Kapitányaink: „Készen állunk az Eb-re”

2016. január 06. 19:17

Mind a férfi- mind a női válogatott elvégezte azt a munkát, amelyet tervezett, eltökélten indulhat az Európa-bajnokságra.

A belgrádi Európa-bajnokság magyar mérkőzéseit teljes egészében közvetítő M4 Sport szerdai felvezető-műsorában Benedek Tibor, Bíró Attila és az MVLSZ elnöke, Kemény Dénes volt a vendég.

A férfiválogatott a X. Volvo-kupa után egy nap pihenőt kapott, csütörtökön folytatja az edzéseket, majd szombaton utazik el Szerbiába.

„Összességében készen állunk, bár az eredményeink még ezt nem mutatják”
– kezdte Benedek Tibor helyzetjelentését. „Az a munka viszont, amit elvégeztünk, magabiztossá tesz. Ugyanis jól dolgoztunk, nagyjából három hetet, ami pont a fele annak, amely egy nyári világverseny előtt a rendelkezésre áll. Most úgy érzem, kell egy kis pihenő a sűrű program után, hogy a játékosokban leülepedjenek a dolgok, és a fejekben kialakuljon egy állapot, ami aztán oda vezet, hogy a görögök ellen egy sokkal jobb válogatottat láthatok én is és a nézők is.”

A szövetségi kapitány szerint vissza kell szerezni a játékosok önbizalmát, ez vezethet a jó eredményre, amely a riói olimpiai kvóta megszerzését jelenti (vagy most az Eb-n vagy az áprilisi kvalifikációs tornán).

„A nyári világbajnokság után ezt az Eb-t egy lehetőségnek is tekintem, hogy bebizonyítsuk, az egy rossz időszak volt ugyan, de nagyon erősek vagyunk és meg tudunk újulni. Készek vagyunk arra, hogy kivívjuk az olimpiai szereplés lehetőségét. Tudjuk, hogy sok ellenfél ellen veszítettünk mérkőzéseket, vissza kell szerezni az önbizalmat. Amikor 2013-ban elkezdtük a közös munkát, az akkori válogatott játékosai elhitték, hogy mindenki ellen tudunk nyerni, még akkor is, ha nem mi vagyunk az esélyesek. Aztán megnyertük a világbajnokságot, és átkerültünk egy másik oldalra, azután mindenki minket akart megverni. Ez sokáig nem sikerült, de az Eb-döntőben igen, és a szerbek azóta dominálnak. Most megint nem mi vagyunk az esélyesek, megint minden ellenféllel szemben meg kell vívni azt a csatát, ami az önbizalmunk növeléséhez és a tisztelet kivívásához vezethet” – mondta Benedek Tibor, aki azt kérte a játékosaitól, ne foglalkozzanak a kritikus hangokkal, csak a saját dolgukkal.

„Nem vagyok türelmetlen. Nagyon nehéz mérkőzés lesz az első, görögök elleni. A patraszi Világliga-selejtezőn csak a fiatalok játszottak, azóta azért sokat léptünk előre. A görögök tényleg jók, az olimpiai kvótájuk már megvan, így nincs rajtuk teher. De biztos vagyok benne, hogy ez a magyar válogatott meg tudja őket verni. A helyén kezelem a Volvo-kupát, nem tudok különösebben nagy következtetést levonni belőle. Rengetegszer láttuk már a pályafutásunk során, hogy 2-3 nap alatt megfordulhat a világ. Két-három csoportbeli vereség után olimpiát lehet nyerni. Rengeteg dolog változik, ha a játékosok tudják, hogy ők erősek, akkor egy-egy rosszabb pillanat szinte csak segíthet a fejlődésben” – tette hozzá.

Kemény Dénes, az MVLSZ elnöke mindkét válogatottal kapcsolatban bizakodó, kiemelte, hogy fontos, hogy a játékosok bízzanak a kapitányban, aki sugározza is feléjük az önbizalmat. Ezt most látja is Benedek Tiboron és Bíró Attilán.

„A játékosok tudják, hogy ez már nem az az időszak, amikor tőlünk várják a megoldást. Nekik kell vállalni a felelősséget, nekik kell a vízben bizonyítani. Ők fogják megnyerni a mérkőzést. Igen, a 18 éves Manhercz Krisztiánnak is meg kell nyernie a mérkőzést, ha ott lesz a lehetőség” – ezt még Benedek Tibor tette hozzá.

Az M4 Sport műsorában bővebben beszélt Varga Dániel és Varga Dénes a válogatottsághoz fűződő viszonyáról, valamint Gerendás György a "másodedzőségről", ezeket is meg lehet tekinteni a videóban.

Ami a női válogatottat illeti: a remekül sikerült, három győzelmet hozó I. Univer-kupa után szerda a lányoknak is szabadnap, a csütörtöki edzést követően pénteken reggel elutazik a csapat Belgrádba. Az első mérkőzést a vb-ezüstérmes hollandokkal játssza a válogatottunk.

Az M4 Sport munkatársai az UVSE hét válogatott játékosát emelték ki, mint a leendő sikerek egyik eredőjét, tekintve, hogy az összeszokottság nagy előny lehet a válogatott játékában.

„Abszolút számít ez a mindennapokban, de ezek a játékosok nemcsak az UVSE-ben játszanak évek óta együtt, hanem korábban is jól ismerték egymást. Lehetett látni az Univer-kupán, hogy lőttek gólokat olyan játékos-kapcsolatokból, amilyet más játékosok nem biztos, hogy meg tudtak volna oldani” – mondta Bíró Attila szövetségi kapitány.

A szakember szerint a felkészülés jól sikerült.

„Igyekeztünk a rövid időszakban mindent belesűríteni, úgy gondolom, maximálisan sikerült kihasználni mindent. A kínai egyhetes edzőtáborunk nagyon hasznos volt. A két Világliga-selejtezős vereségünktől nem estünk kétségbe, tudtuk, hogy az is a felkészülésünk része. Az Univer-kupa nagyon jól sikerült, de nem vagyunk 100 százalékosan elégedettek. Elsősorban védekezésben és az emberfóros játékban van még fejlődési lehetőségünk” – így a kapitány, aki szintén beszélt az önbizalomról.

„Az első olasz meccshez képest mentálisan és védekezésben is sokat javultunk, de az Európa-bajnokságon is azt várom, hogy meccsről-meccsre előrelépünk majd. A mentális felkészültség azért is fontos, mert a női vízilabdában 3-5 gólos különbség sem jelent semmit, ezt a saját bőrünkön tapasztaltuk meg. Örömteli volt, hogy most Miskolcon tudtuk tartani a nagy előnyünket végig, nem estünk össze a biztos vezetés tudatában.”

Bíró Attila elmondta, egyelőre egy terve van a riói olimpiai kvóta megszerzésére, ez pedig a vasárnap kezdődő Európa-bajnokság. Ahhoz, hogy ez sikerüljön (mármint az arany megszerzése), fontos lesz az első két meccs megnyerése, és a csoportbeli első két hely valamelyikének a megszerzése, ez esetben ugyanis könnyebb ágon lehet eljutni az elődöntőig. Ha mégsem jönne össze a kvóta megszerzése, még lesz erre lehetőség a márciusi kvalifikációs tornán.

A felvezető-műsort itt is vissza lehet nézni.
 
A férfiválogatott Európa-bajnoki csoportmérkőzései:

Január 11., hétfő, 20 óra 15 perc:

Magyarország-Görögország - TV: M4 Sport

Január 13., szerda, 20 óra 15 perc:
Magyarország-Oroszország - TV: M4 Sport

Január 15., péntek, 9 óra 30 perc:
Magyarország-Törökország - TV: M4 Sport

A torna csoportjai:

A csoport: Montenegró, Spanyolország, Hollandia, Szlovákia
B csoport: Szerbia, Horvátország, Franciaország, Málta
C csoport: Olaszország, Románia, Németország, Grúzia
D csoport: MAGYARORSZÁG, Görögország, Oroszország, Törökország
 
A női válogatott Európa-bajnoki csoportmérkőzései:

Január 10., vasárnap, 15 óra 15 perc:

Hollandia-Magyarország

Január 12., kedd, 15 óra 15 perc:
Görögország-Magyarország

Január 14., csütörtök, 12 óra 30 perc:
Magyarország-Törökország

Január 16., szombat, 11 óra:
Portugália-Magyarország

Január 18., hétfő, 17 óra 15 perc:
Magyarország-Oroszország

A torna csoportjai:

A csoport: Hollandia, MAGYARORSZÁG, Oroszország, Görögország, Portugália, Törökország
B csoport: Spanyolország, Szerbia, Olaszország, Németország, Franciaország, Horvátország

 
-ds-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok