X. Volvo-kupa: nem bírtunk az olaszokkal

2016. január 03. 20:18

A magyar válogatott ugyan csak öt gólt kapott ellenfelétől, ám így sem sikerült nyernie, hiszen a támadójátéka finoman fogalmazva akadozott (4–5). Benedek Tibor csapata hétfőn a spanyolok ellen javíthat – 19 óra, tv: M4.

Fotó: Dobos Sándor

2013. január 3-án, azaz napra pontosan három esztendeje sorsdöntő elnökségi ülést tartottak a Magyar Vízilabda Szövetségben. Sorsdöntőt, hiszen a szövetségi kapitányi tisztségről döntöttek. Nos, Benedek Tibor mellett egyhangúan tette le a voksát a grémium, négy évre kapott megbízatást.
Avagy a háromszoros olimpiai bajnok pólós válogatottunk kispadján voltaképpen jubilált. Nem könnyű meccsen, tegyük hozzá, hiszen a X. Volvo-kupa első napján rögvest Olaszország volt az ellenfél. Az az együttes, amely ellen a kazanyi világbajnokság negyeddöntőjében 8–7-es vereséget szenvedett a csapat. Persze, nem véletlen a meccsbeosztás, nem véletlen a kupa erős mezőnye sem, hiszen a mester kemény partikon akarja tesztelni kiválasztottjait.

Ahogy várható volt, az olaszokkal nagy meccset vívtak a mieink, akik között nem lehetett ott a betegségéből lábadozó Kis Gábor. Centertársa, Hárai Balázs a mérkőzés előtt az év játékosa címet vette át, Hosnyánszky Norbert pedig a Volvo-kupán ünnepli 250. válogatottságát, ezért kapott díjat. Ki gondolta volna, hogy a 10. percben mindössze az első magyar gólt szerzi…?

Pedig így történt. Az első negyed kimondottan rosszul sikerült: Vámos Márton talán elhamarkodottan lőtt el egy fórt Tempestibe, az időkéréses előnymegjátszásnál pedig Erdélyi Balázs kezéről sodorták le a labdát. Mindeközben a rivális háromból három fórt bevert: Di Fulivo középről bombázott a kapuba, Bodegas és Aicardi a falból húzott pontosan.

Hat a hat ellen, kiállítás nélkül nem mentek sokra egymás ellen a felek, ment a birkózás, érezhetően itt is, ott is tartottak Nagy Viktortól és Tempestitől a játékosok.

A második negyedben aztán sikerült kivédekezni végre egy hátrányt (igaz, ez már Varga Dániel második hibapontja volt), lefordulás után Hosnyánszky szépített (1–3), a győri publikum (apropó, a vasárnap jegyet váltó szurkolók hétfőn és kedden fél áron juthatnak belépőhöz!) is kezdett felébredni a sokkból. Hátul összekapta magát alaposan a társaság, két újabb hátrányt védekezett ki, Nagy Viktor is kezdte elkapni a fonalat – Varga Dénes elől pedig fórban Bátori Bence kezére varázsolt a labdát, az OSC pólósa pedig nem hibázott.

Lehetőség lett volna a 3–3-ra is, ám Erdélyi fölé lőtt – ebből indultak az olaszok, Decker Ádámot kiküldték, Giorgetti pedig a végigvitt akciót fejezte be pontosan. A tipikus 3–3 helyett 2–4 esete…

S miután Bedő Krisztián akciózását védte Tempesti, majd Figlioli is betett egy fórt a bal szélről, 2–5 állt a nagyszünetben a táblán – avagy nem sikerült a rossz első negyed eredményén javítani.

Ha Nagy Viktor nem véd jól, a harmadikban nőtt volna a különbség, a Szolnok kapusa azonban távolikat, közelit is kiütött, tartotta a lelket a csapatban. Kellett, hiszen a támadójáték továbbra is finoman fogalmazva akadozott, a bejátszások nem sikerültek, pozíciófogásban is akadtak gondok, és szerencsénk sem volt – Varga Dénes váratlan lövése gólt érdemelt volna, de sajnos a fa hárított… Ráadásul egy páros kiállítás során Varga Dániel kipontozódott.

A záró negyedet egy lefordulásos fórral nyitotta a társaság, Manhercz Krisztián hozta kihagyhatatlan helyzetbe Tóth Mártont, 7 és fél perccel a vége előtt 3–5-nél élt a remény. A valóra váltásához azonban elöl többet kellett volna tenni – ezen a napon azonban mintha átok ült volna a támadójátékon, és Tempesti is védett, ha védeni kellett. Így hiába a kivédekezett hátrányok, hiába a második félidő kapott gól nélküli lehozása (!), nem lehetett meccset nyerni. A döntetlenre lett volna esély, Varga Dénes belőtte az önmaga által kiharcolt ötöst, ám az utolsó percben Hárai közeli lövését fölé ütötte Tempesti, majd egy kontra tett be az esélynek.

Nyert Olaszország – a mieink hétfőn a spanyol ellen javíthatnak.
 
Benedek Tibor, Varga Dániel és Nagy Viktor véleményét itt lehet megtalálni.


Eredmény – X. Volvo-kupa férfi nemzetközi torna, Győr

Magyarország–Olaszország 4–5 (0–3, 2–2, 0–0, 2–0)

Győr, vezette: Stampalija (horvát), Koryzna (lengyel)

MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Erdélyi, Hosnyánszky 1, Decker Á., Varga Dániel, Varga Dénes 1, Hárai. Csere: Gór-Nagy, Vámos, Manhercz K., Bedő, Bátori 1, Tóth M. 1. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

OLASZORSZÁG: Tempesti – Di Fulvio 1, Giorgetti 1, Bodegas 1, Gallo, Presciutti, Aicardi 1. Csere: Gitto, Figlioli 1, Giacoppo, S. Luongo, Baraldi, Velotto. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna

Gól – emberelőnyből: 2/8, ill. 5/12

Gól - ötméteresből: 1/1, ill. -
Kipontozódott: Varga Dániel (23. p.), Presciutti (31. p)

A másik mérkőzésen:
Szlovákia-Spanyolország 5-10 (0-2, 2-3, 1-4, 2-1)

Gólszerzők: Zatovic, Hrosik, Tkac, Kolarik, Bruder, ill. Munariz 3, Echenique 3, Espanol 2, Minguel, Szirányi

A X. Volvo-kupa további menetrendje
Január 4., hétfő:

Szlovákia-Olaszország - 17 óra
Magyarország-Spanyolország- 19 óra - TV: M4 Sport

Január 5., kedd:
Spanyolország-Olaszország - 18 óra
Magyarország-Szlovákia - 20 óra - TV: M4 Sport


Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok