Az OSC vereséggel mutatkozott be a BL-ben

2015. október 28. 21:29

A Jug ellen sokáig megvolt az esély a pontszerzésre, de még a győzelemre is, de a horvátok a végjátékot jobban bírták, pontosabbak voltak, ez pedig vendégsikert eredményezett.

Fotó: OSC Waterpolo

A tavalyi BL-szezon negyedik helyezettje, a Jug Dubrovnik volt az OSC első ellenfele a BL-főtáblán. Rögtön az a sztárcsapat, amely talán a legnagyobb ellenfél a Recco és a Szolnok mögött a továbbjutásért vívott harcban.

Josip Vrlic szerezte meg a vezetést emberelőnyből a Jugnak, ekkor már túlvoltunk az első magyar akción, amely sikertelenül végződött. Decker Ádám egyenlített a 4. perc elején, jól megdolgozott az első gólért az OSC. Kemény védekezés ment mindkét oldalon, nehezen lehetett ziccereket kidolgozni. A vendégeknek persze könnyebb volt, a 6. percben már a harmadik fórt kapták, Obradovic ki is használta (1-2).

Kisvártatva jött a negyedik fórjuk, akkor viszont Kevin Graham remekül blokkolt. Vincze Balázs 0:59-nél kért időt, amelynek során "Cirminél", azaz Kovács Gábornál érdeklődött: „Meg tudod csinálni?”. Meg tudta, bombagólt lőtt szabaddobásból, 2-2. Ez maradt a negyed vége, pedig a horvátok megkapták az 5. előnyüket is, Markovic lövését azonban Bisztritsányi védte.

A második negyed elején rögtön egy kimaradt OSC-előnyt jegyezhettünk fel, egy keresztpasszt füleltek le középen a horvátok. Elég korán kikérte idejét Kobescak edző, már a negyed 3. percében, a kis szünet után Gór-Nagy blokkolta Benic nagy lövését. Aztán a hazai 10-es lövéssel próbálkozott a túloldalon, de a labda fölészállt. Továbbra is jól védekeztek a csapatok, egyenlő létszámban csak az átlövésekben lehetett bízni.

Aztán az 5. percben sikerült a ziccer kidolgozása, Decker észrevette a középen két védőjéről leforduló Kovács Gábort, és utóbbi nem hibázott, először vezetett az OSC (3-2). Macan egalizált elég gyorsan (sajnos, remek összjáték után), Juhász viszont Bijacba lőtt. Nemcsak a számok tekintetében volt szoros a meccs, igazán nagy csata folyt a vízben.

„Argentint csinálunk” – ezt kérte a magyar csapat edzője a nagyszünet előtt közvetlenül, akkor 4-3-ra vezetett a Jug, tekintve, hogy Bundschuch szabálytalansága után Perrone büntetőből betalált. Nem volt sikeres a figura, merthogy valószínű nem sikerült végigcsinálni, így aztán maradt a 4-3 a nagyszünetre, oda. Megjegyzendő, hogy a nagyszünetre 7-2 volt a kiállítási arány, az OSC-ből küldtek ki hét játékost (és kapott még egy ötöst is a Jug)…

No, mindegy, ezen át kellett lépnie az OSC-nek a második félidőben.

Bátori Bence egyenlített emberelőnyből egy távoli góllal (4-4), de Maro Jokovic pimasz pillanatban ellőtt labdával szerezte meg első találatát, meg is lepte Bisztritsányit. Sőt, Benic emberelőnyből is betalált, először vezetett két góllal a Jug a negyed 3. percére.

Aztán jó ideig beragadt ez az eredmény: na nem azért, mert nem próbálkoztak a fiúk, volt itt minden , ejtés, átlövés, eladott labda. A pontosság és a koncentráció hiányzott, ez pedig bizonyos szempontból jól jött, merthogy elhúzhatott volna a Dubrovnik.

Aztán Bátori a 7. percben óriási kapásgólt lőtt (5-6), majd Hegedüs Gábor szerzett labdát, és egy időkérés után megkapta a fórt az OSC, amit Brguljan értékesített, máris egyenlő volt az állás. 6 másodperccel a negyed vége előtt aztán újra villant Jokovic, 6-7-tel jöhetett az utolsó negyed.

Sajnos kimaradt fórral indult a zárószakasz, mindjárt kettővel, mert Német kiállítása és kipontozódása után elszórakozta a Jug a helyzetet. Bundschuch is végleg kiállít aztán, Kobescak pedig időt kért egy fontos szituációban.
 
Luka Loncar mellébombázta a fórt, Salamon Ferenc viszont a 28. percben már nem, egalizált. Egy magyar együttes, az Eger már játszott egy döntetlent szerdán (8-8 az Olympiakosz ellen), az volt a kérdés, meglesz-e a második iksz a nap során.

Perrone azon volt, hogy ne legyen meg, a sokadik horvát előnyt használta ki három perccel a vége előtt (7-8), majd Macan bepassza után Vrlic is betalált. Ezt követően nem volt elég türelmes már az OSC, így elveszítette első főtáblás mérkőzését.

Folytatás a Szolnok ellen, idegenben.

Vincze Balázs, az OSC vezetőedzője az M4 Sportnak: „Volt 2-3 olyan gólunk a harmadik negyedben, amelyek egy kicsit figyelmetlenségből fakadtak. Különösen az volt fájó, ami 6 másodperccel a vége előtt esett. Ennek ellenére el tudtuk kezdeni jól a negyedik negyedet is, ők aztán belőtték a lehetőségeiket, mi nem. Nem tudok haragudni a játékosaimra, erőn felül teljesítettek. Kevés hiányzott, de mégis hiányzott valami. Nehéz helyzetben vagyunk, rögtön az első meccs után, de aki ismer engem, az tudja, én nem fogom feladni. És ha én nem adom fel, akkor a játékosok sem fogják.”

Vjekoslav Kobescak, a Jug vezetőedzője a meccs után: „Nagyon kemény meccs volt az elejétől a végéig, de erre számítottunk, mert tudtuk, hogy az OSC keményen és jól védekezik. Sok hibánk volt a meccsen, de a végén épp a védekezésünkkel nyertük meg a találkozót. Ebben az uszodában a Recco és a Szolnok is meg fog szenvedni, mert az OSC egy remek csapat egy remek edzővel.”
 
Bátori Bence, az OSC játékosa az M4 Sportnak: „A szoros emberfogásba, amit játszottak, belefásultunk a végére, elfogytunk. Büszke vagyok a csapatra, szerintem kihoztuk a maximumot. Ez a Jug félelmetesen jó csapat, de sokáig úgy éreztem, hogy meglehet a győzelem. A Recco és a Szolnok kiemelkedik a csoportból, úgy készültünk erre, hogy egy sorsdöntő meccs lesz. Ez a három pont nagyon fog hiányozni a végén.”

Kovács Gábor, az OSC játékosa az M4 Sportnak: „Én sem tudok olyan negatívumokat mondani, amik befolyásolták a mérkőzést, a végére elfáradtunk. Tonya kipontozódott, onnantól nehezen mentek a támadások, 8-9 méteren álltak a hátsó lövők. Nehézkesen ment a játékunk. Több mozgással esetleg több emberelőnyt tudtunk volna kiharcolni, amivel a balkáni stílust ellensúlyozni tudtuk volna.”


Eredmény – Bajnokok Ligája, B csoport, 1. forduló:

A-Híd-OSC-Újbuda-Jug Dubrovnik (horvát) 7-9 (2-2, 1-2, 3-3, 1-2)
Nyéki Imre-uszoda, vezette:
Naumov, Savarese

OSC: Bisztritsányi – Bátori 2, Gór-Nagy, Brguljan 1, Bundschuch, Hegedűs, Német. Csere: Decker Á. 1, Salamon 1, Kovács G. 2, Graham, Juhász. Vezetőedző: Vincze Balázs

Jug: Bijac – Fatovic, Loncar, Jokovic 2, Garcia, Vrlic 2, Benic 1. Csere: Macan 1, Markovic, Ivankovic, Perrone 2 (1), Obradovic 1. Vezetőedző: Vjekoslav Kobescak

Gól/emberelőny: 3/8, illetve 4/12
Ötméteresek: -, illetve 1/1
Kipontozódott: Német T. (26.), BUndschuch (27.), illetve Loncar (28.)
 
Partizan Beograd (szerb)–Szolnoki Dózsa-Közgép 9–14 (2–4, 2–4, 3–5, 2–1)
Gólszerzők:
Subotics 4, Manojlovics, Gogov, Jaksics, Radojevics, Azanovics, ill. Vámos 4, Mezei 3, Varga Dániel 2, Varga Dénes 2, Fülöp, Kis G., Younger

Pro Recco (olasz)–Galatasaray (török) 15–4 (4–0, 6–2, 3–0, 2–2)
Gólszerzők:
di Fulvio 3, Ivovics 2, Prlainovics 3, Filipovics 2, Pijeltlovics 2, Sukno 2, Bodegas, ill. Janovics 3, Nikics
 
-d-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok