Férfi junior-vb: elődöntőben a válogatott!

2015. szeptember 10. 14:51

A magyar csapat egy visszafogottabb kezdés után legyőzte Montenegrót Almatyban, ezzel a világbajnokság elődöntőjébe jutott, így éremért játszhat a folytatásban!

Fotó: Katona Norbert

Horkai György az év legfontosabb mérkőzésének nevezte a montenegróiak elleni vb-találkozót, és látva az idei vízilabdamérleget, csak meg tudtuk erősíteni magunkban ezt a vélekedést. A sportágnak óriási szüksége lenne egy nagy sikerre, főleg a felnőtt-válogatott közvetlen utánpótlását jelentő közösségtől.

Ennek szellemében ugrott neki a válogatott a meccsnek, amelyet (és a többi mérkőzést) a helyszínen tekintett meg Benedek Tibor, az olasz válogatott szövetségi kapitánya, Alessandro Campagna, az ausztrál válogatott kapitánya, Elvis Fatovic és a szerb válogatott szövetségi kapitánya, Dejan Savic.

Az első negyeddöntőben hatalmas meccset vívott a horvát és a görög együttes, a horvátok edzője piros lapot kapott, és négy horvát játékos is cserés kiállítást szedett össze – mindannyit a román játékvezető ítélte meg. A mérkőzés másik sporija Székely Balázs volt, aki aztán egy görög 4 percest fújt be, végül páros 4 perces lett a vége. Egy-egy büntető itt-ott (12-12 volt az állás ekkor), majd egy páros kiállítás következett, így 3 a 3 ellen játszottak a csapatok a találkozó végén egy ideig. A meccset végül a görög válogatott nyerte 13-12-re.

A mieink legutóbb Szegeden, a Tiszavirág-kupán találkoztak a montenegróiakkal, akkor mi győztünk, reméltük, hogy ez most is így lesz. Zalánki Gergő adta meg az alaphangot, az ő góljával vezettünk (1-0), rögtön egyenlített aztán Montenegró, és pár perc gólcsend után a vezetést is megszerezték. Tartották is ezt az előnyt a negyed végére (2-3), merthogy emberelőnyös helyzeteket puskázott el a magyar válogatott.

Sedlmayer Tamás egyenlített a második negyed elején (3-3), majd Manhercz Krisztián révén ismét megszereztük a vezetést, amit Kolozsi Marcell és Pohl Zoltán toldott aztán meg (6-3). Sedlmayer Tamás emberelőnyből a negyed végefelé olyan gólt dobott, ami még Katona Norbert videóelemző (alkalmi tudósítónk) szókincsének sokszínűségét is megvilágosította! Nem idézzük a jelzőt, mindenesetre kétkapufás bombagólról volt szó, ezzel 7-4 volt az állás.

Aztán Zalánki Gergő tett arról, hogy az éter is felrobbanjon, a saját ötösünktől, majdnem egész pályás gólt szerzett a dudaszó pillanatában, 10-6-os vezetéssel következhetett a nagyszünet.

A harmadik negyed kicsit takaréklángon folyt le, de azért Manhercz Krisztián és Nagy Ádám betalált, 3-2-re nyertük ezt a szakaszt is. 13-10-re jött aztán fel az ellenfél, kellett volna egy megnyugtató gól, de ehelyett a montenegróiak kerültek emberelőnybe, időt is kértek, és 3 perc 30 másodperccel a vége előtt két gólra zárkóztak. 
 
És akkor jött Nagy Ádám és 17 éves kora ellenére megszerezte a 14. magyar gólt, nagyon kellett, alig több mint 2 perccel a vége előtt. 1:54-gyel a vége előtt ismét betalált Montenegró, de jött Kolozsi Marcell, és így végleg megnyugodhattunk.

A vége 15-12, világbajnoki elődöntős a magyar válogatott. Folytatás pénteken, az olasz-ausztrál meccs győztesével! 

A kétgólos Kolozsi Marcell véleménye a mérkőzés után:

"Egy kicsit nehézkesen indult a mérkőzés, ez talán annak is volt köszönhető, hogy az előttünk zajló meccs egy kicsit elhúzódott, tovább tartott és mi így kint álltunk a parton 20 percen keresztül. Aztán ahogy folyt a meccs, úgy mi is belelendültünk a játékba, és érvényesíteni tudtunk az akaratunkat. Holnap nagy valószínűséggel az olaszokkal játszunk, innentől kezdve rájuk koncentrálunk. Nyerni kell!"

A két fontos gólt szerző Nagy Ádám így értékelt:

"Az eleje kicsit tényleg nehézkesen indult, nem tudtunk úgy ellépni, ahogy akartunk. Aztán megfordítottuk az állást, és jól játszottunk, egészen a negyedik negyed elejéig. Sajnos, az utolsó negyed megint nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, de a lényeg, hogy megnyertük a meccset és ez a fontos. Nagyon fárasztó mérkőzés volt, mind fejben, mind fizikálisan, és a holnapi sem lesz könnyű, de mindent meg fogunk tenni a győzelemért és azért, hogy bejussunk a döntőbe!"

 
Manhercz Krisztián értékelése a meccsről:

"Döcögős kezdés után sikerült egy kicsit megszórni őket... Utána már magabiztosan vezettünk végig. Világbajnoki negyeddöntőben egész pályás gólt lőni nem kis dolog, de az ilyen plusz is kellett a mai napon, peldául ugye Zalánki Gergőtől."
 
Horkai György és Kardos Gergely videós értékelése itt.

Eredmény – férfi junior-vb, negyeddöntő:

Magyarország-Montenegró 15-12 (2-3, 8-3, 3-2, 2-4)
A magyar gólszerzők:
Zalánki 4, Manhercz K. 3, Sedlmayer 2, Nagy Á. 2, Kolozsi 2, Kovács G., Pohl

További negyeddöntős eredmény:

Horvátország-Görögország 12-13
Szerbia-Spanyolország 15-11
Olaszország.Ausztrália 20-9
 
Az elődöntőben (szeptember 11., péntek):
Szerbia-Görögország - 15.40
Magyarország-Olaszország - 16.20
 
-ds-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok