BL: őrült csata és iksz Egerben

2015. október 28. 20:16

A magyar bajnoki bronzérmes hatalmas küzdelemben 8-8-at játszott a görög Olympiakosszal. Dabrowski Norbert csapatában elképesztő teljesítményt nyújtott Hárai Balázs: a magyar válogatott centere kiállításokat szerzett, lőtt három gólt, közülük kettő is parádés csavargól volt.

Fotó: ZF-Eger

Athénban 8–6 a görögöknek, Egerben 10–9 a mieinknek.

Két citált eredményt az előző szezonban érte el a két csapat egymás ellen. Hiszen akkor is egy csoportba kerültek a Bajnokok Ligája főtábláján. A különbség a most zajló szezonban azonban hatalmas: míg az előző idényben mindkét együttes a Final Sixbe jutásért küzdött, addig ezúttal csak az Olympiakosz teszi ezt, hiszen Dabrowski Norbert szabadkártyás csapata rendezőként automatikusan tagja a margitszigeti finálénak. Így a csoportmérkőzések tétje számukra sokkal inkább az, miként sikerül felszívniuk magukat egy-egy csatára. Mondani sem kell, alapjaiban presztízs okokból bizonyosan nagy meccseket hoz majd mindegyik parti.

A szakvezető a találkozó előtt így vélekedett: „Nagy fegyvertényként értékelném a győzelmünket. Az Olympiakosz annyival erősebb a görög válogatottnál, hogy leigazolták a horvát válogatott elsőszámú kapusát, s ott játszik egy amerikai bekk is. Kettőjükön kívül évek óta együtt játszanak. Bíznak egymásban, együtt mozognak, pontosan játsszák a játékukat. A szerbek után övék a legerősebb emberelőny-emberhátrány játék. Nagyon nehéz őket megverni, de pontosan tudjuk, hogy mire kell készülni, s a céljaink eléréséhez itthon nyerni kell. Hangsúlyozom azonban, hogy az nagyon nehéz feladat lesz.”

A görögök amúgy az említett előző idényben szereplésük alapján Final Sixbe jutó csapat lettek volna, csak akkor is csoportjukban volt a rendező, automatikus döntős alakulat, akkor a Barceloneta, s helyettük jutott tovább…

Ezúttal semmit sem akarnak a véletlenre bízni, a csoport első két helyére törnek. Ennek megfelelő agresszivitással vetették magukat a csatába. Az első fórt még kihagyták, Braniszlav Mitrovics védett, ám Josip Pavic itt megfogta az első labdát az egri fórnál. A szerb és a horvát kapusok külön csatája is lehetett a mérkőzés.

Főleg úgy, hogy rengeteg volt a kiállítás. Angyal Dániel speciel már a 18. percben kipontozódott, de rögtön követte őt a másik oldalon Derviszisz, majd Vlahopulosz.

Az első negyedben érdekes módon két akciógólt jegyezhettük fel, minden bizonnyal Borisz Vapenszki, illetve Funtulisz is meglepte a kapust. Ezt leszámítva remekül védtek, igaz, a mezőnyjátékosok is jól védekeztek, a kezek jó helyen voltak, nem egy blokkot írhattunk fel.

A második negyedben újra Funtulisz, majd előnyben Kolomvosz lövése ért célba, két góllal ellépett a görög együttes. Sok sikeretlen támadás után Szivós Márton törte meg a hazai gólcsendet, Kolomvosz azonban nyolc másodperccel a negyed vége előtt emberfórban a falból állította vissza a kétgólos vendég előnyt (2–4).

A jól védekező csapatok viadalán nagyszünet után fordult a kocka: ezúttal az egrieknek jöttek elöl össze jobban a dolgok. Hárai Balázs előbb kiharcolt, majd a falból betett egy fórt (Milos Csuk zseniálisan ívelte a kezére a labdát), majd Milonakisz pontos távolija után Csuk zúdított be egy fórt. Mitrovics tett arról, hogy ne álljon vissza a mínusz kettő, nagyot védett hátrányban, majd jött újra Vapenszki, akinek lövései nem ízlettek Pavicnak…

Döntetlennel, 5–5-tel indultak tehát a végső negyedre a felek. Amely aztán parádét, izgalmat, keménységet hozott. A védőket kipontozó Hárai megszokott csodálatos csavargóljával indult (Erdélyi Balázs játszotta be neki ütemre a labdát), majd Mitrovics védése után Murikisz egyenlített. Szivós gólját Smith egyenlítette ki, öldöklő volt a küzdelem.

Szivós aztán remek ütemérzékkel labdát szerzett, Hárai pedig csavart még egy lélegzetelállító gólt, 1.27-tel a vége előtt 8–7-re vezetette az Eger!

A végén azonban egy kontra után az Olympiakosz támadhatott, és 10 másodperccel a vége előtt Mallarach állította be a 8–8-as végeredményt. Az dudaszó után némi dulakodás is kialakult a vízben, ez is igazolta, bizony, mindkét együttes őrülten akarta a sikert, s óriási meccset vívott egymással.

Garantálható, Athénban sem lesz majd másként.

Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője:

„Ha valaki a második negyed tájékán azt mondja, 8–8 lesz a vége, mint egy sakkozónak, el kellett volna fogadnom. Nem álltunk jól. Ha azt veszem, milyen mélységekből jöttünk vissza, elfogadható az eredmény. Persze sajnálom a végét, mert nyerhettünk is volna. Az biztos, a nézők jól szórakozhattak, volt itt minden a vízben. Hárai Balázs ma is extrát nyújtott, az ő egyéni teljesítmény nélkül nem lett volna esélyünk – mellette persze kapusunkat is ki kell emelni. Az Olympiakosz nagyon erős csapat, Athénban még nehezebb dolgunk lesz. Igaz, a Bajnokok Ligájában mindegyik meccsünk ilyen kemény csatát hoz majd.”

Hárai Balázs, az Eger centere:

„Lényegtelen, ki talál be – még akkor is, ha nyilván az ember önbizalmának jót tesz, ha gólokat tud szerezni. Az Olympiakosz erősebb, mint a görög válogatott, hiszen plusz egy kiváló kapusa és egy kiemelkedő védője van, tudtuk, hogy kemény csata lesz. Annak ellenére, hogy nem kezdtünk jól, megérdemeltük volna a győzelmet, de majd kint javítunk.”


Eredmény – Bajnokok Ligája, férfiak, csoportmérkőzések, 1. forduló
A csoport

ZF-Eger–Olympiakosz (görög) 8–8 (1–1, 1–3 , 3–1, 3–3)
Gólszerzők:
Hárai 3, Szivós 2, Vapenszki 2, Csuk, ill. Funtulisz 2, Kolomvosz 2, Milonakisz, Murikisz, Smith, Mallarach

További eredmény:

Jadran Herceg Novi (montenegrói)-Primorje Rijeka (horvát) 9–11 (2–3, 2–2 , 2–2, 3–4)
Gólszerzők:
Popadics 2, N. Janovics 2, Kovacsics, Vidovics, Banicsevics, Randjics, Pjesivacs, ill. Boskovic 4, Dedovic 2, Echenique 2, Vrlic, Vukicevic, Setka

CN Barceloneta (spanyol)–Spandau 04 (német) 9–7 (2–1, 3–2, 1–2, 3–2)
Gólszerzők:
S. Rasovic 5, Minguell 2, Espanol, V. Radovic, ill. Mateo Csuk 2, Preuss 2, Marzuki, Stamm, Hamby



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok