Ajánló: Kiss Gergely a mákos gubáról és az aranyközépútról

2015. december 25. 12:07

Az Így főznek az olimpikonok címmel nemrégiben megjelent, Őszy-Tóth Gábriel tollából megszületett könyvben több vízilabdázó is beszél gasztronómiai élményeiről, benne a karácsonyi hagyományokról. Kiss Gergely is.

A könyvben nemcsak gasztronómiáról esik szó, hanem megismerhetjük közelebbről is az 52 interjúalanyt (valamint kedvenc ételük receptjét is). Több vízilabdázó is szerepel az albumban, így a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely is. Az alábbiakban a vele készült interjúból közlünk részleteket, amelyet a waterpolo.hu munkatársa, Dobos Sándor készített.

A gyerekkor ízeiről

"Anyukám a hagyományos magyar konyha híve volt, én meg mindenevő: jöhetett a pörkölt, a tészta, a főzelék. Imádtam a péksüteményeket is, a házi almás pitéből, zserbóból lecsúszott gyerekként négy-öt szelet, ma már mértéktartó vagyok. Nagyon kedveltem a paradicsomos ételeket, így a paradicsomos káposztát, a töltött paprikát, a paradicsomlevest, nem beszélve nagymamám igazi bio, befőzött paradicsomlevéről. Az ő zöldborsólevese, lekvárjai, az ottani ízek ma is élénken élnek bennem. Egyedül a kaprot nem szerettem és sokáig a halat. Az iskola alatt is házi koszton voltam, de emlékszem, egy friss puha vajas kenyérnek nagyon meg tudtam örülni a tízórai alatt. (…)"

A vasárnapi és karácsonyi menüről

"Amíg apukám szüleinél a rántott hús és a hozzá kapcsolódó köretek voltak a meghatározóak, addig anyukám változatosabban főzött, de a hús mindig jellemző volt. Figyelt arra, hogy sok zöldséget is tegyen elém. Karácsonykor sokáig jártunk apukám szüleihez, ahol a halászlé, a mákos guba és a sokféle hagymás saláta volt állandó. Felnőttkoromra kialakult, hogy feleségem borlevest készített és valamilyen halfélét, míg anyukámnál megmaradt a mákos guba desszertként. A borleves ma már el-elmaradozik, de a klasszikus ételek jelen vannak."

A nemzeti szokásokról
 

"20 éves koromban kerültem Nápolyba a feleségemmel, az első napokban a klub szakosztály-igazgatója rögtön vacsorára hívott minket. A felesége a tenger gyümölcseiből készített polipos vacsorát, borzalmasan rágósra sikeredett. Később ettem sokkal finomabbat, így visszatért a bizodalmam az ilyen ételekbe. Fantasztikus élmény volt, amikor későbbi sógorom elvitt minket a tengerpartra, fogtunk két szatyrot és a strandon elkezdtük szedni a fekete kagylót, amiből aztán mennyei spagettit készített. Megtiszteltetés volt, amikor az olimpiai bajnok Porzio-testvérek édesanyja, egy igazi donna elárulta nekünk az igazi nápolyi limoncello receptjét, a feleségem néha el is készíti. Nem félek az újdonságtól, a montenegrói évek alatt a húsos ételeket kóstoltuk végig, de nemrég például Sri Lankán jártunk, ahol már a kétéves gyerekeknek csípős ételeket adnak, én sem finnyáskodtam." (…)

Élete legnehezebb és legszebb pillanatáról

"Ami egyszerre nagyon nehéz és nagyon szép volt, az első kislányom születése. Nagyon sokáig vajúdott a feleségem, erős fájdalmai voltak, rossz volt átélni, amikor orvosi konzíliumot hívtak össze. Nagyon aggódtam, viszont gyönyörű pillanat volt először megfogni a kisgyermekemet, majd utána látni, hogy mindenki jól van. Ehhez képest kevésbé fontos, mégis, egy sportolónak örök élmény vesztett helyzetből megnyerni az olimpiai döntőt."

Elvek és jövőkép

"Az aranyközépút nagyon fontos. Érhetnek pozitív és negatív dolgok, lehet az ember fent vagy lent, jelen lehet a belső vagy külső nyomás, a lényeg, hogy a végén ugyanaz maradj. Hiszek abban, hogy tiszta lélekkel és tekintettel, kitartó, szorgalmas munkával és empátiával sok mindent el lehet érni. (…) Saját tevékenységeim sikeressége mellett szeretném megélni, ahogy az egészséges, erkölcsileg rendben lévő gyermekeim felnőnek, és azt kívánom, legyenek teljes értékű és szeretett tagjai a társadalomnak és a közösségüknek. Nem várom el tőlük a Nobel-díjat és az olimpiai aranyérmet, de annak örülnék, ha a céljaikat felé eltökélten haladnának."

A teljes interjú az Így főznek az olimpikonok című könyvben olvasható, amelyet a V&PMédia adott ki. A keményfedeles, exkluzív, 52 receptet is tartalmazó kiadvány megrendelhető a gabrieltoth1@t-online.hu címen (9950 forintért).



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok