Az első szuperrangadó: jön a Szolnok-Eger!

2015. november 06. 12:25

Dörzsölhetjük a tenyerünket, mert szombaton este csúcsvízilabdát láthatunk majd Szolnokon, és az M4 Sport jóvoltából a képernyők előtt. Bajnoki rangadó következik, és még két tévés meccs!

Fotó: MTI/archív

A bajnoki címvédő egyik kihívóját, a szintén rendkívül erős Egert fogadja az E.ON ob I. hetedik fordulójában. Történetesen ez lesz az alapszakasz „odavágós” körének utolsó fordulója, azaz a hétvégét követően már elmondhatjuk, mindenki találkozott már mindenkivel egyszer. Mivel a bajnokság lebonyolítása nyomán a csoportok első négy helyezettjei viszik magukkal az egymás ellen szerzett pontjaikat, a mostani rangadónak komolyabb a tétje, mint a tavalyi szezon hasonló időszakában lejátszott mérkőzésének.

A Szolnok és az Eger minden eddigi találkozóját megnyerte, megszorítani sem tudták őket, a bajnokság két veretlen alakulatáról van szó (emlékezhetünk, a másik csoportban az OSC elvérzett Debrecenben), most viszont borítékolható, hogy a hibátlan mérleg megszakad valamelyik oldalon - vagy döntetlen esetén mindkettőn.

Az előző évadban négy alkalommal találkozott a két csapat. Elsőként az alapszakasz 3. fordulójában, Egerben. Sokáig nem volt kérdés, ki nyeri a meccset, hiszen 6-1-re vezetett a Szolnok. Ezután zárkózott csak az Eger, és a 26. percben Gocics négyperces kiállítása után nagy lehetőséghez jutottak. Sikerült is az egyenlítés Vapenszki, majd Szivós révén is, de 19 másodperccel a vége előtt Stefan Mitrovics emberelőnyben belőtte a győztes gólt.

December elején aztán jött a Theodora Magyar Kupa elődöntője, ahol az Eger csak a 22. percben szerezte első gólját (!), a védekezés magasiskoláját mutatta be a Szolnok. De az egriek sem voltak rosszak ebben a játékelemben, hiszen a félidőben még csak 2-0-t mutatott az eredményjelző. A vége 6-5 a Szolnoknak, amely aztán meg is nyerte a kupát az OSC legyőzésével.

Az alapszakasz 16. fordulójában jött a két csapat szolnoki mérkőzése, ahol a bajnokság talán legszínvonalasabb meccsét vívták. A vége 10-10-es döntetlen úgy, hogy az Eger csak 1-0-nál vezetett, sőt, a Szolnok már háromgólos előnyben is volt. De az egriek nem adták fel, jöttek-jöttek fel, és mindig sikerült egalizálniuk az utolsó negyedben. Az akkor a 400. bajnokiját játszó Szivós Márton volt csapata egyik legjobbja, a másik oldalon pedig a 300. bajnokiját ünneplő Varga Dániel volt elemében.

Nem úgy tervezte a két csapat, hogy következő randevújuk Barcelonában lesz, pontosabban ebben bíztak, csak nem abban, hogy a meccs tétje csupán a BL 5. helye lesz. Így történt pedig, hiszen az Eger a Jug, a Szolnok a Barceloneta ellen elveszítette első meccsét a Final Sixben, így következhetett a nem kívánt forgatókönyv. Ott aztán az egriek jobban akarták a győzelmet, és elmondhatták így magukról, hogy a magyar mezőny egyedülijeként sikerült megverniük a Szolnokot az elmúlt szezonban.

Hogy ez most sikerülhet-e? Talán meglepetés lenne, annak ellenére, hogy Dabrowski Norbert nemrégiben azt nyilatkozta, 20-30 százalékkal jobb állapotban van csapata most, mint tavaly ilyenkor. Az egrieknél senki sem igazolt el a szezon végén, igaz, senki nem is érkezett, ezt a szituációt előnyként lehet értelmezni, az összeszokottság, a játékkapcsolatok tekintetében.

Az Olympiakosz elleni döntetlen lehetett volna győzelem is a Bajnokok Ligájában, ezen azonban át kell lépniük, ha komolyan terveznek a szombat esti meccsen. A Szolnok a Partizan elleni idegenbeli sikerrel rajtolt a nemzetközi porondon, nem volt meglepetés a belgrádi siker.

Az egriektől Angyal Dánielt kértük egy kis előzetesre: 
 
„Nyugodtan mondhatom, hogy minden rendben van a csapat körül, és mindenki, így magam is nagyon várom a szombat estét. Kevés olyan meccset játszunk, mint amilyen a holnapi, de nekünk pont az ilyenekre van szükségünk, ezekre is készülünk. Nem tudom, mi számít túlértékelésnek, de ez a mostani meccs tényleg nagyon fontos lesz, szeretnénk Szolnokon győzni. Nem hiszem, hogy a tavalyi meccsekből nagy következtetést lehet levonni, egyedül a szolnoki bajnokira tudnám hasonlítani a holnapit, de csak azért, mert azt is Szolnokon rendezték, ez az egyetlen közös szál. Azt hiszem, nemcsak a Szolnok, hanem mi is léptünk már előre azóta, fejlődtünk. Nem feltétlenül éltük meg pozitívan, hogy a világ egyik legjobb csapata, az Olympiakosz ellen csak döntetlenre futotta, hiszen vezettünk a vége előtt nem sokkal. De túlléptünk rajta, és annak nagyon örülünk, hogy most újra egy nagyon erős csapat ellen készülünk.”
 
S akkor jöjjön egy másik bekk, Jansik Dávid, a Szolnoktól: 
 
"Szeptemberben, amikor felvázoltuk, mi vár ránk ebben a szezonban, akkor kitűztünk magunknak pár fontos meccset, amolyan mérföldkövet, amikre mindenképp nagy összpontosítással készülünk majd. Ez volt az egyik. Egyrészt azért, mert a szezonban ez lesz az első igazán erős meccsünk, másrészt a bajnokság lebonyolítása miatt is fontos, hogy a miénk legyen a győzelem. Valószínű egy nagyon kemény meccs elé nézünk, de sikerült jól feltérképeznünk az Eger játékát. Azt gondolom, a legnagyobb erőssége az agresszivitásában rejlik, próbálnak fizikálisan az ellenfél fölé nőni, ezért is fordul elő, hogy a meccsek elején talán még kevesebb gól születik. És hát nem egy lassú csapat, erre fel kell készülnünk. Azt vettem észre magunkon, hogy meglepően oldottak voltunk az elmúlt két hétben, csak most egy-két napja érződik változás, a pozitív értelemben vett feszütség, a rangadó közeledtével. Bizakodunk a meccs előtt."
 
A találkozót 20 óra 30 perctől közvetíti az M4 Sport, mint ahogyan vasárnap az OSC-Ferencváros és hétfőn a Szentes-Kaposvár mérkőzéseket is.

E.ON férfi ob I.-es bajnokság, 7. forduló:

November 7., szombat:


A csoport:


EBP-Tatabánya-BVSC-Zugló – 16 óra 45
Pannergy-Miskolci VLC-Szeged-Diapolo – 19 óra
Szolnoki Dózsa-Közgép-ZF-Eger – 20 óra 30 – TV: M4 Sport

B csoport:

RacioNet-Honvéd-KSI SE – 18 óra 30
PVSK-Mecsek Füszért-Debreceni VSE – 19 óra
UVSE-Hunguest Hotels-VasasPlaket – 19 óra

November 8., vasárnap:

B csoport:

A-Híd-OSC-Újbuda-FTC-PQS Waterpolo – 18 óra, TV: M4 Sport

November 9., hétfő:

A csoport:

Valdor-Szentes-Kaposvári VK – 19 óra – TV: M4 Sport

Visszatekintés a tavalyi szezonra:

E.ON férfi ob I., 3. forduló, 2014. október 22.:


ZF-Eger-Szolnoki Dózsa-Közgép 9-10 (0-3, 1-2, 3-2, 5-3)


Eger:
B. Mitrovics – Szivós 1, Csuk 3, Hosnyánszky, Bedő 1, Vapenszki 3, Angyal. Csere: Cucskovics, Lőrincz 1, Zalánki, Szalai G. Vezetőedző: Dabrowski Norbert

Szolnok: Decker A. – S. Mitrovics 2, Varga Dénes 1, Jansik D., Kis G. 1, Gocics 1, Madaras 1. Csere: Mezei, Varga Dániel 2, Tóth M., Vámos, Alekszics 2, Hangay Z. Vezetőedző: Cseh Sándor

Gól/emberelőny: 4/19, illetve 3/10
Gól/kettős emberelőny: 0/1, illetve -
Ötméteresek: 0/1, illetve -
Kipontozódott: Angyal (25.), Cucskovics (31.), Hosnyánszky (32.), illetve Jansik D. (30.), Varga Dénes (31.), S. Mitrovics (32.)
Kiállítva 4 percre: Gocics (26.)
Piros lap: Nagy V. (26., a kispadról)

Theodora Magyar Kupa elődöntő, 2014. december 5.:


ZF-Eger – Szolnoki Dózsa-Közgép 5-6 (0-0, 0-2, 2-3, 3-1)


Eger:
Mitrovics – Angyal, Hosnyánszky, Vapenszki, Szivós 2 (2), Csuk 2, Bedő. Csere: Zalánki, Erdélyi, Cuckovics, Lőrincz, Hárai 1. Vezetőedző: Dabrowski Norbert

Szolnok: Nagy V. – Gocics, Madaras, Jansik, Varga Dénes, S. Mitrovics 2, Kis G. Csere: Varga Dániel, Vámos 2, Alekszics 1 (1), Mezei, Tóth M., Hangay. Vezetőedző: Cseh Sándor

Gól/emberelőny: 1/9, illetve 3/8
Ötméteresek: 2/2, illetve 1/1
Kipontozódott: Angyal (29.)

E.ON férfi ob I., 16. forduló, 2015. február 3.:

Szolnoki Dózsa-Közgép-ZF-Eger 10-10 (2-2, 3-1, 2-4, 3-3)


Szolnok:
Decker A. – Mitrovics 1, Varga Dániel 3, Jansik D., Tóth M., Madaras 1, Gocics 1. Csere: Nagy V. (kapus), Mezei, Alekszics 2, Vámos, Varga Dénes 2, Kis G. Vezetőedző: Cseh Sándor

Eger: Mitrovics – Csuk 3, Szivós 3, Vapenszki 1, Hárai 1, Hosnyánszky, Angyal 1. Csere: Erdélyi, Biros P. 1, Bedő, Lőrincz. Vezetőedző: Dabrowski Norbert

Gól/emberelőny: 3/4, illetve 1/7
Ötméteresek: 1/2, illetve 1/1
Kipontozódott: Jansik D. (19.)

Bajnokok Ligája, Final Six, az 5. helyért, 2015. május 29.:

ZF-Eger–Szolnoki Dózsa-Közgép 8–7 (3–1, 1–3, 3–2, 1–1)


Eger:
B. Mitrovics – Biros 1, Cucskovics, Hosnyánszky 2, Szivós 1, Vapenszki 2, Hárai. Csere: Angyal 1, Lőrincz, Csuk, Erdélyi 1, Bedő. Vezetőedző: Dabrowski Norbert

Szolnok: Decker A. – Gocsics, Madaras, Vámos 1, Varga Dénes 4, Kis G., S. Mitrovics. Csere: Jansik D. 1, Mezei, Alekszics, Tóth M., Varga Dániel 1. Vezetőedző: Cseh Sándor

Gól/emberelőny: 2/7, ill. 2/12
Ötméteresek: –, ill. 1/1
Kipontozódott: Cucskovics (27.), Angyal (28.)
 
-dobos-




19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok