Eb 2016: kikaptunk, bronzmeccs következik

2016. január 21. 21:34

Férfiválogatottunk 2–1-nél vezetett utoljára, s végül 8–5-ös vereséget szenvedett Montenegrótól az elődöntőben. A győzelmével olimpiai kvótát szerző rivális játszhat a fináléban Szerbiával, a mieinknek marad a Görögország elleni, 3. helyért zajló csata.

Fotó: Dobos Sándor

Ahogy várható volt, brutál keményen indult az elődöntő, ráadásul a játékvezetők sem itt, sem ott sokéig nem fújtak semmit – maximum kontrafaultokat. Nagy Viktor és Milos Scepanovics egyaránt korán meccsformába került, mindketten nagyokat védtek. A montenegrói egyik védése után a kipattanót Gór-Nagy Miklós a fára vágta, avagy csak nem akart megszületni az első gól. Hátul nagyon rendben voltunk, Nagy újabb labdát védett, mígnem az 5. percben jött az első kiállítás, és az első Varga Dénes-villanás!

Átellenben aztán jött az első magyar kiállítás (Varga Dánielt küldték ki Misicsről), de Radovics fára vágta a labdát. A kipattanó után náluk maradt a labda, így hat a hat ellen támadtak, és egyenlítettek: Nikola Janovics bombája akadt be.

De jött Kis Gábor, egy beforgatás, egy jogos ötös, és az újabb Varga Dénes-gól, újra nálunk volt az előny. Két egymás utáni kiállítást követően a másodiknál Mladan Janovics volt eredményes, így alakult ki a negyed 2–2-es végeredménye.

A második etapban folytatódott a hatalmas hirig a vízben, vigyáztak a felek a lefordulásokra, nem hagytak levegőt a centereknek. Egy fórt Manhercz Krisztián bevert ugyan, ám sajnos három is parlagon maradt, ami azért került sokba, mert előtte egy elváltást kihasználva Nikola Janovics lőtt gólt, majd Darko Brguljan bombázott a vele erélytelenül védekező Vámosról nagy gólt a tehetetlen Nagy Viktor kapujába. Amúgy Viktor jól védett, csak hát a túloldalon Scepanovics is igazolta remek formáját. Támadásban főleg ő volt ekkor a „vesztünk”, de hatalmas problémáról nem beszélhettünk, mert abszolút úgy érezte az ember, ha a fórkihasználás javul, meglehet a parti.

Kapusunk két védésével ment tovább a harmadik negyedben a csata, majd Hárai Balázst szerelték szabályosan a montenegróiak közös erővel, aztán Ivovics lőtt őrült kapufát. Pörgött, nagyon pörgött a meccs. Ahogy persze egy Eb-elődöntőhöz dukál. Vámos „másolta le” Ivovics kapufáját, majd újra a léc segítette ki a riválist. Minden lövést kicentiztek a felek, látszott, tartanak a kapusoktól. Aztán egy „jó ismerősünk”, az OSC szélsője, Drasko Brguljan lőtt be pimaszul egy fórt, majd hergelte kapusunkat – hiába, no, oda-vissza ment a pszichológiai hadviselés.

Éppen ezért ment élményszámba, hogy átellenben Manhercz Krisztián, fiatal titánunk vállalt újra kulcsszerepet, magabiztosan célzott emberelőnyben. Hogy mennyire feszült volt a parti, jól jellemezte, hogy a montenegróiak emberelőnyben, időkérés után „taccsra” dobták a labdát – következhetett egy magyar fór, előtte Benedek Tibor időkérése. A megjátszás során újabb montenegrói állt ki, de sem hat a négy, sem hat az öt ellen nem sikerült, Hosnyánszky Norbert a kapufát találta telibe.

Odaát Varga Dénes ellen ötméterest ítéltek, de Mladan Janovics lövését lécre ütötte Nagy Viktor! Nagyon, de nagyon kellett ez a védés, így nem tudott ellépni 6–4-re Montenegró. Nem tudtuk kihasználni, mert Varga Dániel kapufát lőtt, Varga Dénes kísérletét pedig Scepanovics hatástalanította, így az utolsó negyedben kellett (volna) fordítani.

… és akkor jött Hosnyánszky Norbert. A csuklója. Már megint. Irtózatos akciógóllal egyenlített! Három Nagy Viktor-védéssel folytatódott, avagy a vezetésért támadtunk. Kis Gábor szabaddobással próbálkozott, de Scepanovics is a helyén volt. Montenegró kapta az első fórt, de a falból kiemelkedő Vukcsevics a lécre vágta – átellenben egy sikertelen ejtéssel jelentkeztünk. Ivovics büntetett: a Recco klasszisa lőtt akciógólt.

Scepanovics védett egyet (Manhercz), majd Varga Dénes durrantott mellé, 4 perc volt hátra. A kivédekezett támadásuk után Manhercz a fára ejtett. Újra esély volt az egyenlítésre, mert hátul megint remekül zárt a védelem, Varga Dénes lövését azonban magabiztosan védte a kapus. Sőt, visszaúszás közben ki is szúrták a szolnokiak olimpiai bajnokát, Gojkovics mester rögvest időt kért. 2.30 volt hátra, nem csoda. És belőtték… A falból kiemelkedve Vukcsevics volt eredményes, 2.10-zel a vége előtt 6–4-re vezettek.

Benedek Tibor időt kért, Nagy Viktor lábát orvos és gyúró vette kezelésbe, bajban voltunk. Támadásunk nem sikerült, kontra után jöhetett az ellenfél, amely végig játszotta a 30-at, teljesen az idő. Fórt kaptunk, de Vámos kezéből kiesett a labda – átellenben Ivovics úszott meg, nem mentünk vissza, és 25 másodperccel a vége előtt eldöntötte a meccset. Még egy fórt lécre vágtunk, jelentősége nem volt – az elődöntőt 8–5-re Montenegró nyerte. Ezzel egyrészt bejutott a szombati fináléba, ahol Szerbiával játszik, másrészt kvalifikálta magát a riói olimpiai játékokra. A mieinknek a bronzmeccs marad Görögország ellen (szombat 16.15), illetve a trieszti olimpiai kvalifikációs torna.



Eredmény – 32. Európa-bajnokság, Belgrád
Férfiak, elődöntő


Montenegró–Magyarország 8–5 (2–2, 2–1, 1–1, 3–1)
Kombank Aréna. Vezette: Severo (olasz), Koryzna (lengyel)

MONTENEGRÓ: Scepanovics – Drasko Brguljan 1, Petrovics, Radovics, M. Janovics 1, Ivovics 2, Vukcsevics 1. Csere: Paskovics, Darko Brguljan 1, N. Janovics 2, Misics, Jokics. Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovics

MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Bátori, Erdélyi, Vámos, Decker Á., Varga Dénes 2, Hárai. Csere: Gór-Nagy, Hosnyánszky 1, Kis G., Varga Dániel, Manhercz 2. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Gól/emberelőny: 2/8, ill. 3/11
Gól/ötméteres: 0/1, ill. 1/1

Az Európa-bajnokság programja, teljes eredménysora: itt








19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok