Húsz gól mellé húsz kiállítás: mi lesz itt?

2013. július 21. 23:32

A barcelonai vébét pólós nyitónapján született brazilok elleni 20-6-os sikert önmagában aligha kell kommentálni. Az viszont zavarbaejtő, hogy 21 súlyos hibát ítéltek egy ilyen mérkőzésen – ezt momentán nem tudjuk mire vélni.

Fotó: Kovács Anikó

Oroszország–Üzbegisztán 6-6. Ausztrália–Új-Zéland 6-7. Kína–Dél-Afrika 3-10. Egyesült Államok–Görögország 3-8. Kanada–Nagy-Britannia 8-7. Olaszország–Kazahsztán 12-14. Nehogy frászt kapjon valaki, ezek nem végeredmények: a nyitónapi mérkőzéseken ítélt súlyos hibák száma. Ezek tükrében viszont akár frászt is kaphatunk, ha azt látjuk, hogy Magyarország–Brazília 21-9. Hogy mi van? Húsz kiállítás plusz egy ötös a brazilok ellen? Nos, így fest az, amikor Naumov sporttárs megkergül.

Hajlamos rá, ezt régóta tudjuk: ha olyan napja van, az orosz játékvezető elszabadul, és onnantól, mint Petőfi Tiszája – mint az őrült, ki letépte láncát. Merthogy együttesünk semmivel sem játszott keményebben, mint akár az ausztrálok, akár az amerikaiak, netán az oroszok – miért lett volna rászorulva a brazilok ellen, amikor gyakorlatilag akkor lőttek gólt a lányok, amikor csak akartak?

Most még belefért, hogy végignézzük az ámokfutást – a holland bíró teljesen kiegyensúlyozott volt –, Naumov viszont a második negyedtől belehergelte magát egy olyan felfogásba, ami gyakorlatilag kiállítást hozott minden egyes, a női mezőnyben megszokott faultra. Mert hát a lányok tényleg belekapaszkodnak egymás dresszébe, ez nem újdonság. Az igen, hogy szinte minden ilyenre fórt adnak. Vagy csak a Cseljabinszkből ismert kotta szerint sípolt: legyen szorosabb a meccs, ha lehet. Hát, nem lehetett, hiszen a brazilok csupán az előnyök elenyésző százalékát tudták értékesíteni (két kettőst is kihagytak).

Az eredmény alakulására nem érdemes túl sok szót vesztegetni: az első negyedet úgy indítottuk, ahogy kell, Keszthelyi Rita pontos lövéseivel gyorsan megugrottunk, és 6-2-re vezettünk nyolc perc után. A második részben kissé csapkodóbbá vált a játékunk, míg a harmadikra kezdtünk megzavarodni, mivel a nyitónegyedben még teljesen normálisan érkeztek az emberelőnyök, az azonban elképesztő volt, hogy 2-2 után egy 18-3-as széria jött a kiállítások terén (az ötösöknél álltunk jobban: 4-1).

Talán ennek is betudható, hogy a középső két részben 6-0-ás részeredmény született, miközben az elsőben hat, az utolsóban pedig nyolc gólt tudtunk szerezni. A zárórészben egyedül az szúrt szemet, hogy a brazilok többször is úgy találtak be előnyből, hogy emberük kintről belépett a falba, és a kezére tett labdát simán besuhintotta – erre jobban is figyelhettünk volna.

Az összességében az olaszok ellen derülhet ki, hogy Naumovnak volt ennyire rossz napja, vagy a mi védekezési stílusunkat nem kedvelik. A húsz lőtt gól ugyanakkor elismerésre méltó teljesítmény: ennyit senki más nem tudott szerezni a nyitányon.

Jegyzőkönyv

Magyarország–Brazília 20-6 (6-2, 3-0, 3-0, 8-4)

Játékvezetők: Naumov (orosz), Reemnet (holland)

Magyarország: Bolonyai – Antal, Keszthelyi 5 (1), Takács 1, Bujka 3, Szűcs, Kisteleki 2. Cserék: Illés 2 (1), Miskolczi 2 (1), Tóth I., Garda 1, Menczinger 4 (1), Kasó (kapus).

Brazília: Manuela Canetti – Maia 1, Chiappini 2 (1), Zablith 2, Marina Canetti, Dias, Coutinho 1. Cserék: Abla, Santoro, Muratore, Vigna, Bahia, Chamorro (kapus).

Emberelőnyök: 5/3, ill. 14/2
Kettős előny: –, ill. 3/1
Ötméteresek: 4/4, ill. 1/1
Kipontozódott: Takács, Miskolczi, Tóth, Garda

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok