Ajánló: Drávucz Rita gasztronómiáról, Flóráról

2015. december 26. 10:29

Az Így főznek az olimpikonok című, nemrégiben megjelent könyvben világ- és Európa-bajnok vízilabdázónk is mesél gasztronómiai élményeiről.

A december közepén megjelent, Őszy-Tóth Gábriel tollából megszületett kiadványban 52 olimpikon beszél főzésről, borról, gasztronómiáról, a mindennapok örömeiről és életcélokról. Több vízilabdázó is szerepel az albumban, köztük Drávucz Rita. A vele készült interjúból csemegézünk.

A gyermekkor ízeiről

„Nagyon szerettem a szüleim és a nagyszüleim főztjeit, ki kell emelnem nagymamám húslevesét, csigatésztával. Mindig ártézi vízből készítette, hisz náluk a Jászságban az folyt a csapból is. Lehetett is érezni a különbséget, ezért is hívtam selymes levesnek. Imádtam, két-három adagot meg tudtam belőle enni, aztán mentem aludni, és mikor felkeltem, utána folytattam az ebédet. Egyébként is „leveses” voltam, ma is az vagyok. Változatosan étkeztünk, nálunk Szolnokon is volt kiskert, az ottani zöldségekből készültek a főzelékek, levesek. Nem voltam válogatós, egy-két dolgot nem ettem csak meg gyerekként, például a lecsót és a kovászos uborkát. Ma már egyikkel sincs bajom, bár a zöldségeket, a paradicsomot, a paprikát inkább nyersen fogyasztom, mintsem főzve.”

Az iskolai menzáról

„Nem igazán, sem negatív, sem pozitív élmény nem köt hozzá, bár a vajas kenyeret egy idő után nagyon untuk, és emlékszem, hogy a levesek is elég hígak voltak, remélem, ma már nem erről szól az iskolai étkeztetés. Amikor már meghatározóbb volt a sport az életemben, az étkezések között, edzés előtt vagy után gyakran vettünk zsíros deszkát lilahagymával a szolnoki Damjanich-uszoda büféjében. Annak is megvolt a maga hangulata. Édesszájú voltam, a nővérem a tejberizst, én a tejbegrízt szerettem igazán, meg persze a csokit. Anyu, hogy a kedvünkben járjon volt, hogy mindkettőt megcsinálta reggelire. Ma is inkább egy-egy szem csokit eszek, süteményeket ritkábban.”

A családi vasárnapokról és a karácsonyról

„Szinte „szent” volt a vasárnapi ebéd, sokszor a nagyszülőknél. Mindig meghallgattuk a déli harangszót, aztán a Kossuth rádión a Déli krónikát. Édesapám igényelte, hogy vasárnap délben asztalhoz tudjunk ülni. Anyukám kedvence a rántott hús, sokszor ettünk ezt burgonyapürével, de édesapám is nagyon szeretett és tudott főzni, ő pedig a magyarosabb, nehezebb adalékokat sem hagyta ki, így a szalonnát, a kolbászt. Szerette a nehezebb ételeket, én akkor még nem ettem csülökpörköltet például, de ma már bele-belekóstolok az ilyen fogásokba is, mindamellett, hogy az egészségesebb ételeket szeretem igazán. A pacalpörköltet ma sem eszem meg, viszont a csirkepörkölt nokedlivel továbbra is nagy kedvenc. Általában nem érzem lemondásnak, hogy egy nagyon fűszeres étel kimarad, mert nem is kívánom meg, a csípőset pedig nem szeretem. Ami a karácsonyt illeti, olyankor megjelent a hal, a halászlé, de gyerekként nem igazán szerettem. Egy ideje a sógorom főzi, és azóta eszegettem már belőle. Szerencsésnek mondhatom magam, mert az ünnepek alatt is változatos ételeket ehettünk, a székelykáposztától a sültekig, a szüleink mindig a kedvünkben jártak. A sütemények közül kedvencünk volt a méteres kalács, a zserbó, a gyümölcsös vagy lekváros piskótatekercs, de szeretjük nővéremmel a madártejet is.”

A mindennapok örömeiről

„A legjobb érzés az, amikor nevetni hallom Flórát. Különös érzés figyelni, napról napra mit fedez fel, melyik új szócskát használja, hogyan lesz teljesebb személyiség. Korát meghazudtolóan beszél már, számol, pedig még csak kétéves; sokszor csak nézünk egymásra a férjemmel, mire képes. Folyamatosan jegyzetelek, úgy gondolom, értékes lesz majd visszaolvasnia, milyen fejlődésen ment keresztül kisgyermekként. Folyton csacsog, énekel, szervezi a többiek életét a bölcsődében, igazi kis csoda. (…) A kiegyensúlyozottságra törekszem mind a munkámban, mind a család tekintetében. Bármennyire is szerettem volna ott lenni Rióban, az élet igazolta, hogy ez már nem fért volna bele Flóra mellett. Most teljesnek érzem az életemet, az otthonteremtés sikeres volt, új lakásunkat szépítgetjük. Élvezzük a helyzetet, élvezzük a családi életünk kiteljesedését.”

A teljes interjú az Így főznek az olimpikonok című könyvben olvasható, amelyet a V&PMédia adott ki. A keményfedeles, exkluzív, 52 receptet is tartalmazó kiadvány megrendelhető a gabrieltoth1@t-online.hu címen (9950 forintért).
 
-d-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok