Kupaszerda - Szeged: tét a finálé!

2016. február 10. 08:54

Varga Péter együttese az Euro Kupa hódmezővásárhelyi elődöntőjét 9–8-as hátrányból kezdi az olasz Brescia ellen – reális az esély a továbbjutásra. Eközben a BL-ben a Szolnok a Pro Reccót fogadja, míg az Eger a Spandau, az OSC pedig a Galatasaray otthonában lép fel.

Nincs megállás, az egy héttel ezelőtti nagyüzem második felvonása következik az európai kupaporondon, avagy a csapatok ezúttal a másik otthonában lépnek fel. Ezúttal kivételesen nem a legrangosabb sorozat megemlítésével indítanánk, amelynek meg van az oka. Meg, hiszen a Szeged az Euro Kupában reális eséllyel indul neki a döntős szereplés kivívásának. Az elődöntő első, bresciai meccsén remek játékkal sokáig vezetett, kézben tartotta a partit, ám olasz ellenfele a végén fordított, és minimális, 9–8-as előnyt harcolt ki a folytatásra. „Ha az elődöntő előtt valaki azt mondja, csak egy gólos hátrányban kell elkezdenünk a hazai meccset, bizonyosan aláírjuk. Ám a mérkőzés aztán úgy alakult, hogy az olaszok örülhettek, mi pedig bosszankodhattunk az elszalasztott lehetőség miatt. Mindez azt bizonyítja, van esélyünk ellenük” – említette dr. Molnár Tamás ügyvezető.

„A Brescia rendkívül erős csapat, szinte nincs is gyenge pontja, ahhoz, hogy le tudjuk győzni, maximálisat kell nyújtani” – mondta ki a lényeget Varga Péter vezetőedző, aki bízik abban, hogy a hódmezővásárhelyi uszodába Szegedről, de bárhonnan az országból sokat érkeznek kiszurkolni a továbbjutást. A klub honlapján a csapatkapitány Kiss Csaba így vezetette fel a partit: "Csapatként nagyot kell alkotnunk, de egyénileg is figyelni kell a párharcokra, hiszen Rizzót és Molinát például tömik a labdákkal, a Brescia nagyon bízik a válogatottak egyéni képességeiben. Egyénileg lebontva sem éreztem erősebbnek nálunk az ellenfelet az első meccsen, ezért apróságok dönthetnek majd a találkozón. Ilyenkor pedig nemcsak a rutinosok lehetnek kulcsszereplők, hanem a tehetségek is, a mi fiataljainkban ugyanis a megfelelő tudás mellett a kellő vagányság is megvan a sikerhez."

A Bajnokok Ligájában leginkább várt találkozót talán Szolnokon rendezik, ahol a címvédő Pro Recco ugrik medencébe. A felek olaszországi összecsapásán finoman fogalmazva megrángatta az oroszlán bajszát a magyar bajnok, káprázatos, 5–0-s kezdéssel jelezte erejét, ám a folytatásban leginkább szerb klasszisai révén fordított, és 14–11-re nyert a házigazda. „Nincs nyomás rajtunk, hiszen kiváló csapat ellen játszunk” – igyekezett levenni a terhet csapatáról Cseh Sándor vezetőedző, aki a LEN oldalán kifejtette, hogy a Szolnok nem csupán a Reccóra, hanem a későbbi, fontos mérkőzésekre is koncentrál már. Játékosa, Zsivko Gocics ehhez ennyit tett hozzá: „Nagy találkozás lesz, a két együttes jól ismeri egymást. Agresszívebben kell játszanunk, mint egy hete tettük.”

A B csoport másik magyar érdekeltségű mérkőzésén az OSC a Galatasaray otthonában lép fel. Egy hete magabiztosan, 13–4-re nyert a magyar alakulat, mindenesetre nem árt az óvatosság. „Ezúttal jóval keményebb összecsapást várok, biztos vagyok benne, hogy ellenfelünk be akarja bizonyítani, csak kisiklás volt a budapesti szereplése. Fontos, hogy ugyanolyan agresszíven és fegyelmezetten játszunk, mint egy hete” – mondta Vincze Balázs vezetőedző.

Az A jelű, roppant kiegyensúlyozott, döntetlenben is erős csoportban (eddig hét mérkőzés is iksz lett!) a szabadkártyája révén biztos FInal Six résztvevő Eger Berlinben játszik. Otthon 9–7-re nyert Dabrowski Norbert együttese, ám várhatóan ezúttal még nehezebb dolga lesz. Elég, ha azt vesszük, hogy a Spandau otthon az Olympiakosz és a Rijeka ellen is döntetlent ért el. „Ez egy kemény teszt lesz, igazi harcosságra lesz szükségünk” – említette Biros Péter.

A szerdai nemzetközi program

Bajnokok Ligája, férfiak, 6. forduló

A csoport


Jadran Herceg Novi (montenegrói)–Olympiakosz Pireusz (görög), 19.00
CNA Barceloneta (spanyol)–Primorje Rijeka (horvát), 19.15
Spandau 04 (német)–ZF-Eger, 19.30 (tv: Digi Sport)

A csoport állása:
1. Olympiakosz 9 pont (43–34)
2. Barceloneta 8 pont (45–39)
3. Eger 8 pont (42–39)
4. Rijeka 8 pont (41–41)
5. Spandau 3 pont (43–48)
6. Herceg Novi 2 pont (43–56)

B csoport

Partizan Beograd (szerb)–Jug Dubrovnik (horvát), 18.00
Galatasaray (török)–A-Híd-OSC-Újbuda, 19.00 (tv: M4, 20.30, felvételről)
Szolnoki Dózsa-Közgép–Pro Recco (olasz), 20.00 (tv: Sport1)

A csoport állása:
1. Recco 15 pont (70–31)
3. Dubrovnik 12 pont (53–44)
2. Szolnok 9 pont (56–47)
4. Partizan 6 pont (30–53)
5. OSC 3 pont (38–38)
6. Galatasaray 0 pont (33–67)

Euro Kupa, férfiak, elődöntő, 2. mérkőzések

ContiTech-Szeged-Diapolo–AN Brescia (olasz), 18.00 (tv: Digi Sport) – 1. mérkőzés: 9–8 a Bresciának
Sintez Kazany (orosz)–Mornar Split (horvát), 19.00 – 1. mérkőzés: 9–7 a Splitnek



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok