BL: a Szolnok felőrölte az OSC-t

2015. november 11. 18:24

A mérkőzés elején kiválóan tartotta magát az OSC a Bajnokok Ligája második fordulójában, de a végén a hazaiak megnyerték a rangadót.

Mezei Tamás és Drasko Brguljan (Fotó: MTI)

Finoman szólva sem várta jó előjelekkel az OSC a szerdai magyar rangadót, tekintettel arra, hogy Német Toni vállsérülése miatt igazi center nélkül maradt a bajnoki ezüstérmes. A Ferencvárost így is sikerült 8-7-re legyőzni a vasárnapi bajnokin, de a Szolnokot, idegenben, ebben az összeállításban kifejezetten nagy bravúrnak számított volna megverni.

A BL első fordulójában Vincze Balázs csapata odahaza kapott ki a Jug Dubrovniktól, míg a Szolnok a Partizan Beograd otthonából hozta el a három pontot. Ráadásul a szolnokiak az elmúlt héten az Eger ellen magyar bajnoki rangadót is nyertek, fölényes sikert arattak szombaton.

Így tehát fix egyesnek gondolhattuk a szerdai találkozót, amelyen ott volt a vendégkeretben a fiatal Nagy Ádám. A kezdőcsapatban még nem volt ott, ellenben 1-1 után már becserélte edzője. Stefan Mitrovics szabaddobásból lőtte az első hazai gólt, ezt emberelőnyben Bundschuch Erik egyenlítette ki, előtte a válogatottba meghívott Mezei Tamást állították ki a játékvezetők.

Természetesen ezúttal is tesztelték a meccs elején a csapatok a játékvezetői felfogást, a centerbe beadott labdáknál jöttek is kezdetben a kiállítások. A 6. perc elején felúszás közben is érkezett, Varga Dénest küldték ki, a fontos fórt azonban kihagyta az OSC. A blokk után maradt a labda a vendégeknél, Drasko Brguljan pedig hatalmas gólt ragasztott Nagy Viktor kapujába, vezetett az OSC (1-2).

Az első negyed utolsó két perce Bisztritsányi Dávidról szólt, előbb Kis Gábor próbálkozását védte, majd Vámos Márton lövéséhez érte oda! Nagyon akart az OSC, ez látszott, koncentráltak, összpontosítottak. Bátori Bence 19 másodperccel a vége előtt meg akarta lepni Nagy Viktort, de nem sikerült, majd jött még egy szép szolnoki akció, Mitrovics húzását azonban Bisztritsányi megfogta (1-2).
 
Rögtön a második ráúszás után góllal nyitott az OSC, Varga Dánielt mezőnyből állították ki, már majdnem letelt a fór, amikor Kevin Graham a jobb oldalról laposan a kapuba lőtt. Sőt, egy Mezei-kontra után a 4-1-es vezetésért támadhatott az újbudai csapat. Kovács Gáborról ki is állították Alekszicset, Salamon Ferenc lövése viszont nem sikerült. Kapkodott a Szolnok, labdákat is eladott, de a harmadik fórt Younger távoli lövésével kihasználta (2-3).

A vendégek már a hatodik emberelőnyüket kapták Kis Gábor kiállítása nyomán a második negyed 3. percében, ekkor időt is kért Vincze Balázs. Kovács Gábor lövése kipattant a kapufáról, majd Bátoritól vették el a labdát. Stefan Mitrovics viszont az előny leteltének pillanatában lőtt a kapuba, 3-3-ra alakult az állás a negyed derekára.

A játék képe nem változott a nagyszünetig, a Szolnok támadásban nem volt meggyőző, az OSC viszont hatalmas lelkesedéssel játszott, és náluk épp ez a nagy lelkesedés okozott sok hibát. A nagyszünet előtti másodpercben Varga Dénes még megpróbálta átejteni Bisztritsányit, de ez nem sikerült, 3-3-as eredménnyel következett a hosszabb pihenő.

Egy végtelenségig végigjáratott emberelőny után, már teljes létszámban értékesített Varga Dániel-góllal 1-0 után újra megszerezte a vezetést a Szolnok (4-3), majd Zsivko Gocics két perccel később egy blokkról a vízre pattant lövéssel növelte az előnyt, hogy aztán Varga Dénes egy megúszás után találjon be. Ha nem is pillanatok alatt, de mégis kicsit gyorsan, vendégszempontból lélekrombolóan hirtelen háromgólossá alakult a különbség (6-3).

Gór-Nagy Miklós szépített a 6. percben, egy a Ferencvárosnak lőtt gólhoz hasonló találattal, az OSC próbált szívósan ott maradni a hazaiak nyakán. A hetedik percben nagyon érdekes jelenetnek lehettünk tanúi: Alekszics ejtett, Bisztritsányi védeni tudott, majd a kipattanót Varga Dénes lőtte rá közelről, de az OSC kapusa azt is kivédte. Csakhogy a játékvezető szerint már a „vonalon” belülről tolta ki a labdát, 7-4. 4-1-re nyerte a harmadik negyedet a hazai csapat.
 
Sok hibával indult a negyedik negyed, mindkét oldal elkönnyelműsködte a maga helyzeteit, támadásait. Varga Dániel viszont a 3. perc legvégén betalált, ezzel pedig lényegében eldőlt a mérkőzés (8-4). Remekül védekezett a Szolnok, Bátori Bencét - aki a Ferencváros ellen a nehéz helyzetekben kihúzta a gödörből csapatát - nem hagyták lőni. Kevin Graham szépített emberelőnyből, 1:39-nél pedig végül Bátori Bence mégis betalált, ezzel kétgólosra olvadt a hazai előny. 1 perc 3 másodperc volt hátra, amikor újra támadhatott az OSC, időt kért Vincze Balázs. Graham lövését nagy bravúrral védte Nagy Viktor, majd újra a szolnoki kapus avatkozott közbe Kovács Gábor lövésénél, sőt, még egy védés szükségeltetett. A negyedik lövés, Decker Ádámé már hálót ért, de már csak 14 másodperc maradt hátra.
 
A győzelem végül a Szolnoké lett, ezzel kettőből kettő a mérlege a Dózsának. A következő fordulót november 28-án rendezik, akkor a Szolnok a Jug Dubrovnik otthonába látogat, az OSC a Reccót fogadja.
 
Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője:

„6-3-nál úgy tűnt, hogy sima mérkőzés lehet. Az OSC az egész meccsen nagyon jól játszott, mindent beleadott, gratulálok neki. Nem mondom, hogy mi nem adtunk bele mindent, de valahol törvényszerű, hogy egy ilyen szintű csapat ellen nem tudunk végig jól játszani. Ma egy gyengébb játék is győzelmet eredményezett. 6-3-ig teljesen elégedett voltam, reagálni tudtunk az OSC gyors játékára, de utána sok fegyelmezetlenséget követtünk el. A meccs előtt is mondtam, hogy össze fognak minket zavarni, ez így is történt, de ha valaki mindent egy lapra feltesz, akkor nem meglepő, ha a harmadik negyedre elfárad ebben. Jó erőben vagyunk, legyőztük az Egert és az OSC-t, de most veszünk egy nagy levegőt, egy hét szünet jön, a válogatottak mennek a válogatotthoz.”

Vincze Balázs, az OSC vezetőedzője:

„ Az első két negyedben működött az, amit elterveztünk erre a mérkőzésre. A nagyszünetben döntetlen volt az állás, úgy mentünk a pihenőre, hogy jó helyzetben vagyunk, annak ellenére, hogy addigra a Szolnok már reagált a játékunkra. Sajnos, a harmadik negyedben kaptunk négy olyan gólt, ami ezen a szinten nem fér bele egy ilyen szituációban, egy ilyen csapat ellen. Utána futottunk az eredmény után, nagyot sprinteltünk, de ez édes kevés, csak arra elegendő, hogy emelt fővel távozzunk.”

Eredmények – Bajnokok Ligája, B csoport, 2. forduló:

Szolnoki Dózsa-Közgép-A-Híd-OSC-Újbuda 8-7 (1-2, 2-1, 4-1, 1-3) 
Szolnok, vezette:
Putnikovics, Koganov 

Szolnok:
Nagy V. – Gocics 1, Madaras, Jansik D., S. Mitrovics 2, Varga Dénes 2, Mezei. Csere: Varga Dániel 1, Kis G., Vámos, Alekszics, Younger 1. Vezetőedző: Cseh Sándor

OSC: Bisztritsányi – Brguljan 1, Bátori 1, Gór-Nagy 1, Bundschuch 1, Hegedűs, Kovács G. Csere: Salamon, Decker Á. 1, Graham 2, Juhász Zs., Nagy Á., Vezetőedző: Vincze Balázs
 
További eredmények:


Galatasaray (török)-Jug Dubrovnik (horvát) 10-16 (0-3, 3-4, 4-4, 3-5)
Gólszerzők:
Nikics 3, M. Janovic 2, Ozbek 2, Simisek, Destici, Vukcevic, illetve Felipe Perrone 4, Vrlic 3, Benic 2, Loncar 2, Jokovic 2, Garcia, Markovic, Obradovic

Pro Recco (olasz)-Partizan Beograd (szerb) 15-3 (5-2, 1-0, 3-1, 6-0)
Gólszerzők:
Di Fulvio 3, Mandics 2, Prlainovics 2, Figari 2, Ivovic 2, Giacoppo 2, Pijetlovics, Sukno, illetve Vucsinics, Subotics, Drasovics

A csoport állása:

1. Pro Recco 6 pont
2. Szolnok 6 pont
3. Jug 6 pont
4. OSC 0 pont
5. Galatasaray 0 pont
6. Partizan 0 pont
 
-d-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok