Micsoda villanás! Avagy Keszthelyi Rita eldöntötte...

2015. november 07. 19:32

Parádésan játszott a Dunaújváros, 7–3-ra is vezetett az UVSE ellen, ám a bajnok megfordította a meccset. Klasszisa öt gólt vágott, az utolsót 8–8-nál, 30 másodperccel a vége előtt óhéber-ejtéssel mattolta az amúgy jól védő Kasó Orsolyát.

Fotók: Madar Dávid

Tekintettel arra, hogy az UVSE a várakozásoknak megfelelően hozta eddig a meccseit, míg a Dunaújváros, ne szépítsük, meglepően hullámzó teljesítményt nyújtott, kettejük rangadója előzetesen a fix egyeshez közelített. Viszont ha azt vesszük, hogy a vendégekben kétség kívül van potenciál, avagy Mihók Attila munkája a fiatalokkal minden bizonnyal beérik majd, benne volt a levegőben a szoros parti is.

A felek kerete ráadásul markánsan nem változott az előző idényhez képest (itt Antal Dóra, amott Somhegyi Noémi révén érkezett válogatott játékos), a stabilitás állandó, s miután mindig nagy meccset játszanak egymással, lehetett reménykedni. Mindezt alátámasztandó megnyerte az első negyedet az újvárosi alakulat. Menczinger Kata jól lőtte át a zónát, majd Antal Dóra előnygóljára Vályi Fanni válaszolt akcióból. Érdekesség, úgy tartotta az első nyolc percben egyetlen gólon a bajnokot a Dunaújváros, hogy Kasó Orsolyának nem kellett védenie! Jók voltak a blokkok, átjátszhatatlan volt a fal, és mi tagadás, nem egy hazai lövés tartozott a meglepő katagóriába… Eközben Gangl Edina négy labdát is hárított, az álmosan kezdő UVSE főleg neki köszönhette, hogy nem lett nagyobb a különbség.

A válogatott kapusra a folytatásban sem lehetett panasz, védte például hátrányban Horváth Brigitta lövését, az már igazán nem rajta múlt, hogy a kipattanóból ismételhetett a balkezes pólós, és akkor már nem hibázott. A Tóth Ildikó ellen jól védekező, elöl is remeklő (fórt is szerzett) Ziegler Diána átlövése már az 1–4-es részeredményt jelentette – nézet is nagyot a lelátón Bíró Attila szövetségi kapitány.

Mert erre ki számított?

Keszthelyi Rita gyorsan megrázta magát, bevágott egy előnyt, majd a sokadik megúszása után kihagyhatatlan helyzetbe hozta Antal Dórát, sebtiben zárkóztak fel a hazaiak 3–4-re. Igen ám, de Dunaújváros alaposan felpörgött, a szezon eddigi legjobb teljesítményét nyújtva vízilabdázott. Szilágyi Dorottya hatalmas kapufás gólja, egy kivédekezett hátrány, majd Vályi Fanni pontos lövése következett, azaz újra visszaállt a háromgólos különbség (3–6). Tóth Ildikó csavarja szépségdíjas volt a negyed végén, de a felső lécről a képzeletbeli gólvonalra vágódott.

Kasót is egyre többször tesztelték a hazaiak, de állta a rohamokat, hiába próbált, nem tudott közelebb férkőzni ellenfeléhez Áts Bertalan együttese. Sőt! Horváth Brigitta akciógóljával a 22. percben már 3–7 állt az eredményjelzőn!

Érett a meglepetés.

Harmincnyolc másodperc volt hátra a negyedből, amikor Antal lőtt egy gólt emberelőnyből, majd tizenegy, amikor Keszthelyi Rita hozta közelebb csapatát. A két esemény között értelemszerűen történt egy s más: egy meglehetősen véleményes labdaszerzés középen, egy kiosztott sárga lap a reklamáló Mihók Attilának, és elveszített kulcsjátékos (Menczinger Kata pontozódott ki). Így faragott le két gólt az UVSE a hátrányából, s került látótávolságon belülre.

S ha egy üzlet beindul…

Bár pontosítunk: ha egy Keszthelyi Rita beindul…

A női szakág kiemelkedő játékosa a negyedik etapban bevágott egy fórt, majd a következő lejárta után is a kapuba zúdította a labdát, így történt, hogy 5.42-vel a vége előtt új meccs kezdődött a vízben (7–7). A Dunaújváros kihagyott két emberelőnyös helyzetet, a harmadikból azonban Szilágyi bizonyította újra tehetségét, igen ám, de Csabai Dóra is villant egyet, folytatódott tehát az adok-kapok. Érthetjük ezt szó szerint is, hiszen szinte minden támadásnál kiállítást fújtak a bírók, összesen tizenkettő személyi hibát jegyezhettünk fel a záró negyedben!

S hogy végül ki döntötte el a három pont sorsát?

Persze, hogy Keszthelyi Rita.

Ráadásul álomszép góllal.

Harminc másodperc volt hátra, amikor emberrel a nyakán óhéber-ejtésgóllal mutatta meg zsenialitását, a kint helyezkedő Kasó Orsolya hiába nyújtózkodott, esélye sem volt a hárításra.

A vendégeknek ugyan még lehetett volna válaszuk, a végén emberelőnyben adogathattak (Somhegyi brusztolta ki a helyzetet), ám az amúgy jól bekkelő Garda Krisztina lövését védte Gangl Edina, így a hazaiak százszázalékosak maradtak. Mi tagadás, alaposan megszenvedetek érte.

És csak halkan jelezzük: szerdán Újvárosban találkoznak a felek....


Bíró Attila, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya:

„Jó propagandája volt a mérkőzés a női pólónak, kár, hogy nem látták többen. AZ UVSE három negyedig mintha nem találta volna a ritmust, miközben a Dunaújváros remekül játszott. A meccset végül egy klasszis döntötte el, Keszthelyi Rita megmutatta, miért ő a világ egyik legjobb játékosa. Természetesen elsősorban a válogatottak produkcióját nézem ilyenkor, és mi tagadás, ezen a mérkőzésen hullámzóan játszottak. Ettől függetlenül izgalmas parti volt.”

Áts Bertalan, az UVSE edzője:

„Az első három negyedben a Dunaújváros jobban pörgött, jobban játszott, nyugodtan mondhatjuk, lejátszott bennünket a pályáról. Viszont dicséret illeti a csapatomat, hogy még épp időben kapcsoltunk, és négygólos hátrányból tudtunk fordítani. Minden játékosom hozzáétette a magáét a győzelemhez, azaz ismét csapatként funkcionáltunk, még ha ki is kell emelnem Keszthelyi Ritát, aki az utolsó öt gólunkból négyet szerzett, és adott egy gólpasszt.”


Mihók Attila, a Dunaújváros edzője:

„Az utolsó két mérkőzésünk nem úgy sikerült, ahogy kellett volna, így a felkészülésünk – ami a válogatott program miatt voltaképpen két napra tehető – arra korlátózódott, hogy igyekezzünk kijavítani a hibákat. Ezen a meccsen három negyeden keresztül összeszedett csapatjátékot láthattam, ami óriási lépés! Jó lennem, ha ez lenne az alap a továbbiakban. Az utolsó negyedről nehéz beszélni, azt mondanám, hogy a megváltozott körülményekhez is meg kell tanulni alkalmazkodni…. Kellett volna egy-két bravúr. Az ellenfél más mentális helyzetben játszott, él vele.”

Keszthelyi Rita, az UVSE játékosa:

„Úgy érzem, magunknak tettük nehézzé a mérkőzést, hiszen megvoltak a helyzeteink, rossz döntéseket hoztunk, kis túlzással kidobáltuk a labdákat a vízből… Végül észbe kaptunk, sikerült fordítanunk. Lehet, hogy a kiállítási arány hazai pályát mutat, de aki kint volt láthatta, ki is játszott otthon... Az utolsó gólom? Egyetlen opcióként szolgált ez a mozdulat, sikerült kivitelezni. Megérzés volt, hogy Orsi kint áll, sikerült átejteni.”


Eredmény – Női ob I, A csoport, 6. forduló
UVSE–Dunaújvárosi Főiskola-Maarks Graphics 9–8 (1–2, 2–4, 2–1, 4–1)

Hajós uszoda, vezette: Birri, Csanádi

UVSE: Gangl – Antal 3, Kisteleki H., Szücs G., Keszthelyi 5, Tóth I., Csabai 1. Csere: Takács V., Kuna, Kövesdi. Vezetőedző: Áts Bertalan

DUNAÚJVÁROS: Kasó – Szilágyi 2, Menczinger 1, Gurisatti, Horváth B. 2, Garda, Somhegyi. Csere: Ziegler 1, Vályi V., Vályi F 2., Huszti D.. Vezetőedző: Mihók Attila


Gól/emberelőny: 5/15, ill. 3/9
Kipontozódott: Menczinger K. (24. p.), Szücs G. (32. p.)
 
- a.z. -

További eredmény:
ZF-Eger–BVSC-Zugló-Diapolo 9–11 (2–3, 3–6, 1–1, 3–1)
Gólszerzők:
Czigány 4, Miklós R. 2, Parkes 2, Ráski, ill. Illés 4, Kisteleki D. 3, Takács O., Tamás, Leimeter, Máté
(Részletes jegyzőkönyv: itt)

Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem–Huingerit Szentesi VK 6–16 (1–4, 2–5, 2–4, 1–3)
Gólszerzők:
Dalmády Sz. 3, Lengyel Dominika, Miklós D., Dalmády P., ill. Bujka 6, Hevesi 2, Kövér-Kis 2, Mihály 2, Gémes, Miskolczi, Pengő, Farkas
(Részletes jegyzőkönyv: itt)




19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok