A rangadók kérdése: lesz-e 6 pontos különbség

2016. február 20. 13:42

A középszakasz alakulása és a későbbi esélyek miatt is fontos mérkőzéseket rendeznek vasárnap az E.ON férfi ob I.-es bajnokságban. Történetesen két szuperrangadót is.

Lőrincz Bálint (Eger) és Stefan Mitrovics (Szolnok) - Fotó: MTI

A bajnokság idei kiírása alapján a két bajnoki csoport első négy helyezettje jut tovább a következő, felsőházi szakaszba, ahová az együttesek magukkal viszik az alapszakaszban gyűjtött pontokat is. Az A csoportban már eldőlt, hogy a Szolnok, az Eger, a Szeged és a BVSC megy tovább, a B csoportban még a Vasas és a Debrecen vív a negyedik helyért az OSC-Ferencváros-Honvéd hármas mögött. A jó formában lévő Vasas legyőzheti az UVSE-t, a papírforma talán az ő sikerüket vizionálja – megjegyezzük, a felsőház a fiatal csapat számára kifejezetten jó eredménynek számítana, ráadásul a pontok alapján még arra is lenne esélyük a piros-kékeknek, hogy valamivel feljebb kapaszkodjanak a középszakaszban.

No, de az igazán fontos kérdések „feljebb” formálódhatnak vasárnap. Hogy mi a tétje az Eger-Szolnok és a Ferencváros-OSC rangadónak? A válaszhoz pillantsunk rá a 13. fordulót követő, átmenetileg összevont felsőházi tabellára!

Az összesített tabella állása 13 forduló után:

1. Szolnoki Dózsa-Közgép 39 pont – A csoport
2. ZF-Eger 36 pont – A
3. A-Híd-OSC-Újbuda 33 pont – B
4. FTC-PQS Waterpolo 33 pont – B
5. RacioNet-Honvéd 31 pont (14 meccs) – B
6. ContiTech-Szeged-Diapolo 21 pont – A
7. BVSC-Wáberer-Hungária-Zugló 20 pont – A
8. VasasPlaket 20 pont – B

Az eddig minden mérkőzését megnyerő, és ezzel a mezőny egyetlen 100 százalékos csapata, a Szolnok győzelem esetén 6 pontos előnyre tenne szert az Eger előtt – valamint amennyiben a Fradi-OSC mérkőzés nem döntetlennel végződik, akkor még egy csapat előtt.

Ez jelentős lépésnek számítana a bajnoki döntőbe kerülés tekintetében, még akkor is, ha a középszakaszban nyolc mérkőzés vár minden csapatra. A bajnokság ezen szakaszában ugyanis minden klub a másik csoportból a felsőházba érkező klubbal találkozik, odahaza és idegenben is. A nyolc kör után alakul ki az a végeredmény, amely meghatározza a rájátszás utolsó fázisát. Az 1. és 2. helyezett játssza a bajnoki döntőt, a 3-4. helyezett megy a bronzéremért, és így tovább – ugyanez a szisztéma az alsóházban is.

Már az első bajnoki sorsoláskor világos volt, hogy a B csoportból érkezőknek keményebb lesz a középszakasz, merthogy a címvédő Szolnokkal és az Egerrel is kell találkozniuk ekkor. Éppen ezért volt fontos, hogy a lehető legkevesebb pontot veszítsék az alapszakaszban. Ebben a tekintetben az OSC neheztelhet magára, hiszen Debrecenben és a Honvéd ellen odahaza is kikapott, az a 6 pont nagyon hiányzik majd, különösen azért, mert a Ferencvárost viszont sikerült megverniük. Nehezen egyébként, így a vasárnapi, népligeti összecsapás nagy izgalmakat tartogathat.

Vincze Balázs együttesének mindenképpen nyernie kell, hogy tapadjanak az Egerre. Ha győznek, utol is érhetik a Dabrowski-csapatot, feltéve, ha a Szolnok nyerni tud a Bitskey-uszodában.

Ha a Ferencváros győz, és a Szolnok elhozza a három pontot Egerből, három 36 pontos csapat lesz a középszakasz kezdetére, meg kell hagyni, az izgalmaknak csak növelni ez a forgatókönyv.

Egri siker esetén két 39 pontos csapat állna a tabella élén a jövő heti folytatás előtt, s ha netán döntetlenre végződne az OSC és a Fradi mérkőzése, 5 ponttal ellépne a két „óriás”.

Mindkét mérkőzés tétje tehát nagy, még akkor is, ha nyolc meccs alatt sok minden történhet még.

Ami az egri mérkőzést illeti:

A hazaiak legutóbb november 11-én találkoztak a vereség kellemetlen ízével, akkor a Rijeka otthonában maradtak alul 8-7-re, pedig megérdemelték volna legalább az egy pontot. Dabrowski Norbert csapata kiváló formában van, a Bajnokok Ligájában első csapatként győzték le idegenben a Spandaut, és idehaza is legyőzték a berlinieket, így a második helyen állnak az A csoportban. A bajnokságban simán hozták a kötelező győzelmeket, ráadásul a válogatottban is sikerélmény érte az egrieket. Amíg a bajnokságban Szivós Márton és Hosnyánszky Norbert volt elemében legutóbb, addig Grúziában Zalánki Gergő és Bedő Krisztián jeleskedett.

A két csapat november 7-én találkozott az őszi fordulóban, azon a meccsen nyomasztóan sokáig nem talált be az Eger, a meccset 9-4-re nyerte a Szolnok. A második negyed utolsó percében lőtt gólt emberelőnyből Hárai Balázs, akkor tört meg a jég.

A BENU Magyar Kupa döntőjében aztán fordult a kocka: Egerben 5 méteresekkel győzött a hazai csapat, amivel a szezonban először és eleddig utoljára kapott ki a Szolnok magyar ellenféltől. Akkor Vámos Márton hagyta ki a büntetőt a párbaj során.

A Szolnok is remek szériát fut, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy Soriban 5-0-ra is vezetett a Recco ellenében, majd a nagy nyomás hatására ugyan kikapott, de egy héttel később hazai medencében 12-11-re legyőzte a „világválogatottat”. Cseh Sándor vezetőedző joggal nyilatkozta, hogy az utóbbi évek egyik legnagyobb klubsikere volt az a BL-találkozó.

Varga Dénes kiváló formában van a szolnokiak közül, alaposan belehúzott a góllövés tekintetében, de Nagy Viktor is elemében van, ennek ellenére azt is el tudjuk képzelni, hogy Decker Attila is szerepet kap Egerben.

Sok minden eldőlhet majd középen, Kis Gábor és Hárai Balázs főszerepet kaphat, és akkor még nem beszéltünk a légiósokról, akik bármikor képesek villanni.

A mérkőzést 18 órától rendezik Egerben Molnár Tamás és Németh András játékvezetése mellett. A találkozót 21 óra 30 perctől az M4-en is meg lehet nézni.

Az Eger legutóbbi 5 mérkőzése:

február 19.: Eger-Szentes 18-6
február 14.: BVSC-Eger 7-12
február 10.: Spandau-ZF-Eger 8-15
február 6.: Eger-Kaposvár 11-8
február 3.: ZF-Eger-Spandau 10-7

A Szolnok legutóbbi 5 mérkőzése:

február 19.: Szolnok-Miskolc 21-5
február 13.: Szentes-Szolnok 9-16
február 10.: Szolnok-Recco 12-11
február 6.: Kaposvár-Szolnok 5-11
február 3.: Recco-Szolnok14-11

A két csapat november 7-i mérkőzésén:

Szolnok-Eger 9-4 (1-0, 2-1, 2-1, 4-2)
Gólszerzők:
Kis G. 2, Varga Dániel 2, Varga Dénes 2, Younger 2, Madaras, illetve Hárai, Hosnyánszky, Csuk, Vapenszki

Nem kevésbé lesz izgalmas a népligeti rangadó, ugyanis ebben a naptári évben pazarul szerepel az OSC. A Bajnokok Ligája őszi és tél eleji kudarcai után két győzelemmel jelentkeztek Bátori Bencéék, ráadásul a csapat „tele van” válogatott játékosokkal, akik szintén pozitív élményeket szereztek az elmúlt időszakban.

A bajnokságban is fölényes győzelmeket arattak az újbudaiak, Bátori Bence mellesleg Varga Dénessel és Ivan Basarával holtversenyben a góllövőlista élén áll, 34 találatával. Igaz, Varga Dénes 11 mérkőzésen talált be ennyiszer, szemben két sporttársa 13 találkozójával.

Az OSC-nek azért is fontos a vasárnapi siker, mert, ahogyan említettük, a Debrecen és a Honvéd ellen két, nem várt vereség is becsúszott a szezonban, ezt ki kell javítaniuk.

Meg kell jegyezni azt is, hogy a két csapat őszi mérkőzése szinte végig a Fradinak állt a Kondorosi úton, aztán mégis behúzta az OSC a meccset, 8-7 arányban.

A zöld-fehérek esélyeit valamelyest csökkenti, hogy a nemzetközi porondról viszonylag hamar búcsúznia kellett, nem sikerült az Euro Kupa negyeddöntőjébe jutnia, így az éles meccsekből kevesebb jutott neki vetélytársainál.

Varga Zsolt
csapata viszont van már annyira stabil, hogy a kötelező győzelmeket hozza, ebben az évben nem is hibáztak még. Öt sikerül közül a Honvéd elleni Kőér utcai mérkőzést emelhetjük ki, ott ugyanis úgy sikerült visszavágni a népligeti vereségért, hogy mindössze 2 gólt engedélyeztek ellenfelüknek.

A Honvéd már lejátszotta utolsó fordulóbéli mérkőzését, ráadásul a debreceni siker fontos is volt számukra. Azonban a korábbi, Vasas elleni iksz és a Pécs elleni vereség azt jelentette, hogy már nem tudják befogni az OSC-t és a Fradit a Vad-csapat, az első hely sorsa vasárnap a zöldek és az újbudaiak között dől el.

A mérkőzés hasonlóan az Eger-Szolnok találkozóhoz, 18 órakor kezdődik, a játékvezetők Molnár Péter és Székely Balázs lesznek. A meccs élőképpel követhető a waterpolo.hu oldalon.

Az FTC legutóbbi 5 mérkőzése:

február 17.: FTC-UVSE 12-7
február 13.: Debrecen-FTC 7-8
február 7.: Vasas-FTC 7-15
január 30.: Honvéd-FTC 2-5
december 5.: Pécs-FTC 10-16

Az OSC legutóbbi 5 mérkőzése:

február 19.: KSI-OSC 7-20
február 13.: UVSE-OSC 7-15
február 10.: Galatasaray-OSC 9-12
február 5.: Vasas-OSC 3-13
február 3.: OSC-Galatasaray 13-4

A két csapat őszi mérkőzésén:

A-Híd-OSC-Újbuda-FTC-PQS Waterpolo 8-7 (2-3, 4-1, 1-2, 1-1)
Gólszerzők:
Bátori 3, Decker Á., Hegedüs, Juhász, Nagy Á., Gór-Nagy, illetve Nyéki 2, Roach 2, Kolozsi M., Katonás, Csuk

A középszakasz (nyolc forduló) játéknapjai:

február 24.
február 27.
március 2.
március 5.
március 8.
március 14.
április 20.
április 23.

A rájátszás (1-2., 3-4., 5-6., 7-8. helyezésekért) időpontjai:

május 7.
május 14-15.
május 21.
május 25.
május 28.

-dobos-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok