Parádés Szeged: hatgólos előny!

2015. november 11. 19:12

Az Euro Kupa negyeddöntőjében a remekül védő (79%) Meixner Marcell, illetve a négy gólt szerző Varga Zsolt vezérletével hengerelt Varga Péter együttese a Hannover ellen (9-3), így közel került az elődöntőbe jutáshoz!

Fotó: Szeged-Diapolo

OSC–Hannover 7–7 és Hannover–Szolnok 10–11 .

Két eredmény a Bajnokok Ligája selejtezőjéből, amely kristálytisztán jelezni engedte: a Szegedre irtó kemény feladat várt a német együttes ellen az Euro Kupa negyeddöntőjében. A négy montenegrói és egy spanyol válogatottal, illetve három magyar játékossal (Balatoni Máté, Tóth Bence és Sági Márton) kiálló Hannover bizony igazán markáns kis alakulat, amely komolyan gondolja, hogy alkot valami nagyot a nemzetközi porondon. Persze ugyanezt – joggal! – tervezi a Szeged is, nem véletlenül fogalmazott a parti előtt Varga Péter vezetőedző ekképpen: „Természetesen nagy terveink vannak az európai kupában, de most csak ezzel a mérkőzéssel, párharccal foglalkozunk. Erős az ellenfelünk, nagyon szeretnénk előnnyel utazni a visszavágóra.”

S lőn, így lett!

Remekül kezdődött: Varga Zsolt gyönyörű húzására ugyan Estrany válaszolni tudott, ám a világbajnok aztán középről, emberelőnyből ismét beköszönt Kong kapusnak. Manhercz Krisztián megúszásból növelte az előnyt, majd lehetett volna 4–1 is, de fórban kiperdült Pellei Frank kezéből a labda. Meixner Marcell tett arról, hogy ne legyen 3–2, nagyot védett – az ellenakció során pedig a védőjét lesprintelő Kiss Csaba varrta fel a rövid felsőbe a labdát.

A Hannover csak kapufákig jutott, így jelentős előnyt sikerült a házigazdának kiharcolni az első nyolc perc után. Tekintettel arra, hogy a második etapban erre az előnyre még egyet rá tudott tenni a Szeged (Sánta Dániel megúszás után talált be, majd Radovic gólja után Varga Zsolt már a harmadik találatát szerezte), a nagyszünetben 6–2 állt a kis eredményjelzőn. Avagy hazai medencében (siker az is, hogy elérte a Szeged, hogy sátorral fedett medencéjében játszhasson!) jól ment a csapatnak, minden reménye megvolt arra, hogy teljesítse az edzői óhajt.

„Le a kalappal a csapat eddigi produkciója előtt!” – lelkendezett a csata minden rezdülésével együtt élő Molnár Tamás ügyvezető, aki jól tudja, a nemzetközi porondon mindenre figyelni kell, hátradőlni tilos. Nem is dőlt hátra a Szeged! Sőt! Védekezésben még inkább húzott egyet a nadrágszíjon, keményen igyekezett elejét venni a német rohamoknak – ha pedig eljutott a labda a kapuig, Meixner védett nagyot. A kapus hátrányban is labdákat fogott, nagymértékben hozzájárulva a szegedi remekléshez. Elöl ugyan már kevésbé ment a csongrádiaknak, ám így is többre jutott, mint ellenfele, nevezetesen Manhercz Ádám passzát Lukas Seman húzta be, ergo az utolsó negyed előtt 7–2-es előnyben volt!

És nem állt le a csapat! Fórban Kiss Csaba a fára lőtt, de a kipattanót Aljosa Kunac tett be, majd Radovic gólja után Seman harcolt ki egy ötöst, amelyet Varga Zsolt értékesített. A kapuban Meixner továbbra is csodálatos volt (11/14, 79%!), így végül hat góllal győzött a Szeged, azaz közel, nagyon közel került az elődöntőbe jutáshoz!

Varga Péter, a Szeged vezetőedzője:

„Óriási szívvel-lélekkel védekeztünk, a három kapott gól mutatja mindezt. Ettől a meccstől függetlenül jó csapat a Hannover. Mi a szezonban ezúttal játszottunk a legjobban – mikor, ha nem ilyenkor! Nagyon boldogak vagyunk, de az élet megy tovább, csináljuk a dolgunkat. Nehéz megfogalmazni, amit érzek, hiszen játékosként éltem már át ilyet, de edzőként még nem. Az utolsó percben is minden beleadva blokkoltunk lövést, ez mindent elárul…”

Varga Zsolt, a Szeged játékosa:

„Nem számítottunk ilyen könnyű mérkőzésre, hiszen a Hannover eddigi remekül játszott a nemzetközi porondon. Szerencsére így sikerült. Magabiztosan kezdtünk, ez adott egy arculatot a mérkőzésnek, amelyet végig tudtunk tartani. Kevés gólt kaptunk, ez lehet az erősségünk odakint is. Biztos otthon majd máshogy játszanak, új meccs lesz, nem vesszük majd félvállról!”


Meixner Marcell, a Szeged kapusa:

„Az ellenfélnek talán nehéz volt a sátorban játszani, ráadásul a szurkolóink iszonyatos hangulatot teremtettek, ami pluszban tüzelt bennünket. Mindannyian élveztük a meccset, boldogak vagyunk. A visszavágóra is alaposan felkészülünk majd!”


Eredmény – Férfi Euro Kupa, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Szeged-Diapolo–Waspo Hannover (német) 9–3 (4–1, 2–1, 1–0, 2–1)

Szeged, vezette: Adzic (montenegrói), Brosovszki (román)

SZEGED: Meixner – Sedlmayer, Kiss Cs. 1, Seman 1, Varga Zs. 4, Manhercz K. 1, Kunac 1. Csere: Sánta 1, Pellei, Palotás, Chilkó, Manhercz Á. Vezetőedző: Varga Péter

HANNOVER: Kong – Schlotterbeck, Bukowski, Tkac, Radovic 2, Jokic, Estrany 1. Csere: Balatoni, Tóth B., Paunovic, Bolovic. Vezetőedző: Karsten Seehafer


További eredmények:

Kirishi (orosz)–Brescia (olasz) 5–11 (0–3, 1–4, 3–2, 1–2)
Mornar Split (horvát)–Digi Nagyvárad (romániai) 14–9 (4–3, 1–0, 3–2, 6–4)
CN Marseille (francia)–Szintez Kazany (orosz) 8–9 (3–1, 1–1, 1–3, 3–4)



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok