Olimpiai kvótahelyzet – az Eb vagy a selejtező marad

2015. augusztus 07. 10:46

Nem egyszerű a riói indulási jogot megszerezni. Januárban, a belgrádi kontinensviadalon mindkét válogatottunk kvótát szerezhet, igaz, csak egyet-egyet osztanak. Tavasszal a kvalifikációs torna az utolsó lehetőség.

Tekintettel arra, hogy már egy éven belül vagyunk, már ami a riói olimpia kezdetét jelenti, illetve arra, hogy a kazanyi világbajnokságon a férfiak esetében kvótákat is osztanak, továbbá több olvasónk is érdeklődött, miként is lehet még csapatainknak részvételi jogot szerezni, igyekszünk összefoglalni a helyzetet.
Nem feltétlen egyszerű, maradjunk annyiban!

Főleg a hölgyek esetében – kezdjük is velük.

Az olimpia mezőnye - nők:
Rendező ország, Brazília: 1 kvóta
A belgrádi Európa-bajnokság győztese: 1 kvóta
Az afrikai kontinens legjobbja: 1 kvóta
Az ázsiai kontinens legjobbja: 1 kvóta
Óceánia legjobbja: 1 kvóta
A goudai kvalifikációs torna továbbjutói: 3 kvóta
Összesen: 8 kvóta

Citált táblázatunkból pontosan lemérhető, női válogatottunknak ezúttal is kegyetlen nehéz feladat lesz megszerezni a kvótát. Jelentősen nehezíti a helyzetet, hogy a brazilok viszik el az amerikai jogot, avagy az olimpiai címvédő Egyesült Államok is selejtezni kényszerül. Az ázsiai kontinensről minden bizonnyal Kína, az óceániai térségből pedig Ausztrália szerez jogot – velük nem kell számolni majd a hollandiai kvalifikációs tornán. Ellenben többek között az olasz, holland, orosz, görög és a kanadai válogatott is az ellenfelek között lesz. Illetve azt ne feledjük, Európából a januári kontinensviadalon a legjobb kvótát szerez, erre szokták mondani: egyszerűbb Belgrádból kijutni Rióba, mint a hollandiai (vagy ha Hollandia nyeri az Eb-t, akkor nyilván máshova kiírt) kvalifikációs tornán…

Mindig nagy kérdés, az afrikai térség „legjobbja”, Dl-Afrika indulása. Hallani ezt, hallani azt, biztosan még sehonnan – látva csapatuk kazanyi szereplését (reménytelen játékkal lettek utolsók), a nyolccsapatos olimpiáról talán újfent sikerül őket lebeszélni. Mindez azt jelentené, hogy négy hely maradna a kvalis tornára.

Az olimpia mezőnye - férfiak:
Rendező ország, Brazília: 1 kvóta
A 2015-ös világliga-győztes, Szerbia: 1 kvóta
A 2015-ös kazanyi világbajnokság kvótaszerzői: 2 kvóta (a döntős horvátoké az egyik)
A 2015-ös Pánamerikai Játékok győztese, Egyesült Államok: 1 kvóta
A 2016-os belgrádi Európa-bajnokság győztese: 1 kvóta
Az afrikai kontinens legjobbja: 1 kvóta
Az ázsiai kontinens legjobbja: 1 kvóta
Óceánia legjobbja: 1 kvóta
A firenzei kvalifikációs torna legjobbjai: 3 kvóta
Összesen: 12 kvóta

A férfiak mezőnyében 12 kvótát osztanak, és többeknek már megvan a riói repülőjegyük. Válogatottunk sajnos eddigi nincs köztük, hiszen a világligáról és a kazanyi világbajnokságról sem sikerült kiharcolni a részvételt. Aggodalomra persze semmi ok, hiszen még két lehetőség is kínálkozik Benedek Tibor csapata előtt, és ismerve az erejét, a mezőnyben betöltött szerepét, voltaképpen garantálható a kvóta megszerzése. Mindazonáltal vagy éppen ezért érdemes összefoglalni, miként is lehetséges ez.

A rendező Brazília mellett a világliga-győztes Szerbia és a Pánamerikai Játékok legjobbja, Egyesült Államok is rendelkezik kvótával. Ausztrália az óceániai, Dél-Afrika az afrikai, Kína vagy Japán pedig az ázsiai térségből lesz majd ott Rióban. A kazanyi világbajnokságon két kvótát osztanak, az egyiket a döntőbe jutással Horvátország meg is szerezte. Avagy a szombati görög-olasz mérkőzés tétje a vb-bronz mellett a riói olimpiai részvétel megszerzése is egyben.

A következő állomás a januári Európa-bajnokság. Ott az addigi kvóta nélküli csapatok legjobbja szerez olimpiai indulást, avagy minden bizonnyal a magyar, a holnapi görög-olasz vesztese, a montenegrói és a vb-re ki sem jutó, ám roppant erős spanyol együttesek csatázik majd ezért. Áprilisban, Firenzében (vagy ha az olaszoknak addig meglesz a kvótájuk, nyilván máshol) rendezik az olimpiai selejtezőtornát, ahol utolsó lehetőség kínálkozik a csapatok számára. Itt három válogatott is indulási jogot szerez.



E.ON Női OB I.

Tigra-Zf-Eger - UVSE

2022. dec. 03. 15:30

BENU Női Magyar Kupa

FTC-Telekom - Tigra-Zf-Eger

2022. dec. 16. 18:30

BENU Női Magyar Kupa

III.Ker.Tve - UVSE

2022. dec. 16. 20:00

A tenerifei Világliga-döntőre készül női válogatottunk
Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok