Miért érdemes bajnoki meccsre járni?

2015. szeptember 22. 22:18

Szubjektív bevezetőnkben adjuk meg a választ a címben feltett kérdésre.

Ha az ember klubmérkőzésre jár (jó esetben rendszeresen), bizonyos, hogy olyan ingerek, benyomások érik, amelyek máshol, leginkább a válogatott mérkőzéseken biztosan nem „jönnek vele szembe”. Ha a nemzeti csapat játszik, ismerjük a főszereplőket, nagyjából azt is tudjuk, kitől mire számíthatunk. A mérkőzés előtt kihúzzuk magunkat, meghallgatjuk a himnuszokat, hogy aztán szorítsunk a közös célért, a magyar csapat sikeréért, a nemzeti színű köntösnek való megfelelésért. Aztán jöhet a közös öröm, a büszkeség megélése. Szerencsére utóbbiban gyakran van részünk, még akkor is, ha ez a mostani nyár azért annyira nem kényeztetett el bennünket.

De az az út, amely a válogatottig vezet, a klubokból indul, a műhelyekből. A Komjádiból, a Szőnyi útról, a szegedi sátrasból, a Széchy-medencéből, a Kőér utcából, és így tovább; szerencsére egyre hosszabban sorolhatjuk a magyar vízilabdázók „fészkeit”.

A mindenkori felnőtt és utánpótlás kapitányok és segítőik a klubokban szúrhatják ki a potenciális válogatottakat, ott kell bizonyítani, ott kell épülni és fejlődni. Minden ott kezdődik és ott is dől el. A klubokban válik világossá, ki érett a nagyobb feladatokra, ki reménykedhet abban, hogy azt a bizonyos köntöst felöltheti magára. Sokan szeretnék. Mint ahogy bizonyítani is, hogy ha már egyszer, kétszer vagy több százszor a magyar válogatottat képviselték, megtennék újra.

A magyar vízilabda persze nemcsak a válogatottat jelenti, erre ott vannak bizonyítékként a klubjaikhoz évek, évtizedek óta hű játékosok, a sportágat a hallatlan sikerek után, „nagy öregként” is szenvedélyesen űző olimpiai bajnokok, a megbízható szorgos, iparosok, az egy bizonyos szinten megragadt, de ezt tudomásul vevő és a biztosat megbízhatóan hozó pólósok, a jó pár nemzet élcsapataiba lazán beférő kiegészítő emberek, az előrelépésben reménykedő fiatalok. (Neveket nem említek, a sértődés sem ismeretlen az uszodában, tudjuk.)

És igen, az ARCOK. A vízben, a kispadon, a medencetérben, a nézőtéren. Megszállott sportemberek, akik közül sokan maguk sem tudják, mi tartja még őket az uszodában, de el nem mozdulnának onnan. Büszke szülők, akik minden gólért hálásak, amit szeretett fiuk vagy lányuk lőtt, és igen, büszke kisfiúk és kislányok, akik minden gólért hálásak, amit szeretett apukájuk vagy anyukájuk lőtt.

Talán nincs még egy olyan csapatsportág idehaza, ahol annyi sportági legendával lehet találkozni egy-egy fontosabb rangadón, mint a vízilabdában. Még a vízben vagy a kispadon is, a nézőtéren nemkülönben. Ez a nagy család most egy kicsit feszült hónapok elé néz (lásd olimpia kvótaszerzés egyelőre elhalasztva), oldjuk, segítsük a helyzetet azzal, hogy melléállunk és személyesen is szurkolunk neki!

Most következzen egy kis kedvcsináló a 16 ob I.-es férficsapat hazai mérkőzéseihez!

MIKOR MENJÜNK…

…Szolnok-meccsre?

- Ha látni akarjuk, Fülöp Bence hogyan lesz képes a Honvéd után egy világelitbe tartozó csapatban centerként kiteljesedni.
- Ha át akarjuk élni, Vámos Márton és Madaras Norbert hogy tesz rá még egy lapáttal, hogy bizonyítson Benedek Tibornak a gyengén sikerült nyár után.
- Ha élvezni szeretnénk a három szerb világklasszis, Gocics, Alekszics és Mitrovics pazar, tanítani való lövő teljesítményét.
- Ha újra látni akarjuk a korábban a Szegedben játszó ausztrál Aaron Youngert.

…OSC-meccsre?

- Ha kíváncsiak vagyunk, mikor, milyen pillanatban szavaz bizalmat Vincze Balázs Nagy Ádámnak, a frissen igazolt őstehetségnek.
- Ha szívesen megnéznénk, hogyan oldja meg a centerkérdést a BL-ben is nagy terveket szövögető csapat a remek Decker Ádám, Kovács Gábor, Német Toni hármassal, Joseph Kayes hiányában (egyelőre).
- Ha érdekel bennünket, hogyan válaszol Salamon Ferenc a kritikákra, és hogyan próbál újra a válogatott szövetségi kapitányának bizalmát elnyerni.
- Ha kíváncsiak vagyunk a felújított Nyéki Imre Uszodára.

…Eger-meccsre?

- Ha látni akarunk egy olyan csapatot, amely játékoskeretét tekintve egyedüliként semmit sem változott a tavalyi szezonhoz képest.
- Ha követnénk, hogy válik egyre érettebb játékossá a felnőtt-válogatottba igyekvő Lőrincz Bálint és Zalánki Gergő.
- Ha olyan meccsre vágyunk, ahol a legnagyobb eséllyel születik egy csavargól.
- Ha szívesen összeszámolnánk, hányszor szaggatják le Hárai Balázs fejéről a sapkát.
- Ha látni szeretnénk Szivós Mártont és Biros Pétert.

Az FTC idei csapata

…Ferencváros-meccsre?

- Ha látni akarjuk, hogyan küzd Tóth Márton minden egyes bajnoki mérkőzésen azért, hogy újra a kapitány látókörébe vagy inkább annál bentebb kerüljön.
- Ha megcsodálnánk a juniorválogatott alapembereinek, Kolozsi Marcellnek, Pohl Zoltánnak, Vogel Simonnak és adott esetben a kapus Vogel Somának, valamint az ígéretes tehetség, Irmes Pálnak bátor, vagány játékát.
- Ha érdekel bennünket, mire megy a szakmai stáb az örök fenegyerek Dőry Farkassal.
- Ha látni akarunk egy piros lapot a kispadnál (oké, visszaszívjuk, szemtelenek vagyunk).

A Szeged idei csapata

…Szeged-meccsre?

- Ha látni szeretnénk a felnőtt-bajnokságra is összeálló Manhercz Krisztián-Sedlmayer Tamás duót.
- Ha megnéznénk, hogy húzza még mindig magával a csapatot Kiss Csaba és Varga II Zsolt.
- Ha kíváncsiak lennénk, mennyire lesz bátor Varga Péter az igazán fiatalokkal.
- Ha élőben akarunk látni egy meglepetés-eredményt a bajnokságban.
- Ha megnéznénk, mire megy Pellei Frank volt csapata ellen (ez a tipp a szerdai Szeged-Szentes találkozóra szól).

…Honvéd-meccsre?

- Ha kíváncsiak vagyunk, mire megy a KSI-nél magasabb szintet képviselő Honvédban a kapus Kardos Gergely, a szélső, szintén Benedek Tibor által szemmel tartott Kovács Gergő, valamint a szintén a sportiskolásoktól érkező Fejős Róbert és Kalanovics Balázs.
- Ha szívesen látnánk, ahogyan az olimpiai bajnok Kiss Gergely és Steinmetz Barnabás családja előtt hódol szeretett sportágának, hogy aztán a meccs végén fogadja szerettei (és persze a Honvéd-drukkerek) gratulációit.
- Ha tanúi akarunk lenni, ahogyan egy új csapat épül, egyelőre teljesen magyar kerettel.
- Ha megnéznénk az Amerikában edződő Tóth Bendegúz játékát, amíg itthon tartózkodik.

…Kaposvár-meccsre?


- Ha megfigyelnénk, hogyan irányítja a csapatot játékos-edzőként a háromszoros olimpiai bajnok Szécsi Zoltán, a vízből.
- Ha megfigyelnénk, hogyan villog a kapuban a háromszoros olimpiai bajnok Szécsi Zoltán.
- Ha megfigyelnénk, mikor adja át a helyét Krémer Balázsnak a háromszoros olimpiai bajnok Szécsi Zoltán.
- Ha szurkolni akarunk az ifjúsági bajnokság alsóházát tavaly 21 meccsen 122 góllal záró Dobos Dávidnak az ob I.-es bemutatkozásért.

…Vasas-meccsre?

- Ha a sportág szűken vett „szülőföldjére”, a Komjádi-uszodára kíváncsiak vagyunk, és a felújítás előtt szeretnénk még látni a maga sajátos hangulatában.
- Ha kíváncsiak vagyunk Steinmetz Ádámra, aki még mindig tanítani való játékot produkál ott benn középen.
- Ha megnéznénk, megkapja-e a nagyobb bizalmat a nagyreményű, utánpótlás-válogatott Burián Gergely és a többi fiatal?
- Ha látni akarunk egy-két brazil gólt a magyar bajnokságban Adrian Delgado révén.

A BVSC idei csapata

…BVSC-meccsre?

- Ha követni akarjuk, ahogy a Török-Pásztor-Ambrus-Létay-Czigány-Kovács rutinos tengely bemutatja „tökös” vízilabdáját.
- Ha érdekel bennünket a fiatal, de az előző szezonban remeklő, nagyon ambiciózus Szabó Bence és a többi fiatal, akik az ifjúsági bajnokságban tavaly önmaguknak is meglepetést okoztak egységes játékukkal.
- Ha kíváncsiak vagyunk, hogy illeszkedik be a Fradiból érkező, korábban a Vasasból utánpótlás-válogatott Csapó Miklós a zuglói csapatba?
- Ha fel szeretnénk ülni az ob I. legmagasabb lelátójára.

…Debrecen-meccsre?

- Ha követnénk, ahogy Lévai Márton, a válogatott harmadik számú kapusa bizonyítja magának is, hogy jó döntést hozott odaszerződésével.
- Ha látni akarjuk, ahogyan Varga Tamás most már kizárólag edzőként próbál ütőképes csapatot varázsolni a Debrecenből.
- Ha szurkolnánk, hogy minél több lehetőséget kapjon a magyar póló egyik őstehetsége, Fekete Gergő.
- Ha látni kívánjuk a spanyol bajnokság korábbi gólkirályát, Sergi Morát és a sok év után a spanyol bajnokságból visszatérő Babay Árpádot.

…Szentes-meccsre?

- Ha megnéznénk, az egyiptomi vízilabdában is egyre nagyobb szerepet vállaló vezetőedző, Lukács Dénes tud-e nagyot alakítani idehaza is, egy viszonylag szerényebb játékoskerettel?
- Ha szurkolnánk a Pellei Frank elszerződése után a testvére nélkül maradó Pellei Kristófnak a minél több játéklehetőségért.
- Ha figyelnénk, ahogy a rutinos Weszelovszky László ismét megcélozná a góllövőlista képzeletbeli dobogóját és a Svájcból visszatérő Somogyi Balázs követné ebben a szándékban.
- Ha az ország egyik legszebb uszodájában és leghangulatosabb környékén szeretnénk végignézni egy vízilabdameccset.

…UVSE-meccsre?

- Ha szeretünk tisztelegni az újpesti vízilabdás hagyományok előtt.
- Ha szeretnénk szurkolni a nagyszerű utánpótlás-válogatott játékosoknak, a Horkai György által egy hazai nagysághoz hasonlított Vadovics Viktornak (nem is áruljuk el, kit emlegetett vele kapcsolatban a kapitány, még elbízza magát - nem tenné egyébként), Szatmári Kristófnak, Sélley-Rauscher Domonkosnak, Szentesi Dánielnek, ők a jövő évi Eb-ért is hajtanak.
- Ha megnéznénk, ahogy az „öreg sor”, a Benczur-Dávid-Kovács-Tóth-Tiba ötös tanítja a fiatalokat a vízben.
- Ha sok nézőt, sok lila köntöst akarunk látni magunk mellett.

…KSI-meccsre?

- Ha át akarjuk élni a fiatalos lendületet, annak minden pozitívumával és botlásaival.
- Ha minden egyes gólnál látni akarjuk az őszinte örömöt.
- Ha kíváncsiak vagyunk, hogy a csapathoz újonnan érkező Boros Tamás tud-e higgadt vezér lenni, Jávor Dániel meg tudja-e igazán szórni magát, a szolnoki utánpótlás-válogatott Teleki András bírja-e majd a tempót középen az élcsapatok ellen.
- Ha olyan meccset néznénk, ahol az egyik csapatnak nincs veszítenivalója.

…Pécs-meccsre?

- Ha látni akarjuk egy csapatban a Csacsovszky-testvéreket.
- Ha követnénk, ahogy az egyik legerősebb ifjúsági csapat képviselteti magát a felnőtt-bajnokságban olykor-olykor.
- Ha ennek szellemében szeretnénk megnézni, melyik Marci köszön be többször az ellenfelek kapujába, Csaba vagy Lajkó?
- Ha kíváncsiak vagyunk, az előző szezonban eredendően kieső Pécs képes-e bizonyítani, hogy nekik az ob I.-ben a helyük.
- Ha látni akarjuk, ahogy a Horkai György szerint „eszméletlen adottságokkal rendelkező” Horváth Zsombor mire képes az új szezonban.

A Miskolc idei csapata

…Miskolc-meccsre?

- Ha látni akarjuk az újoncot.
- Ha az ob I. leghangosabb szurkolótáborával szeretnénk találkozni.
- Ha megnéznénk, mennyit fejlődött a négy amerikai év alatt Valics Bence, és ő lesz-e az első számú kapus vagy az ob I/B-ben végig védő, a bajnoki címben nagy szerepet vállaló Bendes Viktor.
- Ha meg akarjuk nézni, mit jelent a szerb „második vonal”, azaz kíváncsiak vagyunk a frissen igazolt légiósokra.
- Ha szurkolunk Hornyák Olivérnek, hogy Eger után ifi világbajnokként több játéklehetőséget kapjon.

…Tatabánya-meccsre?
- Ha látni akarjuk az újoncot.
- Ha meg akarjuk emelni a kalapunkat Pelle Balázs előtt, aki 39 évesen kaphat szerepet az ob I.-ben.
- Ha érdekel bennünket, milyen csapatot faragott az újjáalakult keretből a korábban az Újpesttel BEK- és Szuperkupa-győztes Zantleitner Tamás.
- Ha hallani akarjuk a lelátóról: „Nincs itt mese! TVSE!”
 
Jó szurkolást, kellemes szórakozást! Ha mégsem tudunk a helyszínen szurkolni, az E.ON férfibajnokság mérkőzéseit az m4 csatorna adja, szerdán először az Eger-Miskolc találkozót.
 
-dobos-

A bajnokság A csoportja:

Szolnoki Dózsa-Közgép
ZF-Eger
Szeged-Diapolo
Kaposvári VK
BVSC-Wáberer Hungária-Zugló
Valdor-Szentes
Pannergy-Miskolci VLC
EBP Tatabánya

A bajnokság B csoportja:

A-Híd-OSC-Újbuda
Ferencváros-PQS-Waterpolo
RacioNet-Honvéd
VasasPlaket
Debreceni VSE
KSI SE
UVSE-Hunguest Hotels
PVSK-Mecsek Füszért

Az 1. forduló programja:

A csoport:


Tiszavirág-Szeged-Diapolo-Valdor-Szentes – szeptember 23., 17 óra
Szolnoki Dózsa-Közgép-Tatabányai Vízmű SE – szeptember 23., 18 óra
ZF-Eger-Pannergy-Miskolci VLC – szeptember 23., 20 óra

B csoport:

KSI-FTC-PQS Waterpolo – szeptember 23., 18 óra 30
PVSK-Mecsek-Füszért-A-Híd-OSC-Újbuda – szeptember 23., 19 óra
Racionet-Honvéd-UVSE-Hunguest Hotels – szeptember 23., 20 óra
Vasas-Plaket-Debreceni VSE – október 6., 20 óra 15



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok