Legyőzte Romániát a Benedek-csapat

2015. november 17. 21:30

Könnyed győzelmet aratott a férfiválogatott Kecskeméten, azaz Románia meghajolt a lendületes, jól védekező és szép támadásokat vezető magyar csapat előtt.

Fotó: Mikola Gábor

Szűk háromnegyed órával a mérkőzés kezdete előtt már megtelt a kecskeméti uszoda (hivatalos nevén Kecskeméti Fürdő) főlelátója. Nem volt kérdés már hétfő délelőtt sem, hogy megtelik az uszoda a férfiválogatott idei (a 2015-16-os kiírás) második Világliga-selejtezőjére.

A Szolnokon a grúzok elleni 17-10-es siker után a csoport másik kevésbé erős ellenfele várt Benedek Tibor csapatára, érdekesség, hogy a románokat 2013-ban éppen Kecskeméten fogadta a válogatott az akkori Volvo-kupán (nyertünk, természetesen).

Az előzetes tervek szerint Nagy Viktor - a friss csapatkapitány - kezdett a magyar kapuban, a második félidőt kapta Bisztritsányi Dávid. Salamon Ferenc emberelőnyből szerzett találatával indult a meccs, rögtön az elsőt sikerült tehát kihasználni, ami jó ómen volt a folytatásra. Hétfő este csak az emberelőnyt gyakorolta a magyar válogatott esti edzésén. Jól kezdtünk, tekintve, hogy egy blokk után jött Decker Ádám akciógólja, majd egy nullára kivédekezett román akció és egy Vámos-bomba, alig telt el a második perc, máris 3-0-ra vezetett a magyar válogatott. Ezt a parádés kezdést zárta le úgymond Popoviciu gólja, már visszaúszott a kiállított magyar játékos, így a jegyzőkönyvbe már akciógólként került az első román találat. Egy kontra után aztán a románok 12-ese felbátorodott, és megrezzentette a hálónkat, 3-2, legalább lesz egy kis izgalom, gondoltuk.

Helyette gyorsan kaptunk egy remek Decker Ádám-találatot, emberelőnyben Vámos lőtte rá, a kipattanót felpörgette magának és a hálóba lőtt (4-2). Kovács Gábor pillanatai jöttek, előbb akciógólt lőtt, majd Jansik Dávidnak bepöcizett passza volt gyönyörű, kár, hogy lefülelték. A kapitány időt kért (egy leszerelt román akciót követően), a magyar támadás pedig ezután egy szép Tóth Márton-góllal zárult, szépen alakult a meccs, 6-2, hogy aztán következzen a magyar válogatott negyedik blokkja és a dudaszó.

A második negyedben Bátori Bence góljára ütötték össze először tenyerüket a nézők (7-2), majd egy felhorkanás következett, a románok ugyanis a dudaszó pillanatában lőttek gólt, pontosabban inkább már utána, nem is adták meg.

Negrean lövése után nem is ítélhettek volna mást, mint gólt, alighogy lejárt Decker Ádám kiállítása, átlőtte a falat (7-3). Támadásban kicsit pontatlanabb volt ekkor a magyar válogatott, Vámos Márton lőtt a vízre, majd eladott egy labdát. Bátori Bence remek labdaszerzése hiúsított meg egy román fórt, majd Mezei harcolt ki 5 méterest. Ezt Vámos értékesítette, 8-3.

A román csapat egyébként összesen három gólra volt képes a görögök elleni első fordulóban, a statisztikai mutatónak persze túl sok jelentősége nincs. Hacsak nem annyi, hogy Mihnea Gheoremie ezt megdöntötte a negyedik román góllal a második negyed 6. percében (8-4).

A negyed lezárásának pillanatában a román válogatott 5 métereshez jutott, Chioveanu állt oda, Nagy Viktor nem ért oda a bal sarokra, 8-5 volt a félidei állás.

Vámos változtatott az eredményen a fordulás után, gólja már teljes létszámban esett (9-5), majd Manhercz Krisztián 5 méterese jött, ismét jól kezdtük a negyedet. Nagyjából a folytatás is jól ment, egyedül 10-7-nél éreztük azt, egy kis gáz kellene adni.

Adtunk, Mezei Tamás háttal a kapunak lőtt gólt, Salamon Ferenc pedig emberelőnyben talált be, más kérdés, hogy sikerült elpuskázni egy kettős fórt. 5 gólos előnnyel jöhetett az utolsó negyed.
 
Ott aztán Salamon Ferenc és Vámos Márton elkezdett versenyezni a legeredményesebb magyar góllövő címért, végül megosztoztak 4-4 gólon. "Bisztró" mutatott be néhány bravúrt a szakaszban (azért Negrean átejtette egy alkalommal), a magyar csapat még rátette egy lapáttal, és megnyerte a meccset.
 
A mérleg: kettőből kettő, december 1-jén Görögország következik idegenben.
 

Eredmény – Világliga-selejtező, 2. forduló:

Magyarország-Románia 16-8 (6-2, 2-3, 4-2, 4-1)  
Kecskemét, 1000 néző, vezette:
Colominas (spanyol), Ivanovski (montenegrói)

Magyarország: Nagy V. – Decker Á. 2, Bátori 1, Erdélyi 1, Salamon 4 (1), Vámos 4 (1), Mezei 1, Csere: Bisztritsányi (kapus), Bedő, Jansik D., Kovács G. 1, Tóth M. 1, Manhercz K. 1 (1). Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Románia: Stonescu – Gheoremie 1, Chivoveanu 1 (1), Popoviciu 2, Negrean 4 (1), Ghiban. Csere: Georgescu, Goamta, Popescu, Damie, Cretu, Szabó. Szövetségi kapitány: Dejan Stanojevic

Gól/emberelőny: 5/9, illetve 1/10
Gól/kettős emberelőny: 0/1, illetve -
Ötméteresek: 3/3, illetve 2/2
Kipontozódott: Decker (30.), Jansik D. (32.), illetve Szabó R. (29.)
 
A csoport másik mérkőzésén:

Görögország-Grúzia 18-10 (7-2, 5-3, 3-3, 3-2)

További eredmények:

Szerbia-Spanyolország 13-12 (3-1, 4-3, 2-4, 4-4)
Olaszország-Törökország 14-4 (2-0, 5-0, 4-2, 3-2)
Horvátország-Oroszország 17-9 (3-2, 5-2, 3-1, 6-4)



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok