Ne feledjük, masters vb-t is rendezünk!

2015. szeptember 21. 12:08

A 2017-es vizes vb mellett ez az esemény is nagy tömegeket mozgat meg. „A társadalom egészségügyi problémáéinak a megoldásában rengeteget segíthet egy ilyen rendezvény, maga a masters sport, a soha ne hagyd abba mottót erősíteni, népszerűsíteni kell!” – mondta dr. Salamon Ferenc, a nemzetközi masters bizottság tagja.

Készülnek, készültek a jelentések, elemzések a kazanyi vizes világbajnokságról, majd’ mindegyike leszögezi, az oroszok kiváló rendezők voltak, sikeres eseményen vagyunk túl. Nem meglepő. Mint ahogy nem meglepő az sem, hogy a szem előtt lévő csúcsesemény mellett/mögött, a háttérben meghúzódva a masters világbajnokság is kiváló minősítést kapott. Az erre az eseményre készült értékelések egyértelműen szögezik le, minden idők egyik legjobb masters eseménye zajlott a tatárföldi városban.

„Kazany nagyszerű házigazdája volt az eseménynek, nehéz lesz bárkinek túlszárnyalni ezt a szervezést – fogalmazott dr. Salamon Ferenc, a nemzetközi masters bizottság magyar tagja, vízilabda sportágunk egykori nemzetközi delegátusa. – Hallatlanul jól szervezett világbajnokság volt, tömegével segédkeztek az önkéntesek, mindenki mosolygott, tisztaság volt, első osztályú a minősítés. Talán a montreali világbajnokságnál is jobban sikerült, ami azért nagy szó!”

S hogy miért érdemel az átlagosnál nagyobb figyelmet számunkra? Természetesem 2017 miatt! A soros FINA-vb-t, mint köztudott, hazánk rendezi, ami együtt jár azzal, hogy az esemény után a masters vizes-vb is nálunk lesz. Éppen ezért érdemes a kulisszák mögé nézni: Kazanyban 3382 hivatalos személy vett részt ezen az eseményen, köztük 2638 sportoló! Ha csak ezeket a számokat nézzük, azonnal megvilágosodhatunk: óriási feladat előtt állunk a masters világbajnoki rendezés kapcsán is.

„Pontosan így van! – erősítette meg dr. Salamon Ferenc. – Nincs mese, rettentő komolyan kell venni a feladatot, mert sok a buktató. A legutóbbi elnökségi ülésen felhívtam a figyelmet erre, a résztvevők óriási számával kell kalkulálni, előre kell gondolkodni. Ahogy mondani szokták, jobb vadásznak lenni, mint nyúlnak, avagy idejében el kell kezdeni a munkát, az apróságnak tűnő feladatok is felnagyítódnak, észnél kell lenni, mert a sikertelenség rossz propagranda.”

Az esemény súlyát is jelzi, dr. Salamon Ferenc és társa a hetekben Bécsben már a 2017-es viadalról egyeztet, előterjesztést kíván benyújtani. Különösen azért érdemes mihamarabb a masters vb-re is fókuszálni, mert a kazanyi számok csalókák is. Csalókák, hiszen Budapestre még többen érkezhetnek!

„A kazanyi számok is nagyok, ezt rögzíthetjük. Viszont messze volt, nincs olyan turisztikai hírneve, ráadásul még vízumköteles is. Ergo Budapestre nagyságrendekkel többen érkeznek majd, erre mérget vehetünk. Montrealban kilencezren voltak, hozzánk tízezernél is nagyobb lehet az érkezők száma. Talán már mindenki érti, miért mondom azt, hatalmas előttünk a feladat.”

Dr. Salamon Ferenc amiben csak számítanak rá, szívesen segít – nem vitás, szakértelmét, tapasztalatait vétek lenne nem „kihasználni.” Már csak azért is, mert ezt az eseményt nem a FINA különböző bizottságai rendezik, a szervezők feladata minden, a rendező országnak kell a személyzetet biztosítani, a bizottság „csak” felügyeli, hogy rendben menjenek a dolgok.

„A masters világbajnokság hatalmas esemény, még akkor is, ha momentán a masters sportnak nincs akkor médiaháttere – fogalmazott dr. Salamon Ferenc. – Van egy 95 éves világbajnok, azon elcsámcsognak egy ideig, de aztán semmi több… Nem kapja meg a megfelelő hangsúlyt, ezen változtatni kell. Társadalmi kötelesség ennek a megreformálása. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mekkora üzleti lehetőség van benne, a fogyasztói társadalomban egy ilyen esemény az üzleti lehetőségek paradicsom. Biztos vagyok abban, előbb vagy utóbb ezt sokan felismerik, akár már a budapesti világbajnoksággal kapcsolatban. A legfontosabb azonban az, hogy a társadalom egészségügyi problémáéinak a megoldásában rengeteget segíthet egy ilyen rendezvény, maga a masters sport, a soha ne hagyd abba mottót erősíteni, népszerűsíteni kell!”

Mint tudjuk, vízilabda sportágban a Vidám Vízilovak nevű csapat indult egyedüliként a vb-n (M45 + katagóriában), és lett aranyérmes. A hazai, 2017-esa vb-n minden bizonnyal több korosztály több csapata indulhat a mieink közül, ki tudja, akár olimpiai bajnokokat is láthatunk majd a vízben. Avagy a masters vb-re is figyeljünk!

– a.z. –



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok