Erre mindenki odafigyel: tönkrevertük az olaszokat

2013. július 23. 21:57

Látványos erődemonstrációt tartott női válogatottunk, az Európa-bajnok olaszok 10-4-es legyőzése, a négynegyedes dominancia sokakban hagyhat nyomot, avagy látható, együttesünk még erősebb lett tavaly óta.

Fotó: Kovács Anikó

A speciális, remek zavaró mozgásokra épített zónavédekezést először vette elő a maga teljében válogatottunk, és a hatása frenetikus volt: az olaszok 33 lövéséből mindössze 4 lett gól, azaz 12.1 százalékos hatékonyságra, pontosabban hatástalanságra kárhoztattuk őket. Bónuszként az emberhátrányos védekezés is működött: 6/0-val zárták a meccset a taljánok, a jobb lövőik pedig olyen indexeket produkáltak, mint Emmolo 7/1, di Mario 4/0, Radicchi 7/1 – a három hátsó tehát 18/2-vel járult hozzá a talján összetöppedéshez.

Bolonyai Flóra elsőrangú teljesítményt nyújtott a kapuban, 71.4 százalékkal védett – korántsem lábjegyzetként hozzátehetjük, hogy a négy kapott gólból kettőnél a védők kezén megpattanó labda csapta be, ami tökéletesen illusztrálja, mennyire hatékonyan védekeztünk.

A támadójátékra sem lehetett panasz, negyedenként három gólt szereztünk (az utolsót leszámítva, amikor már semmit sem kockáztattunk). Látszott a lövéseken, hogy önbizalomtól duzzadó játékosok küldik kapura a labdát, Keszthelyi Rita kettőt ejtett az elején, aztán emberelőnyből és átlövésből talált be, Bujka Barbara fenomenális gólokat szerzett centerből, de emberelőnyből is mattolt két ízben, ráadásul variált a célkereszten, hiszen egyszer a rövidbe zúdított, egyszer meg gyönyörűen elrakta a labdát a hosszúba. Kettejük négy-négy gólja mellé érkezett még egy szép fórgól Antal Dóritól, valamint egy ötös Szücs Gabitól.

Szépen, lépésről lépésre húztunk el, olyan ütemesen, amilyen kiegyensúlyozott volt a játékunk: 3-1, 6-2, 9-3 volt a részeredmény az első három negyedet követően, és egy pillanatra sem éreztük úgy, hogy a fokról fokra elbizonytalanodó olaszok bármikor is elkaphatják a fonalat.

Edzőjük, Fabio Conti már 4-1-nél időt kért, de nem tudta megállítani őket a lejtőn – illetve, semmit sem tudtak tenni az ellen, hogy a mieink ne növeljék a különbséget, hovatovább tetszés szerint. Az is beszédes adat, hogy a 10-4-es siker mellett a talján kapus, Gigli rossznak cseppet sem mondható, 56.5 százalékos védési átlagot produkált, avagy ez is mutatja, milyen elképesztő mértékben domináltunk a találkozón. (Még egy nem lényegtelen megjegyzés: ha mindig ilyen játékvezetést látnánk, mint most, akkor könnyű lenne az életünk, meg az egész vízilabda más dimenzióba kerülhetne. Borrell és Margeta egy pillanatra sem akart belenyúlni a meccsbe, végig a háttérben maradva, a lehető legkorrektebben fújtak.)

A gyaníthatóan csoportelsőséget, és könnyed – valószínűsíthetően a britek ellen megvívandó – nyolcaddöntőt érő siker legfőbb hozadéka, hogy ezt mindenki látta, ellenfelek, játékvezetők, delegátusok, azaz a csapat tekintélye igencsak megnőtt, és már eddig sem volt halovány.

A legjobb az egészben az, hogy a csapatunk egyáltalán nem fog belefeledkezni ebbe a sikerbe. Mindenesetre alig várjuk a folytatást.

Jegyzőkönyv

Magyarország–Olaszország 10-4 (3-1, 3-1, 3-1, 1-1)

Játékvezetők: Borrell (spanyol), Margeta (szlovén)

Magyarország: Bolonyai – Antal 1, Keszthelyi 4, Miskolczi, Bujka 4, Szűcs 1 (1), Kisteleki D. Cserék: Illés, Takács, Tóth, Garda, Menczinger.

Olaszország: Gigli – Garibotti 1, Radicchi 1, Aiello, Cotti, di Mario, Frassinetti 1. Cserék: Pomeri, Queirolo, Emmolo 1, Bianconi, Palmieri.

Emberelőnyök: 5/4, ill. 6/0
Ötméteres: 1/1, ill. –
Kipontozódott: Garda

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok