Euro Kupa: ikszelt a Fradi a tavalyi döntőssel

2015. október 01. 20:06

Az Acquachiara ellen egy hektikus, izgalmas, fordulatos mérkőzést vívott a Ferencváros az Euro Kupa selejtezőjében, végül iksz lett a vége, a Ferencváros megtartotta esélyét a csoportgyőzelemre.

Fotó: Micheller Szilvia

Egy izzadós délelőtti meccs után várhatta az újabb találkozót a Ferencváros. A Strasbourg elleni álmoskás játék nem férhetett bele az olaszok ellen, tekintve, hogy az Acquachiara játékosai vélhetően meg akarták mutatni, hogy a Szeged elleni délelőtti játéktól ők sokkal jobbra is képesek. Amíg a Fradi 14-12-re nyert délelőtt, a nápolyiak 10-5-re kaptak ki.

Az esti meccsre aztán többen is látogattak ki, mint délelőtt, ott volt a lelátón például a Honvéd csapata, s ha már a Honvéd, helyet foglalt Marco Rossi, a Honvéd futballcsapatának vezetőedzője is, aki fiát, az Acquachiarában játszó Simonét nézte meg leginkább. Tóth Márton, a Fradi pólósa még együtt játszott a Posillipóban Simonéval, most egymás ellen kellett bizonyítaniuk a vízben.

Fotó: Dobos Sándor

A szegedi játékosok közül is többen itt voltak, pedig a mai ebéd alkalmával Varga Péter jelezte, ma szabadprogramot kap a csapat délutánra, estére, elmehetnek moziba, plázázni vagy egyéb módon kikapcsolódni – estére sokan mégis a meccset választottak, profi szemlélet (azért a vacsora közös volt).

Fotó: Dobos Sándor

Aidan Roché volt a nyitógól, rá nem lehetett panasz délelőtt sem (0-1), majd Marziali egyenlített. Az ausztrálok pörögtek, Swift szép gólt szerzett (1-2). (A Ferencváros hivatalosan idegenben játszott ezen az estén, az eredményt ezért ennek megfelelően tüntetjük fel.) Marko Csuk bombagólt lőtt az 5. perchez érve, először volt kettő a különbség. Ez azonban két perc alatt elfogyott, Korolija, majd Michele Luongo gólja „jóvoltából”, sokat úsztak az olaszok, sokkal többet, mint délelőtt (3-3).

A folytatásban, a második negyedben is jól mentek az olaszok, Stefano Luongo előbb megúszás után, majd átlövésből talált Gárdonyi kapujába, és a védekezést is jól összerakta Paulo De Crescenzo csapata. A negyed végén hosszasan támadhatott az olasz csapat, kétszer is emberelőnybe kerültek. Aztán Gárdonyi védett, de érződött a feszültség a vízben, ennek volt eredménye, hogy Valentinót és Katonást cserével kiállította Colominas játékvezető.

Fotó: Micheller Szilvia

Csirics spori pedig Marnitz Gergő egyenlítőgólja után az olaszok cserekapusát küldte el a kispadtól, Andrea Lamoglie reklamálásért kapta a büntetést. 5-5 volt a félidő.
Gárdonyi-bravúrokkal indult a harmadik negyed, az volt a kérdés, a feszültség melyik csapatról pattan majd le annyira, hogy higgadt megoldásokkal ellépjen ellenfelétől. Nos, egészen a 6. percig kellett várni, amíg egyáltalán rezzent a háló, Marko Avramovics lőtte ki a kaput a bal szélről, 5-6. Aztán a meccs legszebb gólját szerezte Tóth Márton, lógott a nyakán a védő, de vele együtt fordult be, majd lőtt a hálóba, 5-7! Az utolsó szakaszra Stefano Luongo gólja miatt aztán „csak” egygólos előnnyel indult neki a Fradi.

Nagy kapufás góllal egyenlített az Acquachiara, majd a 4. percben Gitto kipontozódása után Varga Zsolt kért időt. Nagyon erős, pontos passzokkal játszotta végig a támadást a Fradi, Dőry asszisztját Roach lőtte a kapuba (7-8), újra vezetett a magyar csapat. Sőt, egy kivédekezett olasz akció után Marko Csuk növelte az előnyt emberfórban, előtte Tóth Márton harcolta ki újra a fontos előnyt (7-9).

Milos Korolija húzta aztán be, és kezdődött az idegek harca az utolsó másfél-két percre. Marzialinak kötélből voltak az idegei, ugyanis akciógóllal egyenlített a végén, így döntetlennel zárult a mérkőzés.

Tóth Márton és Simone Rossi a meccs után

 
Gárdonyi András, a Ferencváros játékosa: „A délelőtthöz képest jobb volt a védekezésünk, feljavultunk a játék több elemében. Annak örülök, hogy 3-5 után fel tudtunk állni, átvettük a vezetést, és hát közelebb is álltunk a győzelemhez. A végén egy center akciógóllal egyenlítettek, ez benne van a pakliban. Voltak kisebb-nagyobb hibáink, például a lefordulásoknál, és egy-két blokk sem volt a helyén, ezeket ki fogjuk javítani. Könnyebb lesz a holnapi meccsünk, de nem szabad könnyen vennünk.”

Tóth Márton, a Ferencváros játékosa: „Kemény volt, örülök annak, hogy egy erős olasz csapat ellen felálltunk, amikor hátrányban voltunk, és végül döntetlent értünk el. Annak ellenére örülök, hogy nekünk állt a zászló. Sajnálom a lehetőséget, de az eredménnyel megteremtettük magunknak a lehetőséget, hogy megnyerjük a csoportot.”
 
Varga Zsolt, a Ferencváros vezetőedzője: „A mérkőzés képét tekintve igazságos döntetlen született. Kiegyenlített találkozó volt, a meccs egyes szakaszában az olaszok vezettek két góllal, majd mi léptünk el két találattal, de minden alkalommal felzárkóztak. A feszült hangulat miatt elkezdődött egy durva játék, amit a bírók megállítottak. Az előnyöket jobban használtuk ki, mint délelőtt, az emberhátrányos védekezésünkkel is elégedett vagyok, mivel a 12-ből csak hármat lőttek be az olaszok.”


Eredmények – Euro Kupa, selejtezőtorna, 2. játéknap:


Acquachiara (olasz)-Ferencváros-PQS-Waterpolo 9-9 (3-3, 2-2, 1-2, 3-2)
Népliget, vezette:
Csirics, Colominas

Acquachiara: Volarevic – M. Luongo 2, M. Korolija 2, Marziali 2, Gitto, S. Luongo 3, Valentino. Csere: Perez, Rossi, Lanzoni, Ferrone. Vezetőedző: Paulo de Crescenzo

FTC: Gárdonyi – Avramovics 1, Nyéki, Pohl, Roach 2, Tóth M. 1, Csuk 2. Csere: Swift 1, Dőry, Katonás, Vogel Simon, Marnitz G. 2 (1). Vezetőedző: Varga Zsolt

Gól/emberelőny: 3/13, illetve 4/13
Ötméteresek: 1/1, illetve -
Kipontozódott: Gitto (28.)
Kiállítás cserével: Valentino (15.), Perez (30.), illetve Katonás (15.)

Strasbourg (francia)-Esslingen (német) 15-6 (3-0, 4-1, 3-2, 5-3)
Gólszerzők:
R. Blary 4, van Peperstraete 3, Babic 3, Sutic 2, Lanau, Denux, Bratic, illetve Nossek 2, Glaser 2, Rothfuss, Michalko
 
Primorac Kotor-Jadran Split 6-9 (2-1, 0-4, 2-1, 2-3)
Gólszerzők:
Nikolas Saveljic 4, Vukasovic, Bualtovic, illetve Milardovic 4, Pavlovic 2, Bustovavic, Vukic, Koljanin
 
Október 2., péntek:
17:00: Szeged-Diapolo-Esslingen (német) (Digi Sport2 élő)
18:40: FTC-PQS-Waterpolo-Primorac Kotor (montenegrói) (Digi Sport2 élő)
20:20: Acquachiara (olasz)-Strasbourg (francia)

Október 3., szombat:
09:00: Jadran Split (horvát)-Acquachiara (olasz)
10:40: FTC-PQS-Waterpolo-Esslingen (német) (Digi Sport1 élő)
12:20: Szeged-Diapolo-Primorac Kotor (montenegrói) (Digi Sport1 élő)

17:00: Primorac Kotor (montenegrói)-Esslingen (német)
18:40: FTC-PQS-Waterpolo-Szeged Diapolo (Digi Sport2 élő)
20:20: Strasbourg (francia)-Jadran Split (horvát)

Október 4., vasárnap:
09:00: Strasbourg (francia)-Primorac Kotor (montenegrói)
10:40: Szeged-Diapolo-Jadran Split (horvát) (Digi Sport1 élő)
12:20: Acquachiara (olasz)-Esslingen (német) 

A csoport állása:

1. Ferencváros-PQS-Waterpolo 7 pont
2. Szeged-Diapolo 6 pont
3. Jadran Split 6 pont 
4. Acquachiara 4 pont
5. Strasbourg 3 pont
6. Esslingen 0 pont
7. Primorac Kotor 0 pont

-dobos-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok