Gerendás György a magyar válogatott új edzője!

2015. szeptember 24. 11:15

Benedek Tibor szövetségi kapitány egy évvel az olimpia előtt úgy érezte, kell egy olyan plusz, amelyet egy új ember megjelenése tud okozni, és a választása a montreali bajnokra esett. Aki meglepődött, de kötelességének érezte elvállalni a feladatot.

Fotó: Dobos Sándor

Benedek Tibor, a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya nem csak mondta, hogy a nyári szereplés (hatodik helyezés a világligában és a világbajnokságon is) okait hosszasan vizsgálja, hanem valóban alapos elemzéseket készített. Mindezt természetesen annak érdekében, hogy csupán esztendei kisiklásról beszélhessünk, és a csapat visszatérjen arra az útra, amelyen az irányításával a londoni olimpia után került. Tekintettel arra, hogy nem meglepő módon továbbra is maximálisan élvezi dr. Kemény Dénes szövetségi elnök és az elnökség, de az egész szakma bizalmát, és egyhangúan fogadták el a beszámolóját, a tőle megszokott alapossággal, maximalizmussal keresi a fejlődési lehetőséget.

Korábban már utalt arra, elképzelhető, új impulzusok bevetése miatt szükség lesz néhány változtatásra – nos, meghozta döntését. A stábjában változtatott: Dabrowski Norbert helyett a jövőben Gerendás György segíti a munkáját.

„Ezúton is szeretném megköszöni Norbinak azt a három évet, amit együtt dolgoztunk – fogalmazott Benedek Tibor. – Mondanom sem kell, nem szakmai vagy emberi okai vannak a váltásnak, hiszen kimondottan jó volt a munkakapcsolat közöttünk. Viszont úgy érzem, egy évvel az olimpia előtt kell egy olyan plusz, amelyet egy új ember megjelenése tud okozni. Gerendás György személyét megfelelőnek érzem erre, új lökést tud adni a csapatnak. Karizmatikus szakember, akivel ha jól tudunk együtt dolgozni, az ő energiája mindenképpen plusz erőt adhat a válogatottnak.”

Szóval, Gerendás György. A montreali olimpiai bajnokot senkinek sem kell bemutatni, „emberemlékezet” óta ott ül a kispadon (vagy áll előtte…), sikeresen dolgozott a BVSC-vel és az Egerrel is, 16 hónapja pedig a Ferencváros szakmai igazgatójaként, Varga Zsolt vezetőedző segítőjeként, illetve utánpótlásedzőként dolgozik egykori klubja sikereiért. A 61 esztendős szakember 19 esztendő után tér vissza a magyar válogatott padjára – az 1996-os atlantai olimpián Horkai György szövetségi kapitány mellett tevékenykedett, és volt ekképpen edzője Benedek Tibornak is.

„Az élet néha furcsa dolgokat produkál, annyi szent…
– említette Gerendás György. – Másfél-két hete beszélgettem Tibivel, azt gondoltam, kíváncsi néhány ember véleményére a rossz világbajnoki szereplés kapcsán, gyűjti a tapasztalatokat azoktól, akiknek ad a véleményére. Elmondtam, mit gondolok, majd átvette a szót, és a tárgyra tért: elmondta, szeretné, ha a segédje lennék. Alaposan meglepett, aminek örült. Hazamentem, gondolkodtam, majd újra leültem vele, és négy órán keresztül beszélgettünk. És közben természetesen igent mondtam.”

Gerendás György szentül hiszi, a legjobb lehet a csapat, bízik Benedek Tiborban, benne látja a garanciát az előrelépésben. Csak örül annak, hogy mindebben tevékeny részt vállalhat: „Lehet, hogy idétlenül hangzik, de Varga Zsolt határozta meg legjobban a helyzetet. Azt mondta, olyan ez, mint a katonaság: ha háborúba hívnak, mész, védened kell a hazát. Ez a kutya kötelességed. Nekem is kutya kötelességem volt elvállalni a feladatot, a magyar vízilabda számomra a hazát is jelenti. Ha Tibi és a szövetség is úgy érzi, tudok segíteni, akkor megpróbálom. Zsolt is viccesen azt mondta, ha hívja Tibi, kell neki egy center, már ugrik is” – említette a válogatott új edzője, akinek a Ferencvárosnál is áment mondtak az új munkájára, természetesen úgy, hogy közben a Népligetben is teszi a dolgát.

„Örülök, hogy Tibi keresi a folyamatos javulási lehetőséget, mert ez a záloga a jövő nyári jó szereplésnek” – kommentálta a hírt dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.

A válogatott szezonbéli első fellépése október 20-én, a grúzok elleni hazai világliga-meccsen lesz. Szokás szerint hozzávetőleg egy héttel korábban jelöli majd ki keretét Benedek Tibor, aki majd az első edzésen mutatja be a csapatnak Gerendás Györgyöt. A szó klasszikus értelmében persze valóban senkinek sem kell őt bemutatni.
 
a.z.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok