A Szolnok nagyszerű védekezéssel verte az Egert

2015. november 07. 18:48

Az E.On férfibajnokság első nagy rangadója a Szolnoké lett, Nagy Viktor és Kis Gábor extra teljesítménye vezérletével.

Fotó: Szolnoki Dózsa-Közgép

Az M4 Sport közvetítése mellett rendezik az idei bajnoki szezon első rangadóját. Pénteki felvezetőnkben már jeleztük, hogy a két veretlen együttes találkozójáról van szó. A bajnok és a bronzérmes tavaly négy alkalommal találkozott, az egri bajnoki 10-9-re nyert a Szolnok, a Tiszaligetben 10-10-re végeztek, a szentesi kupaelődöntőben 6-5-re nyert a Szolnok, míg Barcelonában, a Bajnokok Ligája hatos döntőjében 8-7-re az egriek voltak jobbak, megszerezve így a sorozat 5. helyét.

Azaz sosem volt egy gólnál nagyobb a különbség a két csapat között. Tavaly óta azért történtek változások, no nem az egriek oldalán, hanem a másikon, távozott Tóth Márton, érkezett Aaron Younger és Fülöp Bence. A mag maradt, meglepődnénk, ha a Varga-testvérek, Vámos Márton, Madaras Norbert és a szerb hármas ne lenne főszereplő a szombat esti találkozón.
 
Az általunk megkérdezett Angyal Dániel és Jansik Dávid is azt mondta, nagyon várják a rangadót, hiszen mindkét társaság azt szereti, ha erős ellenfelek ellen száll vízbe. Ez ma biztosan így lesz.
 
A 7. fordulóban már rendeztek pár mérkőzést, a Debrecen Pécsett, a Vasas az UVSE otthonában győzött, a Szeged Miskolcról hozta el a három pontot, a BVSC pedig Tatabányáról, míg a Honvéd tíz góllal verte a KSI-t. A részletekért ide kell kattintani.

Élő közvetítésünk pedig itt kezdődik. A meccset Molnár Péter és Székely Balázs vezeti.

1. NEGYED:

Egyelőre várni kell a rajtra, mert az egyik lámpa nem világít az uszodában. A bemutatásnál hagyományosan lekapcsolják a világítótesteket Szolnokon a nagy meccsek előtt, most az egyik rakoncátlankodik.
 
1. PERC: Nem javultak meg igazán a feltételek, de a meccset elkezdték. Nagy Viktor kezdett a szolnoki kapuban, Erdélyi Balázs pedig elhozta az első ráúszást. Csakhogy nem indult el az óra az uszodában. Újabb pauza. Vámost állították ki aztán, Nagy Viktor pedig megfogta Hosnyánszky lövését. Varga Dániel suhintotta rá elég korán a másik oldalon, mellément a lövés.
 
2. PERC: Hárainak esett le a sapkája, biztosak vagyunk benne, hogy ez még előfordul párszor. Letelt aztán az egri támadóidő, Vapenszki üres területre dobta a labdát. Kiállítás következett odaát, épp Vapenszkit küldték ki, majd Vámos lőtt, Cucskovics blokkolt.
 
3. PERC: Erdélyi próbálkozott, Nagy védett, jöhetett előre a Szolnok, de kontrát fújtak a játékvezetők. Zalánki lőtte el a következő akció végén, már el kellett neki, nem tudták az egriek a két centert megjátszani. A másik oldalon Kis Gábort igen, de a csavarja nem sikerült.
 
4. PERC: Hosnyánszky Norbert elég messziről lőtt a kapura, kicsit olyan érzésünk volt, mintha centerbe próbálta volna betenni. Varga Dénes villant a másik oldalon, szabaddobásból lőtte a meccs első gólját! 1-0!
 
5. PERC: Nem sikerült a Bedőnek beadott labdát megmenteni az egrieknek, majd egy kontra jött Younger ellen. Bedőt Alekszics gyötörte középen, a labda ezúttal sem jutott el a centerhez.
 
6. PERC: Madaras Norbert lőtte rá a széléről, Mitrovics kicsit beleért. A másik oldalon Nagy Viktor avatkozott közbe, Hosnyánszky lőtt megint, egyelőre nem találnak utat az egriek. Az első időkérés Dabrowski Norberté aztán a hetedik perchez érve. Nem tudott közelkerülni az Eger a szolnoki kapuhoz, Szivós messziről próbálkozott, Nagy Viktor védett. Emberelőnybe került aztán az Eger, Csuk kicsit hamar lőtte el, a blokk mentett.
 
8. PERC: Cseh Sándor kért időt az utolsó percben. Kis Gábornak tette be a Szolnok az akció végén, a csavar ezúttal sem sikerült. Kicsit elkapkodta az Eger a maradék időt, Cucskovics lőtt Nagy Viktorba. A másik oldalon Varga Dániel lőtt Branislav Mitrovicsba, de kijött a labda, ment rá a másik Mitrovics, Stefan, de nem sikerült a kapuba kotorni a labdát. Nagyon jól védekezett a Szolnok az első negyedben.
 
2. NEGYED:
 
1. PERC: A szolnokiaké volt az első akció, Kis Gáborról állítottak ki egy egrit, Vámos próbálkozott, de Szivós blokkolt. Csuk lőtt a másik oldalon, de Nagy Viktor megfogta a próbálkozást.
 
2. PERC: Újabb emberelőny hazai oldalon, Gocics adta a falban emelkedő Youngernek, aki betolta, 2-0.
 
3. PERC: Az egriek is létszámfölénybe kerültek, Milos Csuk harmadik lövése sem sikerült, kapufa lett a vége. Egyelőre pontatlanok a vendéglövések. Madaras lőtt el egy akciót, levánszorgott Szivós Márton blokkjáról a labda Mitrovicsig. Hárai csavart aztán egy egri akció derekán, fölészállt a labda Jansik Dávid blokkja mellett.
 
4. PERC: Madaras szabaddobással jelentkezett, Mitrovics védett, maradt a labda a Szolnoknál, időt kért Cseh Sándor. Sikerült betenni Mezei Tamásnak, de a csavarkezdeménye nem jött össze, Mitrovics számított rá. Csuk ejtett a másik oldalon, nem érte a fát sem a labda.
 
5. PERC: Alekszics lőtte el a labdát a bal szélről, Mitrovics a helyén volt, de folytathatta a Szolnok. Mezeinek tették be, Cucskovics a nyakán lógott, de nem kapott emberelőmyt a Szolnok.
 
6. PERC: Cucskovics pattintott lövését is lehúzta Nagy Viktor, majd a másik oldalon Younger ellen támadóhibát ítéltek. Angyal Dániel lőtt az egriektől, Jansik Dávid jól blokkolt. 
 
7. PERC: Kis Gábornak tették be, kiállítást harcolt ki, Angyal ment ki, másodszor. Younger lóbált sokat, passzra számítottak már, de az ausztrál a kapuba lőtt, már 3-0!
 
8. PERC: Hosnyánszky adta be Hárainak, kiállítás következett, Zalánki beadta Hárainak, aki nem hibázott, megtörte a jeget az Eger, 3-1! Maradt még ideje a Szolnoknak, és jött is egy kiállítás, Varga Dániel fejezte be egy lövéssel, de az mellészállt. Volt még öt másodperc, Dabrowski Norbert időt kért. Szivós Márton lőtte el a labdát, Nagy számított rá, 3-1 a nagyszünetben.
 
3. NEGYED:
 
1. PERC: A Szolnoké volt az első akció, de Kis Gábor ellen fújtak a játékvezetők. Megint Csuk lőtte el az egri akciót, Nagy kitolta.
 
2. PERC: Kiállították Erdélyit, majd Varga Dénes lőtt, Hosnyánszky blokkolt. Egy gyorsan elhaló egri akció után kiállítás jött a másik oldalon, midőn centerbe tolta be a labdát a Szolnok. Mitrovics hatástalanította a fórt labdaszerzésével. 
 
3. PERC: Nagyszerűen játszotta végig az Eger a támadását, Vapenszki jobbról visszatette Hosnyánszkynak, de Nagy Viktor nagy bravúrral hárított. Maradt a labda az Egernél, Hosnyánszky pedig középen megfogta a labdát, befordult és a hálóba lőtt, 3-2. Időt kért Cseh Sándor.
 
4. PERC: Ismét Kis Gábornak adták be a labdát a hazaiak, Cucskovicsot állították ki. Szépen játszotta ki az akciót a Szolnok, Kis Gábornak adták be, ő pedig behúzta, 4-2. 
 
5. PERC: Letelt az egriek támadóideje, ez a szolnokiakat dicséri, ismét. Madaras Norbert lőtte rá, de Erdélyi blokkolt. Biros vitte fel a labdát, középen Mezeit állították ki, időt kért Dabrowski Norbert ebben a szituációban. Hárai a kapufánál megkapta a labdát, és gyakorlatilag a kapu tövéből hagyta ki a ziccert, amihez kellett Nagy Viktor is, nem nagyon lehetett ma neki gólt lőni.
 
6. PERC: Zalánki Gergő lőtte el a labdát messziről, maradt a labda a játékvezetők ítélete nyomán az Egernél, Cseh Sándor pedig sárga lapot kapott. Hárai lövését Nagy fogta, a háromgólos vezetésért támadhatott a Szolnok. 
 
7. PERC: Emberelőnybe került a Szolnok, Alekszics lőtte rá, a hosszú felső előtt jött a blokk, majd Varga Dániel lőtt, neki már az 5. lövése volt pontatlan. Dabrowski Norbert is kapott egy fórt, Varga Dániel ment ki, de pontatlan volt az egyik keresztpassz, így az akció elhalt, végül egy ejtés vetett neki véget.
 
8. PERC: A negyedet egy óriási Madaras Norbert-gól zárta, középról, hátulról, némileg váratlanul lőtte el, 5-2. Maradt 8 másodperc, de megmagyarázhatatlanul nem lőtte el a labdát az Eger.
 
4. NEGYED:
 
1. PERC: Rögtön egy 5 méteressel rajtolt a negyed, merthogy Angyal mellett befordult Kis Gábor. Angyal ki is pontozódott, Varga Dénes pedig belőtte a büntetőt, 6-2! Egy emberelőnyt még kihagyott a Szolnok a következő akció során.
 
3. PERC: Nem megy az egrieknek, Bedő Krisztián lőtt fölé a harmadik perc derekán. Alekszics próbálkozott a másik oldalon, de Mitrovics védeni tudott.
 
4. PERC: Biros Péter passza után Younger szerzett labdát, majd Vámos lőtt a kapura, de a labda csak az oldalhálóban landolt. Bedő Krisztiánt cserével végleg kiállították a negyedik perc végén, ütésért. Időt kért ezt követően Cseh Sándor. 
 
5. PERC: Varga Dániel eldönti a meccset, első gólja, az emberelőny végén, 7-2. Milos Csuk is megtörte hozzá hasonlóan a csendet, kintről lőtte át a falat, 7-3!
 
6. PERC: Kis Gábor ellen fújtak, jöhetett előre tovább kozmetikázni az eredményt, de Nagy Viktor ezúttal számított a távoli lövésre. Kis Gábor ellen Hosnyánszky Norbert szabálytalankodott. A fórt Varga Dániel középen befejezte, 8-3!
 
7. PERC: Emberelőnybe került az Eger, Szivós próbálkozott a falból, de Nagy Viktor a helyén volt. Vapenszki már nem hibázott, szépen levált a jobb oldalon, és befejezte az akciót, 8-4.
 
8. PERC: Parádés góllal zárta a meccset a Szolnok. Milan Alekszics passzolta fel a védőjéről leváló Kis Gábornak, aki a kapuba lőtt, 9-4! 
 
Vége a mérkőzésnek, a Szolnok nyerte a rangadót!
 
Rövid összefoglaló:
 
A mérkőzés elején nemcsak a Szolnok, hanem az Eger is jó védekezést mutatott be, a különbség csak annyi volt, hogy a kapuban Nagy Viktort extra teljesítményt nyújtott. Ő ezt a formáját megtartotta a meccs végéig, egészen „vad” helyzetekben is közbe tudott avatkozni, ami nyilvánvalóan nem tett jót az egriek önbizalmának.

Sokáig nem nyílt nagyra az olló a két csapat között, mert a szolnokiak támadásban nem voltak annyira jók, mint védekezésben, utóbbiban szinte hibátlanul teljesítettek. Az egriek egyszerűen nem jutottak lövőhelyzetig, Hárai Balázst sem sikerült olyan százalékban megjátszani, mint ahogyan például a másik oldalon Kis Gábort. A szolnokiak gyakran erőltették az ő megjátszását, nem véletlenül, sok fórt harcolt ki, és mellesleg 2 góllal is jelentkezett. Viszont szinte csak a neki bejátszott labdákból tudtak érvényesülni a hazaiak. Varga Dániel első 4 lövése például nem sikerült, aztán a meccs második felében megtört ez a jég, akkorra már tényleg sikerült felőrölni az Egert a hazaiaknak, akkor már nem voltak olyan pontosak a blokkok.

Vendégoldalon az elején Csuk és Cucskovics vállalt sokat, de pontatlanul céloztak, Nagy Viktor pedig – már említettük – nagy napot fogott ki. A találkozó második felére az Eger talán elfáradt, ezért is alakulhatott ki végül az 5 gólos különbség.
Az M4 Sportnak adott nyilatkozatok:
 
Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője:

„Az első félidő nem volt igazán látványos, de kemény taktikai csata folyt, kemény, brusztos meccs volt. Igaz, hogy 5 góllal nyertünk, de fel kellett őrölni az ellenfelet. Volt egy kiváló kapusteljesítmény, emellett nem mehetünk el, a védekezésünknek köszönhető ez a győzelem. Le a kalappal a fiúk előtt, mert óriásit küzdöttek. Támadásban az elején nem minden jött be, sőt, azt mondom, összességében sem támadtunk igazán jól. Mivel ez az első igazán fontos meccsünk volt, nagyon meg is nehezítettük a dolgunkat. Mert ha az Egerrel a Magyar Kupa döntőjében esetleg találkozunk, akkor azt hiszem, úgy ugranak majd be ellenünk, hogy előtte vért isznak.

Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője:

„Nyilván az én felelősségem, hogy talán túl sokat foglalkoztunk azzal, hogy kialakítsuk, hogyan állítsuk meg ezt a támadógépezetet. Ez felemésztette minden energiánkat, támadásban pontatlanok voltunk. A 4-2-nél kihagyott fór volt a fordulópont, azt kihagytuk, ott és akkor azt gondoltam, több gólt nem lövünk, ha az sem ment be. Végül még kettőt sikerült szerencsére.”


Nagy Viktor, a Szolnok kapusa:

„Minden meccsnek a kulcsa a védekezésen alapszik, ez a mai mérkőzésen is így volt. A jó kapusteljesítmény is jó alapja egy győzelemnek. Kétségtelen, hogy a védekezésre helyeztük ma a hangsúlyt, ez látszódott is. Az elején nem nagyon ment a támadás, sok helyzetet, sok fórt kihagytunk, de nagyon örülök, hogy nem adtuk fel és bedaráltuk az Egert. Semmi extrát nem terveztünk a mai meccsre, az eddigi játékunkat próbáltuk jobban játszani. Sok hibával játszottunk, és majd most is biztosan kielemezzük ezeket. A BL-ben nem biztos, hogy ezek a hibák beleférnek majd.”

Hárai Balázs, az Eger játékosa:

„Nagyon egyszerű játék a vízilabda. Ők belőtték a helyzeteket, mi pedig nem, ez döntött. Egy idő után elkezdtünk kapkodni, és menni kellett az eredmény után. Kevesebb van a két csapat között, koncentrációval ez a különbség el is tüntethető.”

 
Eredmény – E.ON férfi ob I.-es bajnokság, 7. forduló:

Szolnoki Dózsa-Közgép-ZF-Eger 9-4 (1-0, 2-1, 2-1, 4-2)
Szolnok, 600 néző, vezette: Molnár, Székely


Szolnok:
Nagy V. – Gocics, Madaras 1, Vámos, S. Mitrovics, Varga Dénes 2 (1), Kis G. 2. Csere: Mezei, Alekszics, Younger 2, Varga Dániel 2, Jansik D. Vezetőedző: Cseh Sándor

Eger: B. Mitrovics – Cucskovics, Hosnyánszky 1, Szivós, Erdélyi, Vapenszki 1, Hárai 1. Csere: Angyal, Zalánki, Lőrincz B., M. Csuk 1, Bedő. Vezetőedző: Dabrowski Norbert

Gól/emberelőny: 2/12, illetve 1/7
Ötméteresek: 1/1, illetve -
Kiállítás cserével: Bedő (29.)



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok