Vb 2017: a Dagály-uszoda tetőt kapott

2016. február 19. 10:38

A tervezettnél hat héttel korábban került a helyére a 2017-es vizes vb központi helyszínéül szolgáló, nagy erőkkel épülő Dagály-uszoda tetőszerkezete, számolt be az MTI.

Fotó: MTI

A 2400 tonnás acél tetőszerkezet 44 méter magasan egyben a helyére került csütörtökön éjjel. Egy Magyarországon először használt speciális technológiával történt ez meg (előtte a földön szerelték össze a szerkezetet), így megkezdődhet az épület homlokzatának kialakítása. 

A kivitelező Market Zrt. a 2400 tonnás tömeg felemelését 16 darab számítógéppel vezérelt hidraulikus pumpa segítségével végezte csaknem hat óra alatt. Ezzel az alapépület szerkezetépítési része 90 százalékban elkészült. A helyszíni összeszerelést négy hónap gyártás előzte meg, amit három hónapon át naponta átlagosan 50 szerelő és irányító végzett tucatnyi szerelőkosaras autó és négy daru segítségével.

A Nemzetközi Úszószövetség, a FINA vezetői január végén ellátogatottak az építkezés helyszínére, ahol Julio Maglione elnök elmondta, „a magyarok mindent teljesítenek, amit ígértek”. A szervezet ügyvezető igazgatója, Cornel Marculescu hozzátette: „Még nem láttam olyan létesítményt a világon, amely ilyen ütemben épült volna. Nincs kétségem afelől, hogy ha nyáron visszajövünk, hozhatjuk a fürdőruhákat.”

Fürjes Balázs kormánybiztos pénteken emlékeztetett, hogy a 25 ezer négyzetméter alapterületű létesítmény a versenysport mellett a széles közönség számára is nyitva áll majd. Azt mondta, a beruházás több mint egy építkezés, városépítés, amelynek köszönhetően egész Angyalföld megújul. Megépült egy kilométer hosszú gát, amely megóvja a kerületet az árvíztől; sétány épül a Váci úti M3 metróvonal Forgách utcai megállója és az úszóaréna között, amely a világbajnokság alatt a látogatói forgalom jelentős részét fogja lebonyolítani, azt követően pedig hosszú távon biztosítja az új úszóaréna és a Dagály Strandfürdő közösségi közlekedéssel történő megközelítését, rendezik a környezetet is, és közlekedési, illetve közműfejlesztési beruházások is lesznek.

A 2017-es vizes világbajnokságot Guadalajara visszalépése után nyerte el Budapest, az eseményt 2017. július 15. és 30. között rendezik a fővárosban és Balatonfüreden.
 
A vb weboldalát itt lehet elérni.
 
-d-



E.ON Női OB I.

Tigra-Zf-Eger - UVSE

2022. dec. 03. 15:30

BENU Férfi Magyar Kupa

Genesys OSC Újbuda - EPS-Honvéd

2022. dec. 09. 18:00

BENU Férfi Magyar Kupa

-

2022. dec. 10. 18:45

BENU Női Magyar Kupa

FTC-Telekom - Tigra-Zf-Eger

2022. dec. 16. 18:30

BENU Női Magyar Kupa

III.Ker.Tve - UVSE

2022. dec. 16. 20:00

BENU Női Magyar Kupa

-

2022. dec. 17. 19:00

A tenerifei Világliga-döntőre készül női válogatottunk
Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok