Eb 2016 – Benedek Tibor: „Jó ránézni erre a csapatra”

2016. január 19. 22:10

Remek győzelmet aratott a magyar férfiválogatott Horvátország ellen (8-5), ezzel bejutott a 32. belgrádi Európa-bajnokság elődöntőjébe, ahol Montenegró lesz az ellenfele. Kapitányi értékelés.

Fotó: Dobos Sándor

Végig vezetve nyerte meg az olimpiai bajnok elleni mérkőzését Belgrádban Benedek Tibor csapata. Kiváló védekezéssel sikerült előrukkolni, ezt emelte ki a kapitány is a meccs végi értékelésében.

„Fegyelmezetten védekeztünk, összesen öt gólt kaptunk, ez volt a döntő. Ehhez hozzátartozik a jó kapusteljesítmény, a jó blokkok, a határozott keménység, a részfeladatok végrehajtása. Még az is belefért, hogy volt egy-két hibánk támadásban, ugyanakkor a megfelelő emberelőny-kihasználással mérkőzést lehet nyerni. Minden mérkőzésen van hiba, a következőn is biztosan lesz, viszont a játékosok hozzáállása, az, hogy egymásért küzdenek a vízben, akkor is döntő lesz. Ez pedig erre a csapatra nagyon jellemző. Egy csapat erőssége a kiélezett szituációkban mutatkozik meg, erre láttunk már jó sok példát ezen az Európa-bajnokságon. Egyre magabiztosabbak és egységesek vagyunk, jó ránézni erre a csapatra, és úgy érzem, a játékosok is jól érzik magukat benne.”

Ivica Tucak, a horvátok kapitánya:

„A magyar válogatott ma jobb volt. Nem játszottunk jól támadásban, 5 góllal nem lehet meccset nyerni, akármilyen világversenyről is van szó. Gratulálok Magyarországnak.”
 
Varga Dániel a meccs után:

„Az akarat és a hit számított, semmi más. A többi „le van”… Ha a csapatot meg akarom ítélni, soha nem az adott állapotot veszem alapul, mint mértékadó jelet. A tendencia, a trend érdekel. S ha azt nézzük, honnan indult ez a csapat, mondjuk a győri Volvo-kupától és hová ért mostanáig az eddigi Eb-meccsek alapján, akkor azt mondom, egyértelműen erősödünk. Erősödik az erőtér, ma is bővült ez az erőfölény. A következő ellenfél Montenegró, őket kell legyőzni.”

Manhercz Krisztián a meccs után Varga Dánieltől már a "mixed zónában" fogadta a gratulációt, feltettük neki nyomban a kérdést, mit szól a csapatkapitány külön gesztusához:

„Mondanom sem kell, hogy jól esik, mégiscsak Eb-elődöntőbe jutottunk. A meccsről? Rögtön az első negyedben szerephez jutottam, azt hiszem, jól is sikerült játszanom, labdát szereztem, kiállítást is kiharcoltam. Minden tekintetben a horvátok fölé kerekedtünk. Zágrábban játszottunk velük négy meccset, már ott is nyertünk. Ahhoz a csapathoz képest napról-napra javultunk, és ez érezhető volt már a görög meccsen is, ma pedig mind védekezésben, mind támadásban jobbak voltunk. Nagyon stabilak voltuk, bízom benne, hogy ezt a fejlődést tudjuk tartani.”
 
Varga Dénes a meccs után:

„A csapategység döntött. Nagyon szoros meccs volt, de csapatként mi vagyunk azok, akik egyre jobbak és jobbak tudunk lenni. Nagyon magas színvonalon játszottunk, és azt várom, hogy az elődöntőt és a döntőt is megnyerjük.”


Következik tehát az Olaszországot legyőző Montenegró, csütörtökön 20 óra 15-től!

Eredmény – 32. Európa-bajnokság, Belgrád
Férfiak, negyeddöntő

Magyarország–Horvátország 8–5 (2–1, 3–1, 1–2, 2–1)
Kombank Aréna. Vezette:
Naumov (orosz), Buch (spanyol)

MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Bátori, Erdélyi, Vámos 1, Decker Á., Varga Dénes 3, Hárai 2. Csere: Gór-Nagy, Hosnyánszky 2, Kis G., Varga Dániel, Manhercz. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

HORVÁTORSZÁG: Pavic – Buric, Loncar 1, Jokovic 1, Bukic, Sukno, Setka. Csere: Petkovic 1, Vukicevic 2, Buslje, Pavlovic, Macan. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak

Gól/emberelőny: 3/10, ill. 3/8
Gól/ötméteres: 1/1, ill. 0/1

További eredmény:

Olaszország–Montenegró 7–10 (2–3, 0–1, 3–4, 2–2)
Gólszerzők:
Di Fulvio 2, Figlioli, Bodegas, Presciutti, Luongo, Aicardi, ill. Janovics 4, Darko Brguljan 2, Radovics 2, Petrovics, Jokics

Az elődöntő párosítása:

Görögország–Szerbia, január 20., szerda, 20.15
Magyarország–Montenegró, január 21., csütörtök, 20.15

Az Európa-bajnokság programja, teljes eredménysora: itt.

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok