Benedek Tibor: „Nagyon magabiztosak ellenünk a szerbek, sajnos”

2013. július 24. 15:36

Kiegyensúlyozottabb mérkőzést vívtunk a szerbekkel, mint öt és fél hete, Cseljabinszkban, ám a vége ugyanúgy vereség: akkor 12-7 volt, most 13-10. Benedek Tibor nem volt letört, csak kissé morózus.

Fotó: Kovács Anikó

Közelebb voltunk, mint Cseljabinszkban, de nem elég közel. Milyen gondolatok kavarognak benned most?
Először is az, hogy nagyon-nagyon magabiztosak ellenünk a szerbek, sajnos. Ez nagyon látszik az emberelőnyükön, sokat lőttek be, bármennyire is készültünk a keresztfeladásokra. Ezt nem tudtuk megoldani: ha nem támadtunk ki, közel voltak, ha kitámadtunk, egyből feladták a labdát a kapufához – én ebben láttam a legnagyobb problémát. A hat a hat elleni támadásban talán nem volt akkora különbség, Filipovics átlövésére emlékszem az első félidőből, a fórjaink is sokat javultak a múltkorihoz képest, gyorsabb a megjátszás, jobbak a lövések, azaz van keresnivalónk, de még nem értük el az ő szintjüket.

Az, hogy mondjuk Nikics hármat lő a kapufától, az inkább a mi relatív összeszokatlanságunk vagy az ő összeszokottságuk eredménye?
Az összeszokottságuk dominált, ez egyértelmű. Ugyanígy lőttek be az ausztráloknak is hármat, megpróbáltuk megakadályozni, de nem tudtuk. Marha nehéz ez ellen játszani, ugyanakkor a mi fórjainknál is többször ott van a kapufás ember, de bennünk nincs meg ez az ösztön, ez a szándék, hogy megérezzük, amikor oda lehet adni.

Ez min múlik? Koncentráció, összeszokottság, a másik iránti bizalom?
A kapufa megjátszása nincs annyira benne a magyar vízilabdában, nem tanítják annyit fiatalkorban, hogy ösztönszerűvé válhasson, míg ez a szerb csapat öt éve együtt van, és azóta folyamatosan csiszolódik – ez óriási fór nekik. Amikor kapitány lettem, azzal kezdtem, hogy ez az egyik legfontosabb fegyver, amit alkalmaznunk kell, ám egyelőre nem tartunk ott, hogy simán megoldjuk ezeket a helyzeteket.

Mielőtt nagyon belemerülnénk a fórmegjátszásba: az összkép mennyit javult meglátásod szerint?
Nehéz egy vereség után azt mondani, hogy előreléptünk. A mai teljesítményünket nem nevezném sem rossznak, sem kiemelkedőnek, szerintem jó volt. Nekünk itt és most nem a szerbekhez kell mérnünk magunkat. Előbb a velünk egy szintű csapatokat kell legyőznünk jó játékkal, abból pedig meríthetünk annyi önbizalmat, amennyi kellhet ahhoz, hogy komoly esélyünk legyen a szerbek ellen is.



BENU Női Magyar Kupa

FTC-Telekom - Tigra-Zf-Eger

2022. dec. 16. 18:30

BENU Női Magyar Kupa

III.Ker.Tve - UVSE

2022. dec. 16. 20:00

BENU Női Magyar Kupa

-

2022. dec. 17. 19:00

E.ON Férfi OB I.

A-HID VasasPlaket - EPS-Honvéd

2023. jan. 14. 18:30

E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - Genesys OSC Újbuda

2023. jan. 17. 19:15

E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - A-HID VasasPlaket

2023. jan. 21. 17:00

E.ON Női OB I.

FTC-Telekom - UVSE

2023. jan. 22. 16:15

BENU Magyar Kupa, sajtótájékoztató (2022. december 7., Fotó: Kovács Anikó)
A tenerifei Világliga-döntőre készül női válogatottunk
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok