Szolnok-Szeged: az első simán a Szolnoké

2015. december 08. 19:06

A bajnokság utolsó idei játéknapján a címvédő könnyedén verte a Szegedet.

Fotó: Szolnoki Dózsa-Közgép

A sors úgy hozta, hogy a Szolnok és a Szeged együttese ezen a héten kétszer is összefut. A keddi bajnoki után szombaton, a BENU Magyar Kupa négyes döntőjében, az elődöntőben találkoznak majd. Akárhol is rendezzék a soros mérkőzést, annak a Szolnok az esélyese a csapatok jelenlegi helyzetét figyelembe véve, különösen annak fényében, hogy Aljosa Kunac és Varga II Zsolt hiányzott Varga Péter keretéből.

Ennek megfelelően Stefan Mitrovics szerezte meg a vezetést a Szolnoknak (1-0), és az első percekben minden támadását lövéssel fejezte be a hazai csapat (Vámos kapufára, Jansik Dávid a blokkba lőtt). A szegediek első lövése a 3. perc végén érkezett Manhercz Ádám jóvoltából, de azt Decker Attila – merthogy ő kezdett ezúttal a hazai kapuban – kitolta. Nem sokkal később Pellei Frank lőtt nagy kapufát, próbálkozgatott a Szeged, ám aztán Madaras Norbert könnyedén lőtt a bal alsóba (2-0).

A 4. percben Lukas Seman lőtt szép gólt, Pellei adta fel neki középre, a légiós pedig behúzta (2-1). Összeszedettebbé vált az első percek után a Szeged, Manhercz Krisztián labdát szerzett, Meixner Marcell labdát fogott, Varga Péter pedig időt kért az első kiállítás (Youngert küldték ki) után. A 6. percben történt mindez, Sedlmayer Tamás sok-sok lóba után pedig kihasználta a fórt, szép gól volt Gocsics kezei mellett, 2-2.

Stefan Mitrovics szabaddobásból vette vissza a vezetést (Kiss Csaba nem tudta megakadályozni), erre Manhercz Krisztián távoli bombával válaszolt, akciógóllal tartotta magát a Szeged (3-3). A fiatal Zsigri Bence fogta aztán Fülöp Bencét középen, de nem szabályosan, Milan Alekszics lőtte a büntetőt a kapuba.

Változatos, tartalmas volt az első negyed, 5-3-nál másodszor vezetett két góllal a Szolnok, ez is maradt az első szakasz vége.

Két és fél perc telt el az első gól előtt a második negyedben, Zsivko Gocsics lőtte szabaddobásból, a hatodik szolnoki gólt megelőzte egy remek Decker-védés, Sánta közeli próbálkozását védte. A harmadik percben ziccerben csúszott ki Varga Dénes kezéből a labda (ritka pillanat), de kisvártatva újra támadhatott a hetedikért a Szolnok, és Madaras Norbert a kiállítás lejárta után nem sokkal meg is lőtte azt (7-3).

Varga Dániel klasszis gólja következett, alighogy megkapta, már lőtte is a jobb alsóba, váratlanul. Kísérletezgettek a csapatok a következő percekben, látszott, hogy egy-egy figura kipróbálására is jó volt ez a meccs. A nagyszünetben 5 gól maradt a különbség, a Szeged nem talált be ebben a nyolc percben.

Erőben és frissességben mindenképp előrébb jár a Szolnok, nagy gólokat lőttek a harmadik negyedben is, Younger szerezte a tizediket, előtte Kis Gábor harcolt ki 5 méterest, amelyet Alekszics értékesített. Jól védekezett a Szolnok, a Szeged nem tudott emberelőnyöket kiharcolni igazán, így pedig nőtt a különbség. A negyedik percben Kiss Csaba törte meg a hosszú gólcsendet, éppen emberelőnyből.

De nőtt és nőtt a különbség, bejöttek a Szolnok számításai, 15-5-nél már tíz volt a differencia.

A negyedik negyed legérdekesebb jelenete az volt, amikor a negyedik percben megúszott Kiss Csaba, a meccsen remekül védő Decker Attila pedig szerelte. A játékvezetők 5 méterest ítéltek, Cseh Sándor sárga lapot kapott, Decker pedig mérgelődött. Az 5 méterest Manhercz Krisztián aztán értékesítette.

De a szolnokiak győzelmét már a második negyed óta sem veszélyeztette semmi, továbbra is hibátlan a bajnokságban a címvédő.
 
Varga Péter, a Szeged edzője az M4 Sportnak: „Ilyen sok gólt nem lehet kapni. Hátul egy kicsit bizonytalanok, pontatlanok voltunk, nem voltunk eléggé agresszívek, a Szolnok ezt kihasználta. A védekezést kell jobban összerakni. Küzdöttünk, hajtottunk, ma ez így sikerült. A 9 lőtt gólunkkal nincs baj. A hétvégi egy új mérkőzés lesz, megpróbáljuk a mai hibáinkat minimálisra csökkenteni.”

Cseh Sándor, a Szolnok edzője az M4 Sportnak: „Elégedett vagyok a győzelemmel. Mi voltunk az esélyesek, elégedett vagyok azzal is, hogy nagy iramot diktáltunk és sok gólt lőttünk. Egyedül a visszazárásoknál hibáztunk. Ha tudnám, hogy mi lesz a hétvégén, el sem utaznék Egerbe. Mindenki azért megy oda, hogy megnyerje a kupát. Az Egernek nagy lehetőség, hogy hazai pályán játszik, de mi is szeretnénk ettől függetlenül megnyerni.”

Kis Gábor, a Szolnok játékosa: „Szép 400 meccs van mögöttem, ez azt jelenti, hogy nem vagyok fiatal. Hoztuk ma azt, amit kell, ez egy felkészülés volt a következő meccsünkre, a hétvégén egy teljesen másik mérkőzés lesz.”
 
Varga Dániel, a Szolnok játékosa: „A kötelező győzelem mindig más, mint amikor egy bravúrt szeretne a csapat produkálni. Ez is egy kötelező győzelem volt, mint ahogyan nagyon sok meccs a szezonban. Kicsit persze más volt a mai mérkőzés, hiszen a hétvégén újra találkozunk a Szegeddel. Fontos volt, hogy bennük nyomott hagyjon, nekünk pedig pluszt adjon.”
 
Az Eger Tatabányán aratott magabiztos győzelmet.

Eredmény – E.ON férfi ob I.-es bajnokság, 9. forduló, A csoport:

Szolnoki Dózsa-Közgép-Szeged-Diapolo 18-9 (5-3, 3-0, 7-3, 3-3)
Gólszerzők:
Alekszics 5, S. Mitrovics 2, Madaras 2, Varga Dániel 2, Gocsics 2, Vámos 2, Younger, Fülöp, Varga Dénes, illetve Manhercz K. 4, Seman 2, Sedlmayer, Kiss Cs., Chilkó
A teljes jegyzőkönyv itt olvasható.
 
EBP-Tatabánya-ZF-Eger 6-17 (2-6, 2-4, 1-4, 1-3)
Gólszerzők:
Regős 2, Francsics, Práczky, Garancsy, illetve Vapenszki 4, Szivós 3, Erdélyi 2, Angyal 2, Lőrincz, Bedő, Hosnyánszky, Biros B., Csuk, Cucskovics
A teljes jegyzőkönyv itt olvasható.


-ds-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok