Sanghaj után a franciák ellen

2015. december 08. 09:05

A kínai edzőtáborban öt edzőmeccs közül négyet megnyert a magyar női válogatott – Bíró Attila szövetségi kapitány maximálisan elégedett a munkát elvégző csapatával, amely ma 20.30-tól Troyes-ban lép fel Világliga-meccsen.

Fotó: Madar Dávid

Erre mondják: erőltetett menet.

És erre mondja Bíró Attila: pontosan ez volt a terv.

Alkalmasint hiába „sajnálta” már játékosait a szövetségi kapitány, a „kínzásnak” konkrét célja volt, ami ha azt vesszük, hogy meglehetősen új még a kapcsolat (a szakember alig három hónapja kapta kezébe a karmesteri pálcát), teljes mértékben érthető. Arról nem beszélve, hogy a közösen eltöltött napok már csak azért is szükségesek, mert januárban Európa-bajnokság következik, amelyen csupán az aranyérmes szerez olimpiai kvótát. A többi csapat mehet majd az április selejtezőre, s bár ugye nem erre készülünk, lássuk be, azért ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni. Egy szó, mint száz: munka, munka, munka.

„Pontosan így van, ezért is mentünk egy hétre Sanghajba – fogalmazott immáron a franciaországi Troyes városából Bíró Attila. A társaság az emlékezetes BENU Magyar Kupa döntője után utazott Kínába, ahol egy héten keresztül készült a hazaiak válogatottjával. – Tizennégy edzésünk volt, közte szárazföldi, vízi, és kétkapus találkozók a kínaiakkal. Az öt ötnegyedes edzőmeccset két nemzetközi bíróval, órával, profi körülmények között vívtuk, és egyet két góllal, háromszor négy-öt góllal győztünk, tehát magabiztosak voltunk. Az az egy vereség bőven belefért, akkor ők voltak a jobbak.”

A kapitány örült, hogy csapata sokat tudta gyakorolni az emberhátrányos védekezést (bár az egyik partin feljegyezhető 21–5-ös kiállítási arány finoman fogalmazva fárasztotta a mieinket…), bizonyíthattak a játékosok: „A nehéz helyzetben mutatkozott meg igazán mindenki képessége, és bátran mondhatom, elégedett vagyok a látottakkal. Kiemelve azt, hogy nehéz helyzetbe hoznak a kapusok, hiszen Bolonyai Flóra, Gangl Edina és Kasó Orsolya is ragyogóan teljesített.”

A magyar válogatott terhelésből állt ki az edzőmeccsekre, Ágó Renáta erőnléti edző, illetve Tóth László és Áts Bertalan sem kímélte a lányokat, avagy azon sem csodálkozott volna senki, ha a rió tornán edződő, egy kaliforniai edzőtáborból hazatérő kínaiak ellen kevésbé megy a játék. Bíró Attila elmondása szerint azonban rendkívül pozitív az összkép: „Annál is többet kaptam ettől a túrától, mint előzetesen vártam, nagyon jó döntés volt kiutazni. A távolságokat és a szmogot leszámítva elsőrangú dolgunk volt, le a kalappal mindenki előtt, aki részt vett abban, hogy profi körülmények között készülhessünk. Összeállt a csapat, van mire építkezni.”

Hogy mennyire kemény volt a menet, jól mutatja, hogy a feldobott, vásárlással egybekötött vasárnapi városnézésre csupán négy játékos ment el – a többiek inkább pihentek… „És hozzátenném azt is, hogy búcsúzóul este csináltunk még egy kemény úszóedzést afféle felmérő jelleggel, és mind a 17 játékos százszázalékos akarattal tette oda magát” – mondta Bíró Attila, akinek felvetettük, a csapatkapitánynak kinevezett Keszthelyi Rita szerepét is. Mert nyilvánvaló, az UVSE klasszisának sem volt utolsó ez az egy hét, testközelből tapasztalhatta a feladatokat: „Ahogy mondani szokás, lakva ismerik meg egymást a felek – nincs ez másként a mi esetünkben sem. Rita profi, igazi vezéregyéniség a vízben, hallgatnak rá a többiek, Sanghajban is bizonyította képességeit. A korábbi csapatkapitány, Takács Orsi sokat segít neki, ez is mutatja, összetartó, jó kis társaságról beszélhetünk, mindenkinek azonos a célja.”

A hétfő az utazás jegyében telt: a 12 órás repülőút után kétórás várakozás következett Párizsban, majd közel háromórás buszozás után este érkezett meg a csapat Troyes-ba, ahol ma 20.30-tól a francia válogatottal vív Világliga-mérkőzést.

„Itt egy kollégiumban helyeztek el bennünket, ami Világliga-szinten nem szokás, de azt mondom, a puritánnak nevezhető körülmények abból a szempontból nem is rosszak, hogy a lányokat kicsit felpiszkálja. Meg kell nyerni ezt a meccset, aztán megyünk haza, ahol négy nap pihenőt kap majd a csapat, mielőtt folytatjuk a felkészülést a belgrádi Európa-bajnokságra” – zárta Bíró Attila, aki – azok után, hogy az olaszok ellen Gangl Edina, a hollandok ellen pedig Kasó Orsolya védett – a kapuban ezúttal Bolonyai Flórának szavaz bizalmat.


A magyar válogatott sanghaji és troyes-i kerete:

Kapusok: Bolonyai
Flóra (Szentes), Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)

Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mind UVSE), Garda Krisztina, Horváth Brigitta, Menczinger Kata, Somhegyi Noémi (mind Dunaújváros), Illés Anna, Takács Orsolya (mind BVSC), Bujka Barbara (Szentes), Czigány Dóra (Eger)


Női Világliga, európai selejtező, 3. forduló


A csoport

Korábban játszották: Hollandia–Olaszország 11–10
Kedd: Franciaország–Magyarország, 20.30

Az állás
1. Hollandia 9 pont
2. Olaszország 4 pont
3. Magyarország 2 pont
4. Franciaország 0 pont

B csoport
Kedd:
Spanyolország–Oroszország, 17.00. Görögország–Németország, 20.00

Az állás
1. Oroszország 6 pont
2. Spanyolország 5 pont
3. Görögország 1 pont
4. Németország 0 pont

a.z.





19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok