Eb 2016: jönnek az izgalmak; hajrá, csapataink!

2016. január 18. 11:32

Nyugodtan kijelenthetjük, Belgrádban mostantól minden élesben megy. Női csapatunk ma 17.15-től kulcsmeccset vív az oroszok ellen, férfiválogatottunk pedig holnap (20.15) az olimpiai bajnok Horvátország ellen vív az elődöntőbe jutásért.

Fotók: Dobos Sándor

Az Európa-bajnokság bővítéséről nyilvánvalóan – ahogy eddig is – sokan vitatkoznak, eszmét cserélnek majd, a LEN vezetői értelemszerűen a tapasztalatokat felhasználva hoznak eseteges döntéseket úgy a létszámmal, mint a lebonyolítással kapcsolatban, mindazonáltal ez még a távolabbi jövő kérdése.

Ami most bátran kijelenthető: elkezdődik a belgrádi viaskodás érdemi része. Eddig talán a Szerbia–Horvátország, a Magyarország–Görögország és a Spanyolország–Montenegró férfimeccs, illetve a Hollandia–Magyarország női találkozók jelentették a csúcsot, a minőség tekintetében ezek a partik számítottak sorsdöntőnek. Igen ám, de mindegyik után lehet/lehetett javítani – mostantól nem lesz így.
Pontosabban az általunk kiemelt rangadók közül két nőire még nem feltétlen igaz ez, hiszen a Magyarország–Oroszország és a Spanyolország–Olaszország mérkőzések vesztesi előtt is nyitva marad még a kapu. Ettől függetlenül tény: Bíró Attila csapata számára nagyon nagy téttel bír a ma 17.15-kor kezdődő csata, hiszen voltaképpen a négybe jutást a tétje. Igen, a négybe jutás, mert a győztes a csoport második helyén zár, és a negyeddöntőben minden bizonnyal Franciaország vár rá, amely nem megbántva, de más szintet képvisel.

„A sorsoláskor megmondtam, kedvező, hogy a sokkal erősebb csoportba kerültünk, mert a keresztbejátszásnál jó esélyünk lehet” – tette hozzá a szövetségi kapitány, aki persze sietett leszögezni, ehhez a görögök után az oroszokat is felül kell múlni. Vagy a jobb gólkülönbség miatt a döntetlen is jó. Ha netán vereség jönne (erre gondolni sem merünk!), akkor is marad esély a négy közé jutásra, csak akkor jóval nehezebb negyeddöntő várna a lányokra: a keddi spanyol–olasz rangadó vesztese ellen.

A férfiaknál már más a helyzet: a negyeddöntők következnek! Számunkra természetesen a horvátok elleni hétfői (20.15) párharc a legfontosabb, amelytől játékos, Benedek Tibor kapitány egyaránt győzelmet vár, tekintve azt, hogy összeállt a csapat.

A ma esti szerb–orosz csata kimenetele nem tűnik kérdésesnek, ám a Spanyolország–Görögország és az Olaszország–Montenegró partikra nehéz volna tippelni. Ami biztos: utóbbi találkozó tétje a négy közé jutás mellett az, hogy melyik együttes tartja meg esélyét az olimpiai kvóta megszerzésére – a vesztes ugyanis lemondhat erről. Le, hiszen ismeretes, a három európai kvótás (szerb, horvát, görög) van jelen pillanatban, és ehhez itt, Belgrádban egy jön hozzá. Mondani sem kell, erre is pályázunk!

Az ágakról annyit: csapatunk győzelem esetén az olasz-montenegrói ütközet jobbikával találkozna az elődöntőben.

HÉTFŐI IZGALMAK

Nők

Magyarország–Oroszország, csoportmérkőzés, 5. forduló, 17.15

Férfiak
Spanyolország–Görögország, negyeddöntő, 18.45
Szerbia–Oroszország, negyeddöntő, 20.15

KEDDI IZGALMAK

Nők
Olaszország–Spanyolország, csoportmérkőzés, 5. forduló, 15.45

Férfiak
Olaszország–Montenegró, negyeddöntő, 18.45
Magyarország–Horvátország, negyeddöntő, 20.15

A 32. Európa-bajnokság teljes programja, eredményei: itt



E.ON Női OB I.

Tigra-Zf-Eger - UVSE

2022. dec. 03. 15:30

BENU Férfi Magyar Kupa

Genesys OSC Újbuda - EPS-Honvéd

2022. dec. 09. 18:00

BENU Férfi Magyar Kupa

-

2022. dec. 10. 18:45

BENU Női Magyar Kupa

FTC-Telekom - Tigra-Zf-Eger

2022. dec. 16. 18:30

BENU Női Magyar Kupa

III.Ker.Tve - UVSE

2022. dec. 16. 20:00

BENU Női Magyar Kupa

-

2022. dec. 17. 19:00

A tenerifei Világliga-döntőre készül női válogatottunk
Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok