Pellei Frank: „Bátrabb lettem Szegeden”

2015. november 10. 17:48

A Szeged-Diapolo csapata a német Waspo Hannover ellen Euro Kupa negyeddöntőt játszik szerdán. A mérkőzésre a csapat fiatal játékosa, Pellei Frank gondolatai mentén készülünk.

Fotó: MTI

A Szegednek hála nemcsak a Bajnokok Ligájára figyelünk majd szerdán, hanem a második számú európai kupasorozatra is. Varga Péter csapata ugyanis az első, népligeti selejtező után sikerrel vette az akadályt a spliti, második körben is, és bejutott a korábban LEN-kupaként futó kiírás legjobb nyolc csapata közé.

Két vereség is belefért ebbe, Budapesten a Ferencváros, Splitben a Mornar Split verte a szegedieket, de a horvát tornán sikerült megverni a Jadran Splitet és a Canottieri Napolit, így jutott el a magyar csapat a negyeddöntőbe. Amelyet hosszas egyezkedések után megrendezhetnek a sátor alatt, a szegedi medencében.

A szegediek közül Pellei Frankkal beszélgettünk a szerdai fellépés apropóján. A 19 éves ifi világbajnok pólós Szentesről került a csapathoz a szezon előtt, és játékát figyelve elmondhatjuk, nem ijedt meg attól, hogy egy magasabb célokért küzdő csapatban játszik tovább.

„Nagyon jó érzem magam Szegeden, meglepően hamar befogadtak. A város is tetszik és a csapat is, nem is tudom, játszottam-e már ennyire jó hangulatú közösségben. Az edzések is jól telnek, és ennek meg is van az eredménye. A jó hangulat köszönhető annak, hogy sok a fiatal a csapatban, de a rutinosabb maggal is meg lehet találni a közös hangot, csatlakoznak hozzánk, ha elmegyünk valahová, tényleg jó közösséget alkotunk így együtt” – mondta kérdésünkre a bajnokságban eddig minden mérkőzésén betaláló játékos (8 gólos egyébként).

Pellei Frank elmondta, voltak megkeresések máshonnan is a szezont megelőzően, de mivel Szeged közel van Szenteshez, ráadásul izgalmas, jó város, s miután a csapat és az edző munkájáról is elismerően gondolkodott, tudta, ha keresik, akkor igent fog mondani. Így is lett, amihez persze az is adott egy lökést, hogy Frank a Juhász Gyula Főiskola testnevelő-edzői szakán tanul. (Ha teheti, hazalátogat Szentesre, és követi is a csapat szereplését, de már a Szeged sikereiért dolgozik. Családja gyakran átjár Szegedre, ott lesz szerdán is a Hannover elleni mérkőzésen.)

„Azt mondták, számítanak rám, kétnegyedes játékosként mindenképpen, és szerencsére tényleg így is van, elégedett vagyok, próbálom a lehető legjobban kihasználni azt az időt, amit kapok. A védekezésben tudok leginkább segíteni, de ha elöl adódik lehetőség, akkor azzal is élnem kell”
– mondta, és itt meg is állítottuk egy pillanatra, merthogy látszik, ha lövőhelyzetbe kerül, nem lesz tele a gatya.

„Igen, mondhatom, hogy nagyobb az önbizalmam, mint korábban, bátrabb lettem Szegeden. Ez egyértelműen a közösségnek köszönhető, mert éreztetik, hogy bíznak bennem, hamarabb el merem vállalni a lövéseket, eddig szerencsére nagyrészt be is jöttek ezek a döntések.”

Akár a nemzetközi mérkőzéseken is, hiszen nyolc gólnál jár az Euro Kupában is, a spliti selejtezőben a Mornarnak és a Canottieri Napolinak is kettőt lőtt.

„Teljesen más hangulatúak ezek a nemzetközi meccsek, a tét is más, és olyan csapatok ellen játszunk, akiket nem ismerünk igazán. Így a legtöbbször a meccs eleje az ellenfelek megismerésével zajlik, és utána sikerül a saját játékunkat a leghatékonyabban játszani. Fejben én is egy kicsit másként készülök ezekre a meccsekre. Egy magyar bajnokin nagyjából tudja az ember, hogy az ellenféltől és a játékosaitól mire számíthat, itt nem, így itt leginkább arra figyelek, hogy saját magam a legnagyobb koncentrálással játsszak. A lehetséges ellenfeleink közül egyiket sem ismertük, a Hannovert sem igazán, de lehetett volna rosszabb is a helyzet. Szerintem megvan a reális esélyünk arra, hogy továbbmenjünk” – foglalta össze Pellei Frank, akit megkérdeztünk, miben rejlik igazán a Szeged ereje.

„Egységesek vagyunk, nagyon egyben van a társaság, akkor is, ha éppen nem sikerül valami. A BVSC elleni vereség fájó volt, mert egy rangadót vesztettünk el, de fel tudtuk szívni magunkat, fejben helyre tettük azt, amit kell, és Miskolcon ennek meg is lett az eredménye. Bízunk egymásban, jó barátok vagyunk, jó a kapcsolatunk az edzővel is, így bizakodó vagyok a jövővel kapcsolatban is. Szerdán? Győzni szeretnénk, és ha tovább akarunk jutni, akkor egy 3-4 gólos győzelem megnyugtató lenne” – tette hozzá.

A meccset 18 óra 15 perckor kezdik, a Digi Sport 1 már 18 órától a találkozóval foglalkozik, majd azt közvetíti is.
 
A Waspo Hannover a Bajnokok Ligája selejtezőiből csöppent az Euro Kupába, méghozzá a harmadik kör után. Az első körben Tbilisziben előbb 7-7-es döntetlent játszott az OSC-vel, majd 11-9-re verte a Lokomotiv Tbilisit, hogy aztán 10-8-ra elverje a Marseille-t is! A második selejtezőkörben odahaza előbb a Radnicski Kragujevácot 14-7-re győzte le, majd a Budvát 12-6-ra, hogy a harmadik napon a Szolnoktól mindössze 11-10-re kapjon ki. A kieséses szakaszban a Primorje Rijekát kapta ellenfélül, az első meccsen 19-6-ra, a másodikon 10-6-ra nyertek a horvátok. A csapat tagja Balatoni Máté, Tóth Bence és Sági Márton.


A Szeged-Diapolo eddigi Euro Kupa-mérkőzései:


A népligeti első selejtezőkörben:


Szeged-Diapolo–Strasbourg (francia) 13–10 (4–2, 3–2, 2–3, 4-3)
Gólszerzők:
Varga II Zs. 4, Kiss Cs. 3, Manhercz K. 3, Sedlmayer 2, Seman, illetve Blary 4, Babic 4, Bratic, van Peperstraete

Szeged-Diapolo-Acquachiara (olasz) 10-5 (4-2, 2-1, 2-1, 2-1)
Gólszerzők:
Varga II Zs. 2, Kunac 2, Chilkó, Sánta, Manhercz K., Seman, Kiss Cs., Sedlmayer, illetve Lanzoni 3, Valentino, Korolija

Szeged-Diapolo–SSV Esslingen (német) 23–11 (5–1, 6–2, 3–4, 9–4)
Gólszerzők:
Manhercz K. 6, Kiss Cs. 3, Kunac 3, Seman 2, Varga II Zs. 2, Manhercz Á. 2, Pellei 2, Sánta, Sedlmayer, Chilkó, illetve Glaser 4, Nossek 3, Hadar 2, Rothfuss, van der Bosch

Szeged-Diapolo-Primorac Kotor (montenegrói) 14-3 (4-0, 4-2, 1-0, 4-1)
Gólszerzők:
Seman 4, Manhercz Á. 3, Manhercz K. 2, Kunac 2, Varga II Zs. 2, Kiss Cs., Sedlmayer, illetve Saveljic, Krijestorac, Matkovic

Ferencváros-PQS-Waterpolo–Szeged-Diapolo 11–10 (3–4, 2–1, 2–2, 4–3)
Gólszerzők:
Csuk 5, Dőry 2, Tóth M. 2, Roach, Marnitz G., illetve Manhercz Á. 2, Kiss Cs. 2, Chilkó 2, Varga II Zs., Manhercz K., Pellei

Szeged-Diapolo–Jadran Split (horvát) 14–9 (2–1, 4–3, 3–2, 5–3)
Gólszerzők:
Kiss Cs. 3, Sedlmayer 3, Varga II Zs. 2, Manhercz K. 2, Kunac 2, Manhercz Á., Pellei, illetve Vukic 3, Franicevic 2, Pavlovic 2, Divkovic, Bustovacic

A spliti második selejtezőkörben:

VK Mornar Split (horvát)–Szeged-Diapolo 12–11 (3–1, 2–3, 1–2, 6–5)
Gólszerzők:
Buric 3, Cagalj 3, Gluhaic 2, Goreta, Lozina, Buha, Duzevic, ill. Sedlmayer 2, Kiss Cs. 2, Pellei 2, Manhercz K. 2, Kunac, Chilkó, Sánta

Jadran Split (horvát)–Szeged-Diapolo 9–14 (4–4, 1–3, 2–5, 2–2)
Gólszerzők:
Divkovic 2, Vukic 2, Milardovic 2, Santini 2, Franicevic, ill. Manhercz K. 7, Sedlmayer 2, Seman 2, Palotás, Kiss Cs., Manhercz Á.

Szeged-Diapolo–Canottieri Napoli (olasz) 18–12 (4–1, 5–3, 5–4, 4–4)
Gólszerzők:
Varga II Zs. 4, Manhercz K. 4, Sedlmayer 3, Pellei 2, Kiss Cs. 2, Seman 2, Kunac, ill. Borrelli 5, Baviera 2, Velotto 2, Bounocore, Di Costanzo, Campopiano
 
Az Euro Kupa negyeddöntői:
 
Kirishi (orosz)-Brescia (olasz)
Mornar Split (horvát)-Digi Nagyvárad (román)
Marseille (francia)-Sintez Kazany (orosz)
Szeged-Diapolo (magyar)-Waspo Hannover (német) - 18 óra 15 perc, TV: Digi Sport 1
 
-dobos-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok