zárták a napot!), és a vége az lett, hogy 70 másodperccel a vége előtt Ivovics zseniális kezéből a bal pipába szállt a labda, saccra nyolc méterről. Miután a szerbek rángatózásba menekültek, nem kaptak ítéletet, igaz, a legvégén támadhattak még egyszer, amikor a szabadobbás elvégzését meggátló Paskovicsot, valamint a labdát jó messzire elhajító Janovicsot is kiküldték, és 3 másodperccel a duda előtt 6 a 4 ellen próbálkozhattak a szerbek. Prlajnovics vállalta el kapásszélről, de lóba után elengedett labdáját Sztyepanovics kivédte, szentesítve a bombameglepetést.

A napot záró spanyol–olasz parti sem nélkülözte az izgalmakat. Vízilabdából már kevesebbet láttunk, színészkedésből, továbbá egymás osztásából annál többet. Mindezt mediterrán kiadásban, rengeteg érzelemmel, forrófejűséggel, anyázással. Gól alig esett, félidőben 3-3-ra álltak, a harmadik után 4-3 volt az olaszoknak, és látszott, itt tényleg vért kell izzadni minden egyes gólért. Elvégre a védelmek álltak a lábukon, és nem dél-szláv karizmok engedték el a labdákat.

Mondjuk nem irigyeltük az Alexandrescu, Sztavropulosz bírókettőst: gyakorlatilag bármelyik támadásban, bármikor lehetett volna kontrát, illetve kiállítást ítélni. Jó, ez mindig így van, de ezen az estén tényleg őrült pároscsaták zajlottak a medencében. Másfél perccel a vége előtt kapták meg az utolsó sanszot a spanyolok, de kihagyták a fórjukat, majd Tempesti védett sokadszorra, ezúttal egy szabaddobást, így az olaszok a második félidő egyetlen – amúgy ötméteresből elért – góljával bejutottak a négy közé.

Negyeddöntők

Magyarország–Görögország 9-3
Horvátország–Ausztrália 7-6 (hosszabbítás után)
Montenegró–Szerbia 9-8
Olaszország–Spanyolország 4-3

Csütörtöki program

Elődöntők
20.15 Magyarország–Horvátország
21.45 Montenegró–Olaszország

Az 5-8. helyért
15.30 Görögország–Ausztrália
17.00 Szerbia–Spanyolország



E.ON Férfi OB I.

Honvéd - Tigra-Zf-Eger

2022. nov. 05. 16:30

E.ON Férfi OB I.

BVSC-Zugló - Genesys OSC Újbuda

2022. nov. 19. 19:15

Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Split, Eb: a döntő előtti utolsó átmozgató edzés (Fotók: Dobos Sándor)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok