Eb 2016: akiknek Belgrádban szurkolunk – a férfiválogatott

2016. január 09. 13:24

Ők tizenhárman. Rövid bemutatás az Európa-bajnoki csapatunkról. Ők a 32. Európa-bajnokság magyar főszereplői.

Fotó: Ábrahám Erika

Benedek Tibor: „Az Eb egy lehetőség, készen állunk!”

NAGY VIKTOR

Helye megkérdőjelezhetetlen a válogatottban, amikor a kapitány elkezdett gondolkodni az Eb-keretről, vélhetően az ő nevét írta fel először a papírra, és nem azért, mert a kapusokkal kell kezdeni. Rendre bizonyít a csapatban és a Szolnokban is, ugyanakkor a mezőny erősségét figyelve mindenképp szükség lesz bravúrokra is az éles meccseken – mint Barcelonában. A negyedik Eb-je a mostani.

BISZTRITSÁNYI DÁVID

Egyértelmű sikernek könyvelheti el, hogy Lévai Mártonnal szemben elnyerte Benedek Tibor bizalmát. Szükség van egy jó „beugró” kapusra, aki bizonyos meccsszituációkban lendíthet a csapaton. Két Universiade-arany után a felnőtt válogatottal először vesz részt nagy tornán. Segíthet neki a tény, hogy a klubcsapatából, az OSC-ből sokan vannak ott a keretben.

DECKER ÁDÁM

A budapesti Eb után lemaradt Bergamóról és Kazanyról is a 2013-as világbajnok, most viszont visszaküzdötte magát a csapatba. A klubcsapatában kényszerű okok miatt többször is centerként szerepelt, látványosabb volt a játéka emiatt. A kapitány pár hete jelezte, nem minden poszton szeretne fiatalítani, és végül így is lett, a bekk páros a csapat rutinos tengelye. Szökőévet írunk, így február 29-én „hivatalosan” is megünnepelheti születésnapját – szeretné, ha ezt egy riói kvótával a zsebében tenné.

GÓR-NAGY MIKLÓS

Azon öt pólós egyike a mostani keretből, aki már 2006-ban, az előző belgrádi Eb-n is ott volt. A többiekhez képest viszont hiányzott a 2008-as, a 2010-es és a 2012-es tornáról is, Budapesten viszont már ott volt a keretben. Így két Eb-ezüstérme van. Töretlen a kapitány bizalma felé, a nyáron és ősszel is a keret tagja volt.

BÁTORI BENCE

Az első Európa-bajnokságára készül a 2013-ban világbajnoki címet szerző játékos. Most már vezérnek kellene lennie bizonyos szituációkban, és alkalmas is lehet erre, ha elkapja a fonalat. A kassai felkészülési tornán elkapta, ott 7 góllal jelentkezett, de az éles meccseken, így például Görögországban, a Világliga-selejtezőn kevésbé volt eredményes. Kulcsszereplő az OSC-ben, eltökéltnek tűnik, akár nyerőember is lehet.

MANHERCZ KRISZTIÁN

A csapat legfiatalabb tagja, „Bisztróhoz” hasonlóan újonc a felnőtt világversenyek tekintetében. Ifi világbajnok, ifi-Eb ezüstérmes, junior-vb ezüstérmes, aki Szegedre igazolásával olyan csapatba került, ahol bőven megkapja a lehetőséget a bizonyításra. Ha sikerülne fontos gólokat szereznie, ismét bizonyítást nyerne, hogy bőven van tartalék a magyar pólóban, ahol a vagányság, a pimaszság is érték. Ezzel együtt még igyekeznie kell, nem lendült bele igazán, bátrabbnak kell lennie.

ERDÉLYI BALÁZS

Budapesten ezüstérmet nyert a magyar válogatottal, Kazany viszont neki sem sikerült fényesen. Az Egerrel több sikerélménye is volt az utóbbi időszakban, például a Magyar Kupa-győzelem, és olyan nagy veszély nem is fenyegette mostani Eb-részvételét. A szerkezeti átalakítások miatt a válogatottban több helyen is feltűnik majd, ezzel viszont számítania kell arra (nyilván), hogy a kapitány sokat vár tőle.

HOSNYÁNSZKY NORBERT

Ha lehet ilyet mondani, a „nagyok” közül ő volt a legélesebb a X. Volvo-kupán, motivációjában nem érzékelhető változás. Szintén ott volt 2006-ban már az Eb-n, és azóta folyamatosan résztvevője a kontinenstornának. Győrben elárulta, hogy ő az egyik rutinos játékos, aki szükségét érzi annak, hogy „összerántsa” a csapatot, amikor kell, függetlenül attól, hogy erre megvannak a megfelelő emberek is a stábban. A négy olimpiai bajnok egyike a keretben.

VARGA DÉNES

Őt nem lehet kihagyni a magyar válogatottból, bár azt valljuk be, az igazán fontos mérkőzéseken a nyáron nem villogott a tőle megszokott módon. Viszont bármikor képes erre, és egyedül is képes meccseket hozni. Ez lesz a hatodik Európa-bajnoksága, egy ezüst és két bronz az eddigi mérlege. A 2014-es budapesti Eb legjobb játékosa az olimpiai bajnok „Dumi”, aki már rögtön az első, görögök elleni fontos meccsen vezér kell, hogy legyen.

VARGA DÁNIEL

Ez lesz a hatodik Eb, ahol testvérével együtt közösen vesz részt a válogatottal. A csapatkapitány. Azt mondja, akkor lehet jó „cséká”, ha az ebből fakadó kötelezettségei és feladata mellett elsősorban és leginkább jól játszik. Láthatóan sokat töpreng, gondolkodik azon, mi volt a hiba a nyáron vagy épp az ősszel a csapattal, és igyekszik is megtalálni a válaszokat. Sokakkal együtt ő is úgy gondolja, a hitnek nagyon fontos szerepe van egy csapat sikerességében.

VÁMOS MÁRTON

Zágrábban volt ott először az Eb-n, Eindhovenben 2012-ben nem, Budapesten viszont újra a keret tagja volt. Naná, hiszen az egy évvel korábbi vb-n ő is fontos szerepet játszott az aranyérem megszerzésében. Amikor kiemelkedik, és lőni kezd, az ember már kezdi keresni a jelzőket a majdani gólra, más kérdés, hogy a nyáron és az ősszel is gyakran kellett idő előtt befejeznünk a mondatot. Valami nem ment neki, és kérdés, fejben mennyire van ott a meccseken. A kecskeméti, románok elleni Vl-selejtező jól sikerült neki, de Egerben a kupadöntőben ő hagyta ki a büntetőt (a Volvo-kupán is volt egy sikertelen 5 méterese). Mindezek ellenére egy jó Vámos Márton a csapat sikerének egyik záloga lehet Belgrádban.

KIS GÁBOR

Visszatért a válogatottba az olimpiai bajnok center, aki Belgrád, Malaga és Zágráb után a negyedik Eb-jére készül. Elmondása szerint már nem akadályozza gerincbetegsége a válogatott szereplést, és Benedek Tibor bizony nagyon örült, amikor igent mondott a meghívásra. Az egyik kulcsposzt egyik legjobbja ő a világon, a Szolnok újkori sikereinek egyik letéteményese. A Volvo-kupa előtt beteg volt, de egyre jobb formában van – nagy kérdés lesz, milyen játékvezetői felfogás mellett kell játszania. Főszerep vár rá.

HÁRAI BALÁZS

Vállműtétje után a rendelkezésre áll, az orvosi stáb úgy ítélte meg, mehet Belgrádba, így – ha az előzményeket nem tudnánk –, joggal mondhatnánk, az egyik legerősebb centerpáros a magyar válogatotté a mezőnyben. A műtét előtt élete egyik legjobb formájában volt „Pufi”, akinek ez a negyedik Európa-bajnoksága. Nem bánjuk, ha állandóan leesik a sapkája, ha mindeközben szállítja a fórokat és lövöldözi a gólokat.

Az utazóstáb:

Benedek Tibor – szövetségi kapitány
Gerendás György - másodedző
Gergely István – kapusedző, csapatvezető
Illés Roland – masszőr
dr. Gábor Antal – orvos
Katona Norbert – videóelemző

A férfiválogatott Európa-bajnoki csoportmérkőzései:

Január 11., hétfő, 20.15:
Magyarország-Görögország - TV: M4 Sport

Január 13., szerda, 20.15:
Magyarország-Oroszország - TV: M4 Sport

Január 15., péntek, 9.30:
Magyarország-Törökország - TV: M4 Sport

A torna csoportjai:

A csoport: Montenegró, Spanyolország, Hollandia, Szlovákia
B csoport: Szerbia, Horvátország, Franciaország, Málta
C csoport: Olaszország, Románia, Németország, Grúzia
D csoport: MAGYARORSZÁG, Görögország, Oroszország, Törökország

-ds-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok