X. Volvo-kupa: győzelemmel zártunk

2016. január 05. 21:24

A magyar válogatott 13–9-re múlta felül szlovák vetélytársát, így harmadik helyen zárta a győri tornát. A kupát a spanyolokat 14–4-re kiütő olasz együttes vihette haza. Folytatás immáron igazán tétre megy: hétfőn Görögország ellen a belgrádi Eb-n!

Fotó: Dobos Sándor

Miután az olaszok a spanyolok ellen óriási erődemonstrációt tartva (14–4) megnyerték a X. Volvo-kupát, az este főmeccsén Szlovákia ellen ugrott vízbe a magyar válogatott. A két vereség után, mondani sem kell, csak és kizárólag a győzelem volt elfogadható a csapattól – igaz, Benedek Tibort minden bizonnyal sokkal jobban érdekelte ezen a meccsen a játék, mint maga a számszerűség.

Az első negyedben lőtt öt gól (Gór-Nagy Miklós lépett el védőjétől, és volt eredményes a Varga Dánieltől kapott passz után; Hosnyánszky Norbert értékesítette a Tóth Márton által kiharcolt ötöst; Vámos Márton a szokásos szabaddobás-gólját hozta; Hosnyánszky emberfórból is gólt jegyzett; Hárai Balázs csavargóllal jelentkezett) bizonyosan elégedetté tette, ám jelentősen rontott az összképen a három kapott találat. Három akciógól, tegyük hozzá, ami ezúttal is jól mutatta, nem éles még a társaság.

A második negyedben koncentráltabbnak tűnt hátul, no, és Bisztritsányi Dávid is kezdte elkapni a fonalat, csupán Famera lövése akadt be a hóna alatt/keze mellett valahol. Bátori Bence jó ütemű kiemelkedés, illetve Manhercz Krisztián bátor vállalása előnyben jelentette az előny kicsiny növelését. Lehetett volna nagyobb is, ám a Hosnyánszky által ellőtt labdák afféle barátságot kötöttek a kapufával, ami láthatóan zavarta Peking olimpiai bajnokát.

Nagyszünet után afféle idegnyugtató hatással azonnal gólra is váltott egy fórt, majd Hárai egy újabbat, hiába jött a szlovákok kapujába Gogola helyett Kozmer, neki sem volt sok esélye. A várt henger helyett azonban újabb nehézségek támadtak, hiszen Seman előbb mázlival szépített, majd Hosnyánszky ravasz lapos és pontos lövése után Famera „tett be” egy fórt. Hárai kibrusztolt egy ötméterest, de Manhercz a kapus kezébe vágta – tetézte a bajt, hogy átellenben Seman kihasznált egy pillanatnyi figyelmetlenséget, és centerakciógólt szerzett az egyedül hagyott Varga Dánielről.

Így 10–7-ről indult a X. Volvo-kupa utolsó negyede, amely elején Erdélyi Balázs fórban nem fejezte be pontosan az akciót, ám a lepattanó után Hárai „segítette” ki, aki aztán egy kivédekezett hátrány után ismét eredményesnek bizonyult: Hosnyánszky hozta remek helyzetbe fórban.

Kis Gábor is akciózott egyet, aztán ötös is szerzett, amelyet ezúttal Vámos hagyott ki – mindeközben Zatovic és Durik is eredményes volt. A vége 13-9 lett, így harmadik helyen zárt a magyar válogatott. Benedek Tibor egy nap pihenőt ad a játékosoknak, akik így csütörtökön folytatják a felkészülést - hétfőn pedig már megkezdi szereplését a csapat a belgrádi Eb-n, méghozzá a vb-bronzérmes Görögország ellen.



Eredmény – X. Volvo-kupa férfi nemzetközi torna, Győr
Magyarország–Szlovákia 13–9 (5–3, 2–1, 3–3, 3–2)
Győr, vezette:
Stampalija (horvát), Kouretas (görög)

MAGYARORSZÁG: Bisztritsányi – Bátori 1, Erdélyi, Vámos 1, Decker Á., Varga Dániel, Hárai 4. Csere: Gór-Nagy 1, Hosnyánszky 4, Manhercz K. 1, Tóth M., Kis G. 1, Varga Dénes. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

SZLOVÁKIA: Gogola – Famera 3, Zatovic 1, Balaz, Seman 2, Tkac, Koralik. Csere: Hrosik, Durik 1, Bielik 1, Polovic, Bruder 1, Martanovic, Kozmer (kapus). Szövetségi kapitány: Antonio Esteller

Gól – emberelőnyből: 7/11, ill. 2/9
Gól – ötméteresből: 1/3, ill. –
Kipontozódott: Decker Á. (27. p.), Famera (28. p.)

A másik mérkőzésen:
Spanyolország–Olaszország 4–14 (1–4, 1–5, 1–3, 1–2)
Gólszerzők:
Mallarach, Epsanol, Echenique, Minguell, ill. Aicardi 3, Luongo 3, Giorgetti 2, Gallo 2, Presciutti 2, Gitto, Baraldi

A torna végeredménye: 1. Olaszország 9 pont, 2. Spanyolország 6 pont, 3. Magyarország 3 pont, 4. Szlovákia 0 pont

Különdíjasok (amelyeket dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Bodrogai Gábor, a Volvo Autó Hungária ügyvezetője adott át):
Legjobb kapus: Nagy Viktor
Legjobb U21-es játékos: Alberto Munariz (Spanyolország)
Legjobb játékos: Matteo Aicardi (Olaszország)

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok