Bíró Attila: „Igazi magyaros játékra készülünk”

2015. november 20. 18:41

A hollandok elleni keddi Világliga-mérkőzésre készül a női válogatott. A korábban megnevezett keretből hárman most kimaradnak, az egyik távolmaradás az Eb-t is érinti.

Fotó: Madar Dávid

Az Olaszország elleni első győztes Világliga-mérkőzés (13-13 után büntetőkkel 4-2-re nyertünk) után egy újabb siker reményében találkozott csütörtökön a női válogatott kerete. Bíró Attila még az ősszel nevezett meg egy 20 fős keretet, ennek tagjaira számított az előző tétmeccsen és az azóta tartott közös edzéssorozaton is, mint ahogyan most sem hívott be új játékost melléjük.

Persze, az élet olykor közbeszól, így az olaszok elleni keddi, a Hajós-uszodában megrendezendő mérkőzésen hárman biztosan nem lesznek ott. A kapitány mondja el az okokat:

„Somhegyi Noémi lázasan érkezett, betegeskedik, így őt elengedtem, Czigány Dóra pedig el sem jött Egerből, szintén beteg, ő sem játszik majd. Kisteleki Dórával egy hosszabb beszélgetésen és egyeztetésen vagyunk túl. Mivel magánéleti, családi okok miatt nem tud 100 százalékosan az Eb-felkészülésre koncentrálni, így a mostani, valamint Eb-szerepeltetésétől eltekintünk. Ezt sikerült korrektül megbeszélnünk, idejében, hiszen később, menet közben ez már problémás lett volna. Mindez nem jelenti azt, hogy az Eb után nem számítanék rá, mindannyian tudjuk, hogy fontos része a csapatnak. Az majd későbbi megbeszélés tárgya lesz, hogy az Európa-bajnokság után hogyan tud majd segíteni a magyar női vízilabdának.”

Szóval tizenheten készülnek a világbajnoki ezüstérmes ellen, a hollandok korábban egy góllal verték az előrehozott meccsen az olaszokat, majd a franciákat győzték le magabiztosan. Most nem ilyen forgatókönyvben bízunk.

„Gőzerővel készülünk, szeretnénk az olaszok elleni meccshez hasonló, de inkább még jobb játékot mutatni. Meg akarjuk mutatni, hogy a magyar válogatottal számolni kell, emellett az elmúlt időszakban megtépázott önbizalmunkat is szeretnénk visszaszerezni. A szakmai stábbal kielemeztük a hollandok játékát, a lányokkal majd szombaton fogjuk ezt megtenni. Nyilvánvaló, hogy teljesen más stílusú csapat, mint az olasz, tele nagydarab játékossal. Igyekszünk egy sok mozgásos, igazi magyaros játékot mutatni kedden” – mondta Bíró Attila.

A szövetségi kapitány jelezte, vasárnap szabadnapot kapnak a lányok, hiszen elég sűrű időszak van mögöttük, már ami a terhelést illeti, és a keddi Világliga-selejtező után sem lesz pihenő. A BENU Magyar Kupa négyes döntőjét rendezik ugyanis a következő hét végén.

S hogy azután se unatkozzanak a válogatott legjobbjai, november 30-án kínai edzőtáborba utazik a válogatott. Egy tizenhét fős keret megy majd Ázsiába, a csapat pedig nem is jön haza a következő Világliga-selejtezőig, hanem onnan egyenesen Franciaországba utazik majd, hiszen december 8-én ott játszik, Troyes városában.

A feladatok tehát adottak, jöhet a megvalósítás. A keddi meccsre ingyenes lesz a belépés.

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Bolonyai
Flóra (Szentes), Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)

Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Tóth Ildikó, Szücs Gabriella (mind UVSE), Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Menczinger Kata (mind Dunaújváros), Illés Anna, Leimeter Dóra, Takács Orsolya (mind BVSC), Bujka Barbara (Szentes)

A magyar válogatott Világliga-programja:

November 24.: Magyarország–Hollandia – Hajós-uszoda, 18 óra – TV: M4 Sport
December 8.: Franciaország–Magyarország – A mérkőzést Troyes-ban rendezik.
Február 23.: Olaszország–Magyarország
Április 12.: Hollandia–Magyarország
Május 3.: Magyarország–Franciaország

A női válogatott Európa-bajnoki csoportmérkőzései:

Január 10., vasárnap, 15 óra 15 perc:
Hollandia-Magyarország

Január 12., kedd, 15 óra 15 perc:
Görögország-Magyarország

Január 14., csütörtök, 12 óra 30 perc:
Magyarország-Törökország

Január 16., szombat, 11 óra:
Portugália-Magyarország

Január 18., hétfő, 15 óra 15 perc:
Magyarország-Oroszország
 
-dobos-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok