Az UVSE nyerte a rangadót a Szőnyi úton

2015. október 31. 14:39

A BVSC jól tartotta magát, ám érvényesült a papírforma: a négy gólt szerző Antal Dóra vezéreltével 9–6-ra nyert a címvédő, így egyedüli százszázalékos a mezőnyben

Fotó: Dobos Sándor

Százszázalékos a százszázalékos ellen az 5. fordulóban – erre mondják: csúcsrangadó. Hogy mennyire akarták a felek a sikert, mindent elmond az alábbi statisztika: úgy játszottak le 7 percet a felek, hogy egyet, azaz egyet sem cseréltek! Magyarán az edzők a biztosra szavaztak, a kezdőket játszatták, igyekeztek semmit sem a véletlenre bízni.

Más kérdés, a kezdők pihentetésében az is közrejátszott, hogy folyamatos volt a játék. Folyamatos, mert a centerekre jól húzódtak be mindkét oldalon, a kinti lövések pedig nem sikerültek, így voltaképpen fel, s le úszkáltak a hölgyek. Tegyük hozzá: az UVSE kezdőjét gyakorlatilag a válogatott kezdője jelentette – speciel a keddi, olaszok elleni Világliga-partin hétből hatan kezdtek, csupán a pihentetett Tóth Ildikó nem volt ott, helyén Bujka Barbara szerepelt.

Visszatérve a rangadóra: az első negyed derekán mindösszesen Kisteleki Dóra kísérlete, illetve Tóth Ildikó Takács Orsolyáról centerezett gólja jelentette a kivételt – avagy 7 percig, a BVSC időkéréséig 1–1 állt a táblán. Egyetlen kiállítás volt, ám az UVSE rosszul játszotta meg a fórt, Tóth mellé húzta a nem éppen ideálisnak mondható passzt. Ezen kívül egy Gangl Edina-védés, valamint egy Leimeter Dóra-kapufa érdemel említést.

Az említett időkérést követően felgyorsultak az események: Leimeter keresztpassza után Kisteleki Dóra a bal szélről ejtett a hosszúba, majd átellenben Antal Dóra ejtette át Doroszlai Vandát.

A második etap elején az addig remekül semlegesített Keszthelyi Rita vállalkozott, de a fát találta el, míg Varga Viktória lövését Gangl Edina védte. Antal Dóra már jobban célzott, távolija beakadt, 3–2-re a címvédő vezetett.

Az első BVSC-fór a 11. percben „érkezett”, ám Takács lövését védte Gangl, ami azért is került sokba a zuglóiaknak, mert kisvártatva Csabai Dóra távoli kísérlete célt ért, avagy 4–2-es előnyt csikart ki. Válaszul a pillanatra egyedül hagyott Illés Anna lőtt középről nagy gólt, igyekezett tapadni Petrovics Mátyás szépreményű együttese.

Fórban Szücs Gabriella csúnyán mellé lőtt, Máté Zsuzsanna lövését védte Gangl, majd a megúszó Kuna Szonja ejtett nagy helyzetben a fára. Tóth Ildikónak aztán ötméterest fújtak a bírók, akik a labdát elütő Varga Viktóriát szabálytalannak látták – a pontos ítéletvégrehajtó Keszthelyi volt.

Doroszlai is fogott aztán egy labdát, ám a túloldalon Gangl vitte igazán a prímet, voltaképpen neki köszönhette a vendégcsapat, hogy őrizte előnyét. No, meg annak, hogy a negyed végén fórban nem figyelték a hazaiak az órát, nem lőttek, így lepergett az idő…

Nagyszünet után inkább az első negyed „tért vissza”, már amennyiben azt vesszük, hogy nem bírtak egymással a felek. A különbséget az jelentette az első nyolc perctől, hogy ebben a periódusban jóval több lövés jutott el a kapuig, kevésbé emelkedtek ki a blokkok, nagyobb szerep hárult a kapusokra. És ők védtek becsülettel. Emberelőnyben a nagyon aktív Antal Dóra azért betalált, ám Kisteleki Dóra értékesített büntetője után maradt a kétgólos különbség (4–6).

Hogy a negyedik menet előtt három lett újra, az Keszthelyi érdeme, aki a „kígyótérről” lőtt nagy gólt.

A BVSC dicséretére legyen mondva, nem adta fel: a záró negyedben villámrajtot vett: Takács Orsolya lövésé érződött némi düh is, majd Illés bal oldali, elhajlásos lövése talált utat Gangl kapujába. Közte Antal Dóra a felső lécre bombázta a Tóth Ildikó által kibrusztolt ötöst, így 5.51-gyel a vége előtt 6–7 állt a táblán.

Kapcsolt azonban az UVSE, Antal Dóra a negyedig gólját szerezte, majd egy kihagyott fór után (Kisteleki Hanna lövése halt el a blokkban) Keszthelyi az újabbat kíméletlenül zúdította be, 2.50-nel a vége előtt, 6–9-nél a támadásban leálló BVSC edzője nem véletlenül kért időt.

A közelebb férkőzéshez aztán megvolt csapatának az esélye, ám két fór is parlagon maradt (Kistelekit blokkolták, Sikter váratlan lövése Gangl kezén csattant), így végül három góllal, 9–6-ra győzött az esélyesebb UVSE. Azaz öt forduló után már csupán Áts Bertalan alakulata áll százszázalékos teljesítménnyel a női ob I. felsőházában.

Petrovics Mátyás, a BVSC vezetőedzője (bővebben alább, a videóban!):

„Ha úgy kap ki egy csapat, hogy a taktikát szinte 100 százalékosan betartja, akkor semmi rosszat nem tud mondani egy edző a játékosainak, egyébként sem szoktam. A lehetőséget szoktam sajnálni, ha nem élünk vele, egy kicsit itt is sajnálom, mert talán lehetett volna több ebben. Az UVSE még jobb nálunk, azon kell dolgozni, hogy ez a távolság tovább csökkenjen.”

Áts Bertalan, az UVSE vezetőedzője:

„Kemény, brusztos mérkőzés volt, a BVSC nagyon fegyelmezetten és céltudatosan vízilabdázott. Nem volt könnyű ellenük játszani, de Antal Dóri és Keszthelyi Rita klasszisa eldöntötte a meccset. Hat gólt kaptunk, ez Gangl Edina és a védekezésünk stabilitását igazolja. Nagy jelentőséget nem tulajdonítunk a meccsnek ezzel együtt, hiszen hosszú még a bajnokság. Készülünk tovább, dolgozunk tovább, hamarosan komolyabb téttel bíró mérkőzések jönnek, például a Magyar Kupa-találkozók.”
 
Antal Dóra és Illés Anna nyilatkozata itt nézhető meg.
 
A másik két mérkőzésen nem született meglepetés. A Dunaújváros 15-10-re nyert Szegeden, a Szentes pedig magabiztosan hozta el a három pontot Egerből.

Eredmény – Női ob I, A csoport, 5. forduló:
 
BVSC-Zugló-Diapolo–UVSE 6–9 (2–2, 1–3, 1–2, 2–2)
Laky uszoda, vezette:
Székely B., Csizmadia

BVSC: Doroszlai – Illés 2, Kisteleki D. 3, Takács O. 1, Sikter, Leimeter, Kele. Csere: Gyöngyössy, Farkas K., Varga V., Máté, Tamás. Vezetőedző: Petrovics Mátyás

UVSE: Gangl – Antal 4, Kisteleki H., Szücs G., Keszthelyi 3, Tóth I. 1, Csabai 1. Csere: Takács V., Kuna, Kövesdi, Hertzka, Gerendás. Vezetőedző: Áts Bertalan

Gól/emberelőny: 0/4, ill. 2/5
Gól/ötméteres: 1/1, ill. 1/2
 
Szegedi Vízmű Taylor&Nash Universitas-Dunaújvárosi Főiskola Maars Graphics 10-15 (2-4, 1-1, 5-6, 2-4)
Gólszerzők:
Lengyel Dominika 3, Miklós R. 3, Lengyel Dorottya, Dalmády Sz., O-Nagy, Rudics, illetve Gurisatti 5, Somhegyi 3, Horváth B. 3, Vályi V. 2, Menczinger, Szilágyi D. 
ZF-Eger-EKF-Hungerit-Szentes 7-13 (1-4, 1-3, 2-1, 3-5)
Gólszerzők:
Czigány 2, Parkes 2, Pócsi, Zajácz, Ráski, illetve Miskolczi 3, Bujka 3, Gémes 2, Kövér-Kis, Kádár, Pengő, Duhaj, Urvári


- a.z., d.s.-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok