I. Univer-kupa: olaszverés és tornagyőzelem!

2016. január 05. 18:05

Nagyszerű védekezésének (is) köszönhetően megnyerte harmadik mérkőzését is a női válogatott a miskolci felkészülési tornán.

Fotó: MVLC

A Ligaválogatott és a görög csapat után a világbajnoki bronzérmes Olaszország várt a magyar válogatottra Miskolcon. Jól ismerjük az olasz csapatot, hiszen Bíró Attila első tétmeccsén éppen az ellenük játszott Világliga-selejtezőn mutatkozott be kapitányként.
 
Akkor döntetlen után 5 méteresekkel győztek a mieink, most viszont biztosabban, meggyőzően.

Pedig nem indult jól igazán a meccs (amelynek kezdetén Keszthelyi Rita átvette az Év játékosának járó díjat), ugyanis az első negyed derekára 2-0-s olasz vezetést jegyezhettünk fel, előbb Emmolo, majd az olasz póló „nagyasszonya”, Tania Di Mario talált be. Kasó Orsolya kezdett egyébként a kapuban, és ő is védett végig a meccsen.

Az olaszoknál Gorlero állt a kapuban, sokáig jól állt a lábán, de aztán egy megúszás után Kisteleki Hanna megtörte a csendet, hogy aztán Keszthelyi Rita lőjön elhajlásos gólt (2-2). Végül Pomeri gólja, és egy elpuskázott emberfór miatt 2-3-mal zárult a negyed.

Remekül védekezett a magyar csapat a második negyed elején, támadásban viszont még kicsit hiányzott a pontosság. Bíró Attila kért időt a negyedik percben, amely után Keszthelyi egyenlített. Sőt, előbb Illés Anna egy betörést követően akciógóllal volt eredményes, hogy aztán Bujka Barbara varázsolja a labdát a kapuba, szinte lehetetlen helyzetből (5-3).

Fotó: MVLC

Remek 3-0-s negyed volt tehát a második, jól működött a zóna, jól ment a mieinknek. Kisteleki Hanna második góljánál már 6-3-ra vezetett a magyar válogatott, és szerencsére volt válaszunk a ma Európa legjobb játékosává választott (legalábbis ma jelentették be) Roberta Bianconi góljaira is.

Elbizonytalanodtak támadásban az olaszok, így ezúttal a harmadik negyed, a kritikus nyolc perc is jól jött össze a mieinknek. Négygólos előnyből mentünk neki a negyedik negyednek, s bár az első gólt az ellenfél szerezte, ezen a napon nem nyerhetett Olaszország, sőt, háromgólos vereséggel zárult számukra a meccs.

Magyar szempontból ez a mérkőzés igen biztató volt, a mieink három győzelemmel megnyerték az. I. Univer-kupát, így jól hangoltak a vasárnapi Eb-nyitómeccsre.

Bíró Attila, szövetségi kapitány:

"Örülünk, de fontos kiemelni, hogy nincs hurráhangulat, a földön maradunk. A görögök elleni győzelem után elmondtam a lányoknak, ne keseredjenek el, hogy csak hárommal vertük meg a görögöket, miközben az olaszok tízzel, örülni kell annak a sikernek is, Nos, így tettek, és az olaszok ellen felszabadultan, ugyanakkor fegyelmezettek, remekül védekezve igazi csapatként működtünk. Magabiztos győzelem volt, amely során ugyan akadtak hullámvölgyek, de azokból jól és hamar kijöttünk, sokkal jobban reagáltunk, mint a Világliga-mérkőzésen. Ebből is látszik a folyamatos fejlődés, ami talán a legfontosabb. Természetesen célunk volt, hogy nyomot hagyjunk az olaszokban az Európa-bajnokság előtt, hogy ha Belgrádban bármelyik periódusban is találkozunk velük, bennük legyen. Azt hiszem, ez sikerült. Remélem, ez a lendület kitart az Európa-bajnokság végéig, csak így érhetjük el a célunkat. Persze gyorsan hozzáteszem, a hollandok elleni meccsre még mindig javulni kell, de látom a potenciált a csapatban. A lányok most kapnak egy szünnapot, megérdemlik, csütörtökön délután edzünk, aztán pénteken utazunk a szerb fővárosba. A miskolci vendéglátást köszönjük, sokat segített ez a torna az Eb előtt.”



Eredmény – I. Univer-kupa, 3. játéknap:

Magyarország-Olaszország 11-8 (2-3, 3-0, 5-3, 1-2)


Magyarország:
Kasó – Czigány 1, Szücs, Illés 2, Keszthelyi 4, Tóth, Csabai. Csere: Antal, Kisteleki H. 2, Takács, Bujka 2, Garda. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

Olaszország: Gorlero – Garibotti 1, Radicci 1, Aiello, Di Mario 2, Bianconi 2, Emmolo 1. Csere: Tabani, Qeirolo, Pomeri 1, Cotti, Palmieri.
 
A másik mérkőzésen:
Ligaválogatott-Görögország 5-10 (1-2, 0-3, 0-3, 4-2)

A torna végeredménye:

1. Magyarország 9 pont
2. Olaszország 6 pont
3. Görögország 3 pont
4. Magyar Ligaválogatott 0 pont

A díjakat Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Dr. Kiss János és Kiss Gábor alpolgármesterek és Sebestyén László országgyűlési képviselők adták át.

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok