Dabrowski Norbert: „Építjük majd tovább a fiatalokat”

2015. szeptember 14. 16:20

Az Eger vezetőedzője szerint nem lehet más a cél a csapatnál, mint az előrelépés hazai és nemzetközi szinten is. A válogatott másodedzőjeként is tevékenykedő szakembert a Vízilabda Expón kérdeztük a nyárról és az előttünk álló időszakról is. Diplomatikus válaszokat is kaptunk, ami teljesen érthető. Dabrowski Norbert „szezonnyitója”.

Fotó: MTI

Hogyan csapódott le benned a nyári válogatott szezon?
Nem szeretném értékelni a válogatott szezonját, hiszen ez egyértelműen Tibi privilégiuma, feladata. Ami konzekvenciák vannak, és amelyek rám, mint az Eger vezetőedzőjére vonatkoznak, azokat mindenképpen levonom, levonjuk, ennek szellemében dolgozunk és fogunk dolgozni Egerben. Ezt megígérhetem.

Annyit azért árulj el, mit gondolsz, mennyire lesz stresszes időszak a következő pár hónap, és mennyire bizakodhatunk?

Az Európa-bajnokság egy világverseny, az olimpiai kvóta megszerzése pedig egy másik kérdés, ebben a tekintetben Damoklész kardja ott lebeg a fejünk felett. De azt hiszem, bizakodhatunk, nem arról van szó, hogy négy-ötgólos vereséget szenvedtünk a riválisainktól, és be kellene pánikolnunk, egyszerűen kis dolgokról van szó, amin változtatni kell. Nem vagyunk távol azoktól az eredményektől, amiket elvárunk magunktól. Sajnos, a sportban apró dolgok döntenek sok esetben, ez az egész szépsége is egyébként. Egy banánhéj elég, hogy az ember keseregjen, és ahhoz is, hogy ünnepeljen. Amikor jól jön ki egy csapat ezekből a kiélezett helyzetekből, sokszor nem is érzi, mennyire közel állt a másik oldalhoz. Éppen ezért szép ez az egész.

Egerben is lehetett érezni tavaly a sport szépségét, ha már itt tartunk. Mi lesz a következő szezonban?
A kérdés az, mi változott a tavalyi szezonhoz képest, és most mondhatnám azt, hogy semmi, hiszen a csapatunk egy az egyben ugyanaz. Mégis azt mondom, egy csomó minden változik. Ha ugyanis nem változtatunk, akkor nem fogunk tudni előrelépni. Bejutottunk a Final Sixbe, oké, nagyon jó, de ennél több kell ahhoz, hogy az embernek ne legyen keserű a szájíze. Itthon idézőjelben a minimumot hoztuk, ami viszont elég kevés. A bajnokság lebonyolítása miatt sokkal jobban kell koncentrálni. Mindamellett sem én, sem a vezetőség nem akarja azt mondani, hogy mivel a szabadkártyánk miatt bent vagyunk a Bajnokok Ligája hatos döntőjében, hátradőlhetünk. Nem, szeretnénk megmutatni, hogy egyébként is ott a helyünk.

Milyen volt az első edzés, majd a második, azaz a munka kezdete?
Ebben a tekintetben nem változott semmi, hiszen megjöttek a játékosok, de más és más ritmusban. Valaki a válogatottból, valaki Máltáról, valaki a szabadságáról érkezett, valaki az Universiade-, valaki a junior-válogatott nyári feladatait tudja maga mögött. Két hét van rá, hogy fizikálisan nagyjából egy szintre hozzam őket. Ezt nem lehet, hiszen nem egyszerre kezdtek edzeni. Egy hét lesz arra, hogy csiszoljunk az alaphangon, mert kezdjük a bajnokságot. A Miskolccal indítunk, amelyik egy erős középcsapat lesz, aztán a Tatabánya következik, amelyikről semmit sem tudunk, de ezek kötelező győzelmek. Tavaly nagy árat fizettünk azért, hogy ezek a kötelező győzelmek elmaradtak, idén ez még többe kerülhet. Nehéz feladatokkal kezdünk, de állunk elébe, mert a célunk megvalósításához nem azzal kell foglalkozni, hogy milyen nehéz a feladat, hanem arra, hogy hogyan kell megoldani.

A játékosok más és más élményeket szereztek a nyáron. Hogy látod, ezek mikor tűnnek el, mikor szorulnak háttérbe a munka során?
Nem szerencsés, hogy a magyar válogatottak kudarcélménnyel jönnek, a szerbek meg sikerélménnyel. Azt gondolom viszont, hogy ezek a játékosok profik, és nekem is annak kell lennem. Nem érdekel, ki mit gondol a válogatott szerepléseiről, az első edzés első percében ez nem számít. Az, hogy az öltözőben ez téma-e, vagy egymás között hogy rendezik, arról egyedül a csapatkapitány beszélhet nekem, az edzéseken viszont nem lehet téma.

A junior-válogatottban Zalánki Gergő remekelt a vb-n. Neki és a másik fiatalnak, Lőrincz Bálintnak nagyobb szerepet szánsz?
Mindenképpen. Bálint eljutott egy szintre tavaly, onnan szeretném, szeretnénk, ha továbblépne, meghatározó játékosa lett az Egernek, most azt szeretném, ha nyerőembere lenne. Gergőnek tavaly nehéz szezonja volt a sérülései miatt, amiről nem tehetett. Hosszú idő után most először sikerült úgy a nyara, ahogyan azt magától is minimálisan elvárja. Ő egy lépéssel van hátrébb Bálintnál, ami nem gond, hiszen egy évvel fiatalabb. Neki idén kell meghatározó játékossá válnia, alkalmas is rá.

-ds-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok