Eb 2016: Vezér, aki a közös erőben hisz

2016. január 18. 19:35

Keszthelyi Rita újfent varázsolt a vízben, az oroszok ellen minden hangszeren remekül szólt, játéka nem csupán hat gólja miatt ment élményszámba. Válogatottunk csapatkapitánya amondó, az egység számít, ezzel juthat még előbbre a társaság.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Keszthelyi Rita.

Hogy hány nagy meccse volt már a női válogatottban, nehéz összeszámolni – ehhez tett hozzá egyet itt, a belgrádi csoportmérkőzések utolsó fordulójában. Ismerve őt, egyáltalán nem szereti a jelzők puffogtatását, mindazonáltal igazodva a szakemberek, a szurkolók véleményéhez, mi is leírjuk: világklasszis teljesítményt nyújtott az oroszok ellen.

A 11–10-es diadalhoz természetesen elengedhetetlen volt a társak kifogástalan produkciója is, Gangl Edina védései, Bujka Barbara tarthatatlan centerjátéka, a rázós helyzetben, létfontosságú fórban türelmesen adogató játékosaink higgadtsága, Illés Anna pazar bombája éppúgy, mint a vízben lévő össze pólósunk odaadó, masszív játéka.

Keszthelyi Rita klasszisát mi sem jelzi jobban, hogy így is ki tudott emelkedi a mezőnyből.

„Így alakult…” – tette ehhez hozzá a tőle megszokott zavartsággal, amikor önmagáról kell beszélni. Majd azért persze hamiskás mosollyal hozzátette: „Örülök, hogy jól ment, azért nem tagadom.”

Az UVSE átlövője hozzávetőleg négy hónapja a válogatott csapatkapitánya, felvetetjük neki, talán ez az első igazán nagy győzelme ebben a pozícióban, más lehet a lelkiállapot – de Ritát nem lehetett kizökkenteni a hűvös profizmusból: „Igen, valóban ez volt az első igazi tétmeccsen aratott siker csapatkapitányként, de egyrészt bízom abban, lesz még itt is több, másrészt a vízben nem csapatkapitányként, hanem a magyar válogatott egyik tagjaként játszom. Eddig is az volt a feladatom, hogy vezessem a csapatot a vízben, nem változott semmi. Most sikerült, ennek nagyon örülök. Minden meccsen próbálok figyelni, hasznosan teljesíteni, nem tulajdonítok a kelletténél nagyobb szerepet annak, hogy én vagyok a csapatkapitány.”

Fotó: Dobos Sándor

Még egy utolsó kísérlet érzelmi síkon („De azért most más lesz bemenni az öltözőbe, nem?”), ám tényleg állja a sarat: „Együtt nyerünk, együtt veszítünk! Nyertünk, és ez jó. Hogy a mérkőzés előtt ki adja át a zászlót, a többieknek is édes mindegy. Rajtam maximum annyival nagyobb a nyomás, hogy jobban kell figyelni a csapatra a szárazföldön, ennyi. A meccsen már semmi sem számít, csak a mutatott játék.”

Felvetjük azt is neki, voltaképpen kézben volt végig a parti – erre így reflektált: „Három negyedik valóban. Az utolsóban aztán mindenki izgulhatott, mert magunkra hoztuk az ellenfelet. A szokásos butaságunk, ráülünk az eredményre, arra figyelünk, peregjen le a hátralévő idő. Ezt ki kell nőni gyorsan, nem hiszem, hogy az olaszok vagy a spanyolok ellen ez beleférne, ha egyáltalán vezetnénk ennyivel…”

A mérkőzés nagyon hasonlított a kazanyi világbajnokság ütközetére, amikor is szintén sokáig dominált a magyar válogatott, ám a végén kiengedte a kezéből a győzelmet – vajon ezúttal is benne volt ez a pakliban? „Tényleg hasonló meccs volt, de ezúttal a végén türelmesek voltunk. A döntő emberelőnyös helyzetben volt merszünk a végtelekig passzolni, már kiegészültek, amikor Illés Nusi révén gólt szereztünk. Ezt a higgadtságot mindenképpen ki kell emelnem, ez olyan erőfölény, amelyre lehet építeni” – fogalmazott Keszthelyi Rita, aki állításunkkal, miszerint – nem megbántva a másik csoport majdani harmadik helyezettjét – afféle negyeddöntős part volt ez, maximálisan egyetértett: „A lányoknak pont ezt mondtam a meccs előtt. Nem szabad előrenézni, számolgatni, oda kell állni a meccshez mintha ez lenne a negyeddöntő. Aztán ha nem sikerül, van még egy lehetőségünk. Sikerült, mindenki odatette magát, igazi csapat voltunk. Most az a fontos, hogy előbb koncentráltan, magabiztosan nyerjük majd meg a soron következő meccsünket, majd még véletlen se pörögjünk túl az elődöntőre.”

Keszthelyi Rita.

Méltó vezére a csapatnak.
 
Eredmény – 32. Európa-bajnokság, Belgrád
Nők, A csoport, 5. forduló

Magyarország–Oroszország 11–10 (2–1, 4–1, 3–3, 2–5)

Kombank Aréna. Vezette: Alexandrescu (román), Putnikovics (szerb)

MAGYARORSZÁG: Gangl – Antal, Kisteleki H. 2, Szücs G., Keszthelyi 6, Bujka 1, Garda. Csere: Czigány 1, Takács O., Illés 1, Tóth I., Csabai. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

OROSZORSZÁG: Karnakauh – Tankeeva, Prokofyeva 1, Karimova 1, Lisunova 3, Soboleva 1, Ivanova 2. Csere: Iarondaikana, Krimer, Simanovich 2, Timofeeva, Grineva. Szövetségi kapitány: Alexander Gaiduov


Gól/emberelőny: 5/13, ill. 6/11
Gól/ötméteres: 1/1, ill. –

A csoport végeredménye: 1. Hollandia 15 pont, 2. Magyarország 12 pont, 3. Oroszország 9 pont, 4. Görögország 6 pont, 5. Portugália 3 pont, 6. Törökország 0 pont

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok