Horkai György kijelölte a vb-re junior keretét

2015. augusztus 13. 19:40

György Dávid, Horváth Zsombor, Tóth Máté és Kiss Bálint maradt ki a csapatból. A srácok az almaty világbajnokság előtt jövő héten Szegeden vesznek részt a Tiszavirág Kupán.

Fotó: Dobos Sándor

Nehéz dolga volt a szövetségi kapitánynak, már csak azért is, mert ezen a világbajnokságon a FINA kísérleti szabályai lesznek érvényesek, 5+1 fős csapatok játsszák majd a mérkőzéseket, ráadásul csak 11 fős kereteket lehet nevezni.

Horkai György csütörtökön hozta meg döntését a keret összetételére vonatkozóan. Majd indokolt:

„Három nagyon jó kapusunk van, köztük mindig nehéz dönteni. Kardos Gergőaz első számú kapus, ő nyújtotta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt az elmúlt évben, időszakban. Ha két játékos közül kell döntenem, általában mindig a fiatalabb mellett döntök, a jövője szempontjából. Most azért nehezebb dolgom volt, hiszen Soma legutóbb bizonyított a világbajnokságon, de Gyurika is Ausztráliában és az Eb-n. Azért döntöttem Soma mellett, mert Gyurika második számú kapus volt klubjában, nem nagyon védett idén, ez pedig bizonyos helyzetekben számíthat.

Centerposzton volt problémánk, hiszen Vogel Simon mellett nincs igazán második centerünk, persze ezt is meg fogjuk tudni oldani. Tóth Mátén gondolkodtam, de ő nem igazi center, így végül kimaradt a keretből. Horváth Zsombornak eszméletlenül jó adottságai vannak, jól, sokat dolgozott, sokat is fejlődött, végül mégis Kalanovics Balázs mellett döntöttem, egyszerűen azért, mert ő érzi legjobban a játékunkat. Nem volt benne eredetileg a nyári keretben, de mivel Tóth Kristóf vállát megoperálták, behívtam, vállalta és dolgozott is becsülettel. A játékintelligenciája miatt döntöttem mellette.


Nagyon sajnálom, hogy Kiss Bálintot ki kellett hagynom, mert neki komoly esélyei lehettek volna, állóképessége fantasztikus, jól úszik, jó teljesítményt nyújtott, viszont nagyon túlizgulja magát. Neki önmagát kell legyőznie, akár külső segítséggel is, ezt egyébként ő is tudja magáról. Nagyon tehetséges játékos, meg kell tanulnia maga m
ögött hagynia a belső feszültségét, ezért döntöttem úgy, hogy most nem jön a világbajnokságra. Neki és mindenkinek köszönöm a munkáját, megnehezítették a helyzetemet a fiúk” – foglalta össze Horkai György.

A csapat a Miskolccal játszott kétkaput csütörtökön délelőtt és este is. Augusztus 21-én, 22-én és 23-án Szegeden, a Tiszavirág Kupán játszanak az ausztrál, a szerb és a montenegrói válogatottal, majd azt követően kedden-szerdán-csütörtökön még az ausztrálokkal készülnek, hogy aztán augusztus utolsó hétvégéjén következzen egy kis pihenés. 31-én még lesz egy edzés, 1-jén pedig elutaznak a srácok Almatyba.
 
A férfi junior válogatott világbajnoki kerete:

Kapusok:


Kardos Gergely – KSI (ősztől Honvéd)
Vogel Soma – Ferencváros

Mezőnyjátékosok:

Pohl Zoltán – Ferencváros
Nagy Ádám – UVSE
Kolozsi Marcell – Ferencváros
Sedlmayer Tamás – Vasas (ősztől Szeged)
Zalánki Gergő – Eger
Kovács Gergő – KSI (ősztől Honvéd)
Vogel Simon – Ferencváros
Manhercz Krisztián – Szeged
Kalanovics Balázs – KSI (ősztől Honvéd)

A Tiszavirág Kupa programja:

Augusztus 21., péntek:

17 óra: Montenegró-Szerbia
18 óra 30: Magyarország-Ausztrália

Augusztus 22., szombat:
17 óra: Ausztrália-Montenegró
18 óra 30: Magyarország-Szerbia

Augusztus 23., vasárnap:
9 óra 30: Ausztrália-Szerbia
10 óra 30: Magyarország-Montenegró
12 óra 30: Eredményhirdetés
 
A világbajnokság csoportjai:

A csoport:

Horvátország, Brazília, Montenegró, Egyiptom, Dél-Afrikai köztársaság

B csoport:
Japán, Hollandia, Magyarország, Görögország, Kína

C csoport:
Irán, Argentína, Szerbia, Ausztrália, Mexikó

D csoport:
Kanada, Üzbegisztán, Olaszország, Kazahsztán, Spanyolország

A magyar válogatott csoportmérkőzéseinek programja (magyar idő szerint, Kazahsztánban 4 órával többet mérnek, mint idehaza):

Szeptember 4., péntek, 7 óra 40:

Magyarország-Görögország

Szeptember 5., szombat, 5 óra:
Kína-Magyarország

Szeptember 6., vasárnap, 13 óra:
Magyarország-Japán

Szeptember 7., hétfő, 10 óra 20:
Hollandia-Magyarország
 
Amennyiben a csapat megnyeri a B csoportot, akkor a negyeddöntőben az A csoport második és a D csoport harmadik helyezettje mérkőzésének győztesével játszik a folytatásban.
 
-dobos-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok