Döntetlen a Debrecen-Vasas rangadón!

2015. november 14. 15:47

Fordulatos, izgalmas, sok akciógóllal dúsított meccsen egy-egy pontot szerzett a Debrecen és a Vasas.

Fotó: DVSE

A csoportbéli négy közé jutásért vívott harcban sorsdöntő mérkőzést rendeztek szombaton Debrecenben. Hogy miért volt fontos ez a meccs, arról felvezetőnkben már írtunk: a lényeg, hogy a két csapat azonos pontszámmal állt a találkozó előtt a negyedik, illetve ötödik helyen.

Az előzetes bakui keretben szereplő, de végül az Európa Játékokon nem szereplő Bencz Rolf nem lehetett ott a Vasas mostani keretében, helyén a szintén fiatal Fazekas Gergő volt ott a fővárosiaknál a kezdésnél.

A meccs előtt egyperces gyászszünettel emlékeztek a párizsi terrortámadások áldozataira a debreceni uszodában. Egészen a harmadik percig kellett várni az első lövésig, addig csak ismerkedtek a felek, és egy-két rossz bejátszást jegyezhettünk fel. Akkor Babay Árpád kínálta meg Jónás Györgyöt, de ő résen volt. A 4. percben aztán megszerezte a vezetés Süveges Máté távoli bombájával (1-0), nem voltak elég közel hozzá a Vasas-védők.

Azonnal egyenlített a Vasas, Sergi Morát állították ki, majd Bóbis Máté lőtte át a falat, 1-1, de nem voltak elég figyelmesek a következő hazai akciónál, nagyon egyedül hagyták a vendégek Halek Mártont, aki belőtte csapata második akciógólját (2-1). Sőt, egy kiállítást követően Varga Tamás időt kért, támadhatott a kétgólos előnyért a Debrecen. Ezt el is érte, Halek fejezte be a fórt, 3-1.

A vendégek aztán elpuskáztak egy fórt, Takács Bálint kissé meglepő helyzetben, középen kiemelkedve passzolta oldalra a labdát. Földi László ki is kérte idejét, amelynek során türelmes játékra kérte övéit. Nos, nem egy türelmesen végigjátszott akció végén szépített a Vasas, hanem egy talán váratlanul ellőtt távoli akciógóllal: Jovan Saric hatalmas gólt ragasztott Lévai kapujába (3-2).

A második negyed kihagyott debreceni előnnyel, majd egy Halek-labdaszerzéssel indult, higgadtabbnak tűnt a hazai csapat, annak ellenére, hogy ezt számszerűen még nem tudta érvényesíteni. Könnyen elhaltak a Vasas-akciók, Steinmetz Ádám ellen kontrát fújtak például. Lévai Mártonnak azért olykor közbe kellett avatkozni, Saric és Gyárfás lövéseit védte.

Mindkét csapat jól védekezett, jól működtek a blokkok is, egészen a negyed 5. percéig, amikor Mora nagy gólt ragasztott a Vasas kapujába, először volt két gól a különbség, 4-2. Adria Delgado lepte meg Lévait nem sokkal később, besuhant a kapuba a labda, nagy villanás volt, 4-3 – ez volt az állás a nagyszünetben is.

Nem tudott kibontakozni a Vasas igazán támadásban, sok labdát szereztek a hazaiak, akik ettől függetlenül jobb emberelőnyös mutató esetén már eldönthették volna a meccset. De nem tették, és a harmadik negyed negyedik percében Jovan Saric emberfórból egyenlített (4-4).

Kállay Márk a kapufára lőtt egy előnyt kisvártatva, támadhatott a vezetésért a Vasas, de Saric eladta a labdát. Semleges szemlélőként megjósolhatatlan volt a vége, mindenesetre Kállay akciógóllal újra vezetést szerzett csapatának. Továbbra is jobban ment tehát a lövés egyenlő létszámban. Ezt a sort folytatta Burián Gergely is, aki nagyon éles szögből a bal sarokra lőtte a labdát, Lévai hóna alatt becsúszott a labda, szerencsés góllal egyenlített a Vasas.

A 6. percben jött megint egy akciógól, Kuncz lőtt messziről Jónás kapujába (6-5). Adria Delgado is a jobb sarokból kínálta meg Lévait, a válogatottba ezúttal is meghívott kapus második hárítható gólját kapta, elég váratlan volt ez a lövés is, de aki nem lő, nem is szerez gólt – 6-6.

Még egy jó Vasas-blokk is belefért a negyedbe, hogy aztán Földi László időt kérjen, merthogy a vezetésért támadhatott a piros-kék társaság. A szakvezető azt kérte, játsszák végig a támadóidőt, és a végén a kaput találják el, mert „semmit sem véd” – mármint Lévai Mártonra utalt ezzel a Vasas edzője. 14 másodperccel a vége előtt sikerült beadni Steinmetz Ádámnak, jött a kiállítás, jött a lövés, Lévai meg ellent mondott a Vasas mesterének – védett. 6-6 állt az eredményjelzőn a negyedik negyed előtt.
 
Kincses Attila góljával vette vissza a vezetést a Debrecen a negyedik negyed elején centerből, a első innen ellőtt gól volt az övé (7-6), majd aztán a másik oldalon is jött egy fórból szerzett találat, Gyárfás Tamás a jobb szélről volt eredményes. Sőt, Takács Bálint akciógóljával megfordította a meccs állását a Vasas, három ember között kapta meg a labdát a vendégek játékosa, 7-8.

Halek Márton emberelőnyből egalizált a 3. percben, neki ez már a harmadik gólja volt, izgalmas, remek meccset láthattunk. Bizonytalanabbá vált aztán a Vasas támadásban a negyed közepére, két támadásuk is véget ért lövés nélkül.

A 6. percben Burián kiállítása után emberelőnybe került a Debrecen, Varga Tamás pedig időt kért. „Be kell lőni, mert meccslabda” – mondta a debreceni edző a játékosoknak. Kállay labdája elakadt a blokkban, nem sikerült tehát a meccslabdát kihasználni. A Steinmetz Ádám ellen fújt támadás után Szőke Szabolcs viszont távolról elvállalta, újra vezetett a DVSE, 1 perc 47 másodperccel a vége előtt.

A Vasas ezt követően kihagyta az emberelőnyét, a Debrecen próbálta az utolsó percben lenyelni a labdát. 29 másodperce volt a Vasasnak az egyenlítésre, Földi mester kikérte idejét. Steinmetz Ádámnak adták be a vendégek, Kunczot kiállították, és jött a gól is: az olimpiai bajnok megkapta a labdát, és betalált, 9-9!

Jó meccs volt, nem dőlt el semmi a négy közé jutásért vívott harcban. Egyik fél győzelménél sem dőlt volna el, de könnyebb helyzetbe kerülhettek volna a csapatok.
 
Az M4 Sportnak adott nyilatkozatok:
 
Varga Tamás, a Debrecen vezetőedzője:

„Egyáltalán nem érdemeltünk döntetlent ezen a meccsen, végig vezettünk. Nehéz meccset vívtunk, a Vasas megkapta a támogatást, mi nem. Lehetett volna simán, egy-két gólos győzelem ez. Nem dőlt el semmi, nem dőlt el, ki megy a négybe, nekünk újra bravúrt kell csinálni. Nem fogjuk feladni egy másodpercig sem, megyünk és dolgozunk tovább. Van három kötelező meccsünk, és mellette ott a Fradi, a Honvéd és az OSC, amelyik csapat több pontot szerez ellenük, az megy a négybe.”

Földi László, a Vasas vezetőedzője a meccs után:

„Mind a két csapat megérdemli a dicséretet, baromi jó meccset játszottunk, tényleg jó volt, a nézők is élvezhették. Ilyen meccsek kellenek ahhoz, hogy a vízlabda egyre feljebb és feljebb kerüljön, a válogatott pedig egyre jobb legyen. Hat meccs van hátra, nagyon nehéz lesz, nagyon kiegyensúlyozott a mezőny.”

dr. Steinmetz Ádám, a Vasas játékosa a meccs után:

„Megpróbáltuk meglepni az ellenfelet, olyan figurát játszottunk emberelőnyben, amit eddig a szezon során még nem. Ez be is jött, ráadásul szerencsére a végén a szívünk is a helyén volt. Nagyon büszke vagyok a csapatra, ezzel a döntetlennel versenyben vagyunk a felsőházba kerülésért. Azt hiszem, igazságos eredmény született.”


Eredmény – E.ON férfi ob I.-es bajnokság, B csoport, 8. forduló:

Debreceni VSE-VasasPlaket 9-9 (3-2, 1-0, 2-4, 3-3)  
Debrecen, vezette:
dr. Molnár T., Kun Gy.

DVSE: Lévai – Babay, Kállay 1, Süveges 1, Szőke 1, Mora 1, Kincses 1. Csere: Halek 3, Müller, Smitula, Kuncz 1, Pataki, Hoppál. Vezetőedző: Varga Tamás

Vasas: Jónás – Gyárfás 1, Mészáros, Bóbis 1, Delgado 2, Takács 1, Steinmetz Á. 1. Csere: Burián 1, Saric 2, Várnai, Hőna, Simon H. Vezetőedző: Földi László

Gól/emberelőny: 3/9, illetve 3/7
Ötméteresek: - 
Kipontozódott: Kuncz (32.)
 
ds



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok