Eb 2016: „Kvótáért jöttünk!”

2016. január 09. 14:10

Női válogatottunk már a helyszínen, Belgrádban edz, és várja a vasárnapi, hollandok elleni meccset (15.15, tv: m4). Kasó Orsolya, a csapatba visszakerült kapus és társai is bizakodnak, az aranyérem megszerzését tűzték ki célul.

Fotó: MVLC

Női válogatottunk már Belgrádban készül a vasárnapi, hollandok elleni meccsre – s noha a Világligában ők voltak a jobbak, nyáron vb-döntőt vívtak, a cél az egyértelmű győzelem.

„Képes a csapat megverni bárkit!” – nyugtázta Bíró Attila, akinek szavaihoz csatlakozott Kasó Orsolya is: „A riói kvótáért utaztunk, a cél ez lehet, aztán meglátjuk, mi sikerült.”

Tekintettel arra, hogy csak az Európa-bajnok szerez olimpiai indulási jogot, s a többiek mehetnek majd a selejtezőre, pontosan mutatja, a dobogó tetejére akar állni a csapat. A dunaújvárosiak kapusa sokat tehet ezért, társával, Gangl Edinával biztos alapos nyújthatnak a védekezésnek.

„Mindegy melyikünk áll majd a kapuban, a másik szurkol neki, nincs rivalizálás, tizenhárman egy célért küzdünk” –
említette Orsolya, aki a felvetésre, miszerint vannak kapusok, akik lelkiállapotának muszáj az egyes számú vezérszerep, s vannak, akik második számú kapusként is bármikor bevethetőek, így reagált: „A válogatottban mindegy, ki az egyes és ki a kettes számú kapus – amúgy kettőnk között ez nincs is eldöntve. Ha kell, a kispadról beugorva sem okoz lelki gondot a védés.”

A magas, hosszú kezeivel a lövők „ellenségének” számító pólós az elmúlt időszakban fokozatosan stabil formát mutat, vajon miként látja ennek az okát?

„Egyrészt sikerült hamar túllendülnöm az elmúlt időszakban a válogatottból való kimaradáson, Dunaújvárosban mindig úgy készültem, hogy mihamarabb résztvevője lehessek egy világversenynek. A 2013-as világbajnokság után újra sikerült, aminek természetesen nagyon örülök. Másrészt 2014 őszétől a klubomban Mihók Attilával elkezdtünk egy beszélgetések címszó alatt futó mentális tréninget, ami úgy érzem, sokat segített. Ezt aztán egyénileg is továbbvittem magamban, kiegyensúlyozottabb lettem, jól érzem magam. Érzem, hogy Újvárosban Katára és rám hallgatnak a többiek, mindez felelősséget is ad nekem, talán komplettebb játékos lettem. Bízom magamban, bízom a társaimban, optimista vagyok az Európa-bajnokságot illetően!”

Nem tagadja, plusz motiváció dolgozott benne a nyár után, a kínai edzőtáborban is minden edzésen nem száz, száztíz százalékot akart nyújtani: „Igyekeztem mindent kiadni magamból. Az ember akarva-akaratlanul nézni a vetélytársait is, ezek alapján bizony nem lehetett könnyű dolga a kapitánynak, mert mind a hárman jól teljesítettünk. Viszont érdekes, a kerethirdetésnél nem izgultam, nyugodt voltam, úgy éreztem, rajtam nem múlt semmi, legbelül számítottam arra, elhangzik majd a nevem. Így lett, és boldog voltam.”

A hollandokról vannak emlékei, ő védett a Világliga-meccsen ellenük, ám amondó, azóta sokat változott a csapat, összeállt, más a kiindulópont: „A miskolci tapasztalatokból ugyan messzemenő következtetéseket nem szabad levonni, ám az bíztató, hogy jól ment mindannyiunknak. A védekezés teljes mértékben összeállt, megvan a kapusok és a mezőnyjátékosok között az összhang, erre is építhetünk. Biztos nagy meccs lesz, nincs félnivalónk.”
 
Czigány Dóra Kasó Orsolyához hasonlóan optimista: „Szerintem nagyon jól állunk, közel vagyunk a 100 százalékos felkészültséghez, de a 100-at majd először vasárnap, a hollandok ellen kell kihoznunk magunkból. Személy szerint is jól érzem magam, de úgy érzem, a válogatott egészében is jó a hangulat, és felkészültek is vagyunk. Örülök, hogy jól sikerült és jól játszottunk a miskolci Univer-kupán, ennek előzménye, hogy volt egy kis mini alapozásunk, nekem például az nagyon jót tett, jól érzem magam attól, és az is biztos, hogy összeszoktunk már. Nagyon együtt van most a csapat, mind a vízben, mind a parton jó a hangulat. Ebben segített új pszichológusunk is, akivel jó beszélgetéseken vagyunk túl. Bizakodó vagyok.” 

Garda Krisztina is az aranyat tűzte ki célul: „Mindenki várja már a tornát, már csak azért is, mert jól sikerültek a felkészülési meccseink. Azért megyünk, hogy megnyerjük az Európa-bajnokságot. Nem lehet más a célunk, szerintem rendesen fel is készültünk fizikálisan és taktikailag is. Arra számítok, hogy minden válogatott felszívja magát, azok is, akiket most megvertünk. Meccsfüggő, hogy az ember mennyi szerepet kap, a kiállításoktól is függ, de azon leszek, hogy amikor bent vagyok a vízben, minden tőlem telhetőt megtegyek a győzelemért. Ha meg a padon ülök, szurkolok a többieknek. Kazany után mindenki tiszta lappal indult, nagyon örülök, hogy az új kapitány is számít rám.”


A magyar női válogatott Európa-bajnoki csoportmérkőzései:

Január 10., vasárnap, 15.15:
Hollandia–Magyarország


Január 12., kedd, 15.45:
Görögország–Magyarország

Január 14., csütörtök, 12.30:
Magyarország–Törökország

Január 16., szombat, 11.00:
Portugália–Magyarország

Január 18., hétfő, 17.15:
Magyarország–Oroszország

A torna csoportjai:

A csoport: Hollandia, MAGYARORSZÁG, Oroszország, Görögország, Portugália, Törökország
B csoport: Spanyolország, Szerbia, Olaszország, Németország, Franciaország, Horvátország



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok