Eb 2016 - Bíró Attila: „Bedaráltuk őket, jöhetnek az olaszok”

2016. január 20. 17:43

A női válogatott 12 gólos sikerrel jutott be a belgrádi Európa-bajnokság elődöntőjébe. Az olaszok elleni felkészülést segítette a franciák elleni negyeddöntő.

Fotó: Dobos Sándor

Nem kellett izgulni. Sima siker lett a vége, a női válogatott esélyt sem hagyott a Világligából jól ismert ellenfelének.

Bíró Attila így értékelt: „Azt mondtam a lányoknak a meccs előtt, hogy ne az olaszokkal foglalkozzunk. Ezt a meccset ma tudtuk megnyerni, a holnapit majd holnap nyerhetjük meg. Csak a franciákra fókuszáltunk és arra, hogy játsszunk amilyen jól csak tudunk. Az volt a cél, hogy ez egy komoly felkészülés legyen, a védekezésünk rendben menjen, és ez teljesült is. Ne sérüljön meg senki, készüljünk. A francia azért nem olyan képességű csapat, mint a portugál vagy a török, fognak, húznak, harapnak, nem mindig könnyű ellenük játszani. A csapat erejét mutatja, hogy bedaráltuk őket, és simán nyertünk."

A magyar kapitánynak még volt egy meccse a találkozót követően, Filippos Sakelis kapitány ment oda hozzá, és nemtetszését fejezte ki. De miért?

„A végén a francia kapitány odajött hozzám, és jelezte, nem volt korrekt, hogy időt kértem 18-6-nál. Kérdezte, miért? Elmondtam neki, hogy egyrészt készülünk a holnapi meccsre, másrészt szívem joga, mikor kérek időt, harmadrészt azért, mert szerettem volna, ha 19-6 lesz a vége. Aztán elmondtam a másodedző orosz srácnak is, hogy mi volt a célom, remélem, megértik” – ecsetelte Bíró Attila.

No, de nekünk nem is a franciákkal kell foglalkozni, hanem innentől kezdve Olaszországgal. A kapitány így gondolkodik az ellenfélről.

„Fel vagyunk készülve az olaszokra, az elmúlt hónapokban többször is játszottunk velük. Az olasz csapatok, legyenek azok férfi- vagy női csapatok, kiszámíthatatlanok. Ha olyan napjuk van, a világon bárkit képesek megverni, de ha rossz napot fognak ki, egy gyengébb csapattól is kikaphatnak, kalkulálni nem nagyon lehet velük. Van 24 óránk arra, hogy még jobban rákoncentráljunk a meccsre. Videózunk még két alkalommal, megbeszélést tartunk, nagyon várjuk azt a meccset.”
 
A lányok – érthetően – túl sokat nem tudtak elmondani a franciák elleni meccsről, annak ellenére, hogy valóban komolyan vették a mérkőzést.

„Benn vagyunk a négyben. Elég ennyi?” – kérdezte Bujka Barbara, mi pedig azt válaszoltuk, elég. Az olaszokról viszont bővebb értékelést kértünk a centertől.

„Örülök, hogy az olaszokkal játszunk. Ismerjük őket, de lényegében mindegy, olasz, spanyol vagy holland az ellenfél a következő meccsen. Az utóbbi meccseken mindig jól játszottunk az olaszok ellen, a tavalyi Világliga-selejtezőben kaptunk csak ki tőlük. Össze kell szedni magunkat, fel kell pörögni, ez dönthet majd. Ma talán kicsit le voltunk eresztve, de az olaszok ellen úgyis más lesz minden.”

Illés Anna így foglalta össze a franciák elleni találkozó lényegét: „Ez egy negyeddöntő volt, és ennek megfelelően is kezeltük. Komolyan vettük, függetlenül az ellenféltől. Megpróbáljuk megnyerni a következő mérkőzést, hiszen mi nemcsak az Európa-bajnoki aranyért jöttünk ide, hanem az olimpiai kvóta megszerzéséért is.”

Szücs Gabriellát kértük meg, hogy kicsit bővebben beszéljen az olasz válogatottról.

„Az olaszoknak nem volt pihenőnapjuk, amivel persze senkinek sem kell foglalkozni. Az olasz jó csapat, mindig ott vannak az elején, nagyon jó centereik vannak, jó kapusuk, bekkek, komplett társaság. Az fog dönteni, mennyire lesz jó a védekezésünk. Miskolcon nagyon jól működött, igaz, akkor az egyik centerük nem játszott. Ha az ott mutatott védekezést mutatjuk, akkor nyerni fogunk. Ahhoz túl jó csapat az olasz, hogy egy emberre, Bianconira kimenjünk szorosra, természetesen, amikor figyelni kell, akkor figyelni fogunk rá is. A videózásokon csiszoljuk még a taktikánkat, és hát elővesszük a saját tapasztalatainkat is. Mindenkinek az agyában el kell mélyíteni, mit fog csinálni holnap, ezzel kell szerda este lefeküdni.”


A magyar-olasz elődöntő csütörtökön, 17 óra 15-kor kezdődik.
 
Eredmény – 32. Európa-bajnokság, Belgrád
Nők, negyeddöntő

Magyarország–Franciaország 18–6 (6–1, 5–3, 2–2, 5–0)
Kombank Aréna. Vezette:
Dutilh-Dumas (holland), Kuniková (szlovák)

MAGYARORSZÁG: Kasó – Antal 3, Kisteleki H. 1, Szücs G., Takács O. 3, Keszthelyi 3, Bujka 2. Csere: Czigány 2, Illés 1, Tóth I. 1, Csabai 1, Garda 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

OROSZORSZÁG: Derenty – Bachalier 1, Aurore Sacre 1, Guillet 1, Mahieu, Barbieux 1, Adeline Sacre. Csere: Millot, Tardy 1, Jaskova 1, Clerc, Daule. Szövetségi kapitány: Filippos Sakelis

Gól/emberelőny: 5/9, ill. 3/10
Gól/ötméteres: 1/1, ill. -

További negyeddöntős eredmények:

Görögország–Olaszország 4–10 (0–1, 0–3, 2–2, 2–4)
Gólszerzők:
Roumpesi 3, Manolioudaki, ill. Radicchi 3, di Mario 3, Garibotti 2, Queirolo, Bianconi

Hollandia–Németország 19–2 (8–0, 3–1, 5–0, 3–1)
Gólszerzők:
Stomphorts 5, Smit 3, D. Genne 2, van der Sloot 2, A. Genne 2, Klaassen 2, Nijhuis, Sevenich, van Toorn, ill. Blomenkamp 2

Oroszország–Spanyolország 8-12 (2-2, 0-5, 2-1, 4-4)
Gólszerzők:
Lisunova 3, Soboleva 2, Tankeeva, Iorondaikina, Ivanova, ill. A. Espar 3, Ortiz 2, Lopez 2, Pareja, C. Espar, Pena, Forca, Garcia


Az elődöntő (január 21., csütörtök) párosítása:


Hollandia–Spanyolország, 15.45
Magyarország–Olaszország, 17.15

Az Európa-bajnokság programja, teljes eredménysora: itt.

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok