Euro Kupa: fájó Fradi-iksz, nincs továbbjutás

2015. október 18. 10:23

Egy nagyon izgalmas mérkőzésen a Ferencváros 8-8-as döntetlent játszott Nápolyban az orosz Kirishi ellen, így nem jutott a sorozat negyeddöntőjébe.

Fotó: Micheller Szilvia/archív

Nincs lefutott meccs az Euro Kupában, ezt már az első selejtezőkörben is megtapasztalhatták a magyar csapatok, annak ellenére, hogy akkor a szerényebb képességű csapatok ellen azért sikerült megszerezni a győzelmet.

A hétvégi második selejtezőkör során, amelynek tétje a negyeddöntőbe jutás, szép kis keresztbeverések történtek Nápolyban és Splitben is, a horvát városban a Szeged küzdött a továbbjutásért. Ami a Fradit illeti: az erős Sintez Kazany ellen 8-6-os vereséggel nyitott Varga Zsolt csapata, aztán még aznap megtörtént az első – talán – meglepetés, a hazaiak kikaptak a másik orosz csapattól, a Kirishitől.

Mit ad ég, éppen döntetlent játszott a két orosz csapat szombaton, az első mérkőzésen, ami azt jelentette, hogy a Fradi csak a hazai olasz együttes legyőzése esetén hagyhatta meg magának az esélyt a továbbjutásra. Ez végül nagy bravúrral sikerült, Tóth Márton és Dőry Farkas 2-2 gólt szerzett.

Így jutottunk el vasárnap délelőttig, akkor a Kirishi ellen egy győzelemmel lehetett megszerezni a negyeddöntőbe jutást (a meccs alakulását az FTC Vízilabda Facebook-oldalán követtük). Nos, az első negyed az oroszoké volt, de Aidan Roach két gólja miatt azért nagyon nem tudott elhúzni az ellenfél (2-3).

A második szakaszban ismét sikerült kettővel elmennie az oroszoknak, Avramovics szépített, majd 4-4-nél sikerült utolérni a Kirishit, Roach ekkor már a harmadik gólját szerezte – a nagyszünetben döntetlen volt az állás.

Vogel Simon góljával először vezetett a Fradi a harmadik negyedben (5-4), de gyorsan fordított a Kirishi. Aidan Roach remek teljesítményt nyújtott a Ferencváros csapatában, ő hozta vissza negyedik góljával az eredményt, 6-6. Sőt, Marko Avramovics is betalált, 7-6-ról jött az utolsó negyed. Ott aztán előbb egyenlítettek az oroszok, majd Nyéki Balázs lőtte meg első gólját, jókor. Meg kell jegyezni, Gárdonyi András remekül védett a kapuban, a negyedik negyedben derekáig 15 lövést hárított.
 
8-8-nál újra egyenlített a Kirishi, ezt követően Gerendás György szakmai igazgató piros lapot kapott. Sajnos, ez maradt a vége is, a döntetlen pedig azt jelenti, hogy bár a Kazannyal azonos pontszámmal áll a Fradi, az egymás elleni eredmény nem kedvez a mieinknek.
 
"Tisztában voltunk vele, hogy ez egy sokkal nehezebb csoportkör lesz, az olasz csapatot ismertük, a két oroszról tudtuk milyen erősek. Többször elmondtuk, hogy a sérültjeink miatt nehezebb helyzetbe kerültünk, de ennek ellenére azt mondom – leszámítva a Kazany elleni meccsünket – hogy jól játszottunk. A Kirisi ellen megfordítottuk a találkozót az utolsó másfél negyedben többször vezettünk. Az utolsó két percben viszont nem kaptunk meg egy büntetőt, a végén pedig egy két méter gyanús szituációból lőttek gólt. Sajnálom, hogy ebből az Euro Kupából úgy estünk ki, hogy összesen csak egy mérkőzésünket veszítettük el" - nyilatkozta Varga Zsolt a fradi.hu oldalnak.

Eredmény- Euro Kupa, 2. selejtezőkör, 3. játéknap:

Ferencváros-PQS-Waterpolo-Kirishi 8-8 (2-3, 2-1, 3-2, 1-2)
A magyar gólszerzők:
Roach 4, Avramovics 2, Vogel Simon, Nyéki
 
Acquachiara-Sintez Kazany 8-12 (1-2, 3-4, 2-1, 2-5)
Gólszerzők
: Gitto 2, M. Luongo, Korolija, Lanzoni, Ferrone, Valentino, Perez, illetve Nagaev 6, Ryzhov-Alenitsev 2, Latypov 2, Marelja, Yankov

A csoport végeredménye:

1. Sintez Kazany 7 pont
2. Kirishi 7 pont
3. Ferencváros 3 pont
4. Acquachiara 0 pont

Az Euro Kupa negyeddöntős mezőnye:

Sintez Kazany, Kirishi, Szeged-Diapolo, Mornar Split – továbbjutók
Hannover, Brescia, Marseille, Nagyvárad – BL-kiesők



Pénteken:

Sintez Kazany-Ferencváros-PQS-Waterpolo 8-6 (4-2, 1-2, 2-0, 1-2)
Gólszerzők:
Nagaev 3, Odintsov 2, Ryzhov-Alenichev, Shepelev, Antonyevich, illetve Csuk 3, Tóth M. 2, Marnitz

Acquchiara-Kirishi 8-10 (3-2, 1-2, 1-3, 3-3)
Gólszerzők:
M. Luongo 2, S. Luongo 2, Valentino 2, Lanzoni, Gitto, illetve Merkulov 3, Nikolaenko 3, Kuzmenko 2, Dyubchenko, Taraskov

Szombaton:

Kirishi-Sintez Kazany 9-9 (2-2, 4-3, 1-1, 2-3)
Gólszerzők:
Ivanou 3, Nikolaenko 2, Eskov, Dyubchenko, Zheltovskii, Merkulov, illetve Latypov 3, Ryzhov-Alenichev 2, Antonyevich 2, Zinnatulin, Nagaev

Ferencváros-PQS-Waterpolo-Acquachiara 7-6 (3-4, 1-1, 1-1, 2-0)
Gólszerzők:
Dőry 2, Tóth M. 2, Avramovics, Jansik Sz., Csuk, illetve S. Luongo 2, Valentino, Gitto, M. Luongo, Lanzoni
 
-ds-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok