BENU Férfi Magyar Kupa: őrült csata után döntőben az Eger

2015. december 12. 14:38

Dabrowski Norbert együttese villámrajtot vett az OSC ellen, ám a fővárosiak nagyot küzdve egyenlítettek. A végén hatalmas küzdelemben a hazaiak 5-4-re nyertek, így ők játszhatnak vasárnap a trófeáért a Szolnok ellen (16.30, tv: M4).

Fotó: Dobos Sándor

„Ez itt az élménybeszámolós sarok” – mondta fanyar humorral Német Toni, akihez sorra érkeztek a „Na, mi van veled?” típusú kérdések. A Komjádi Kupa-meccsen ujjtörést szenvedő center állta a sarat, jobb híján „elengedte” már ezt az évet, hogy 2016-ra újult erővel folytassa a harcot a védőkkel. Hiányát amúgy is megérezné az OSC, hát még úgy, hogy tudjuk, Joseph Kayes közvetlen a szezon előtt távozott Ausztráliába (a honosítását várja), azaz klasszikus center nélkül kénytelen vívni a csapat. A válogatott játékos mellett amúgy Bundschuh Erik állt, aki szintén a Komjádi Kupán szenvedett súlyos ujjsérülést, Vincze Balázs gondjai szépen szaporodnak, szó se róla.

Persze, az MK-elődöntős ellenfél sem „panaszkodhat”: Hárai Balázs kiesése felettébb érzékenyen érinti az együttest, amely egy másik válogatott pólóst, a szintén vállműtéten átesett Zalánki Gergőt nélkülözi.

Kemény ez a sport, na.

És kemény meccsnek ígérkezett a felek összecsapása is!

Ehhez képest villámrajtot vett az Eger, s állva hagyta ellenfelét. Milos Csuk bevágta az első fórt, Erdélyi Balázs és Angyal Dániel is elmozgás után kapta meg a labdát, s lőtt nagyszerű gólt, majd miután 3.33-nál Vincze Balázs időt kért, az Uros Csucskovics által kibrusztolt ötméterest Biros Péter értékesítette. Az OSC támadásai nem igazán „ültek”, ráadásul a nehezen kiharcolt emberelőnyös helyzetekben sem ment a csapatnak: Bátori Bence a kapufát találta el, míg Gór-Nagy Miklós a falban szorongatva zúzta fölé a labdát, aki aztán a harmadik fővárosi előny során a félpályánál szabálytalankodott a bírók szerint Bedő Krisztián ellen. Bátori remek csuklómozdulattal aztán csak kilőtte a rövidet, így „csak” 4–1-es első negyeddel kezdett az Eger.

És ez az eredmény állt a táblán a nagyszünetben is… Ez, tekintettel arra, hogy a felek a második negyedben rengeteg hibát vétettek. A heveseik példának okáért kétszer is eladták a labdát emberelőnyben, s összesen négy fórt hagytak parlagon. Az OSC mindössze két emberelőnyös helyzetet packázott el ebben a periódusban (amúgy ekkor 0/5-nékl járt), más kérdés, hat a hat ellen sem ment. Braniszlav Mitrovics magabiztosan húzta le a lehúzandókat, míg Bisztritsányi Dávid addig csak egyszer találkozott a labdával, hiszen az egri támadások során – leszámítva azt a négy gólt – nem jutottak lövésig a játékosok.

A harmadik negyed 2. percében az előtte fórban rossz megoldást választó Salamon Ferenc villanása törte meg a gólcsendet, majd a nyolcadik OSC-fór közben Szivós Márton kétkezes blokkolása miatt ítéltek büntetőt, amelyet Bátori értékesített. Az Eger főleg Mitrovics védéseinek köszönhetően tartottak csak az előnyét, hiszen támadásban teljesen leblokkolt – avagy fogalmazzunk úgy, Decker Ádámék védekezése emelkedett elsőrangú produkcióvá. Dabrowski Norbert együttese három emberelőnyt hagyott kihasználatlanul a negyedben – avagy elmondhattuk, hogy a felek előnymutatója finoman fogalmazva kritikus képet mutatott. De ami fontosabb: az utolsó negyed előtt mindössze 4–3-as egri vezetést mutatott a tábla, azaz nyitott volt a találkozó.

Hegedűs Gábor aztán a negyedik felvonás elején a balszélről belőtte csapata első fórgólját, egyenlített az OSC, sőt Biros Péter kapufás ejtése után már a vezetésért támadhatott. Ráadásul Angyal Dániel és Decker Ádám páros kiállításának következményeként előbbi harmadik hibáját gyűjtötte össze! Más kérdés, az OSC támadása nem járt sikerrel, sőt átellenben meg elveszítette a szintén kipontozódott Bátorit, ami súlyos veszteségnek tűnt. A fórt „természetesen” kihagyta az Eger, Bisztritsányi védett, avagy nem bírtak egymással a csapatok. Drasko Brguljan emberelőnyben leadott lövését védte Mitrovics, majd a túloldalt Biros Péter váltott gólra egy fórt, megtörve ezzel a hazaiak 25. perces gólképtelenségét. A végén erre már az OSC-nek nem volt válasza, így az Eger nehezen, de kiharcolta a Bitskey-uszodában a döntőbe jutást.

Azaz vasárnap 16.30-tól Szolnok-Eger csata lesz a trófeáért.
 
Vincze Balázs, az OSC vezetőedzője: „Hogy az első negyedünk miatt nem jutottunk döntőbe, vagy sem, azt nem tudom megmondani, mert, ha ott jól teljesítünk, akkor az azt követő három negyed lehet, hogy megint másként alakul. Akár a mi, akár az ellenfél részéről. Az a követendő példa, hogy a második negyedbeli startunkkal kezdjünk egy mérkőzést, és ne adjunk ilyen előnyt egy csapatnak. Azok a jeleneteket, amik az első negyedben a négy egri gólt eredményezték, azokat idővel kivettük a játékból, és azt csináltuk, amit igazából szerettünk volna kezdettől fogva. Ez a védekezésre vonatkozik, hiszen támadásban olykor tudtunk, olykor nem tudtunk a védőmunkához hozzátenni, utóbbival nem is lehet tervezni. A védőjátékosok ugyanazok, akik eddig is voltak, így ezért várom el, hogy a védekezésünk azonos szinten működjön. Az, hogy 5 kapott góllal nem jutottunk döntőbe, az azt jelenti, hogy a védekezésünket nem érheti kritika.”

Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője:
„Mondhatnám, hogy simán nyertük a meccset, mert az ellenfelünk egyszer sem vezetett, persze, nem tudom ezt mondani. Nehezen éltem meg, hogy 4-0 után 4-4 lett, de nem ez az első eset, hogy ez előfordult. Sokat foglalkoztunk vele, de megint beleestünk a hibába, ami 50 százalékban az én, 50 százalékban a játékosok felelőssége. Amíg ezen nem tudunk túllépni, addig ilyen meccseket játsszunk. Azt is hozzá kell tenni, hogy nem a Baktalórántházával játszottunk, hanem a szívós, egymásért küzdő, a játékukat szépen felépítő OSC-vel. 4-1-nél volt egy ziccerünk, ami kijött a gólvonalról, ennyin múlik, hogy ki tudjuk-e nyitni a meccset vagy sem. Láttuk a Szolnok-Szeged meccsen is, hiába volt 6-3, egy-két hiba elég, és máris egy gól a különbség, és ők sem tudtak gólt lőni. Akkor leszünk profik, ha úgy, mint a Szolnok, lépni tudunk, és újra ki tudjuk nyitni a meccset, függetlenül attól, hogy ez a Szolnok most teljes csapattal állt ki. Van a fejemben valami a döntővel kapcsolatban, remélem, azt tudjuk majd prezentálni, és itthon tartani a kupát.”
 
Kovács Gábor, az OSC játékosa a meccs után: „Nem tudom, előzetesen mit várt a nagyközönség, kit favorizált, de nagyjából egyenlő esélyekkel indultunk. Az első negyedben volt egy 4-1-es eredmény, abba egy kicsit belealudtunk. Utána küzdeni akarásból jelesre vizsgáztunk, és ezért gratulálok a csapatnak. A védekezésünk a második, harmadik és negyedik negyedben emberfeletti volt, két és fél negyedig nem tudott nekünk gólt lőni az Eger. Kiegyenlítettünk, megvolt a lehetőségünk, ők belőtték a végén az egy lehetőséget, mi nem. Ha az elején nincs a kihagyás, lehet, hogy más képet kapunk. Ezzel együtt gratulálok az Egernek, kívánom, hogy avassanak új kupagyőztest.”
 
Angyal Dániel, Hosnyánszky Norbert, Bisztritsányi Dávid és Salamon Ferenc véleménye a videóban.

 
FRISSÍTÉS: z OSC csapata óvást nyújtott be a kupaelődöntő negyedik negyede 2. percében történtek miatt. Decker Ádám és Angyal Dániel páros kiállítása (6:34) után az egriek játékosa, Hosnyánszky Norbert az OSC szerint jogosulatlanul ugrott a vízbe. A szabályok alapján ez esetben a jogosulatlan szereplés 5 méterest és az érintett játékos cserés kiállítását vonja maga után. Az óvás elbírálása folyamatban.


Később az óvást visszavonta az OSC.


Eredmény – BENU Férfi Magyar Kupa négyes döntő, 2. elődöntő

A-Híd-OSC-Újbuda–ZF-Eger 4–5 (1–4, 0–0, 2–0, 1–1)
Eger, vezette:
Molnár T., Csanádi Zs.

OSC: Bisztritsányi – Kovács G., Hegedűs G. 1, Graham, Salamon 1, Gór-Nagy, Brguljan. Csere: Decker Á., Bátori 2, Juhász. Vezetőedző: Vincze Balázs

Eger: Mitrovics – Csucskovics, Lőrincz, Milos Csuk 1, Erdélyi 1, Vapenszki, Bedő. Csere: Angyal 1, Hosnyánszky, Szivós, Biros P. 2. Vezetőedző: Dabrowski Norbert

Gól/emberelőny: 1/10, ill. 2/9
Gól/ötméteres: 1/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Lőrincz (21. p.), Angyal (26. p.), Bátori (27. p.)
 
-a.z., d.s.-




19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok